Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Zapp: The New Zapp IV U
(1985 reissue)

Zapp: The New Zapp IV U

July 24, 2014

Original release on US Warner, 1985
CD-uudelleenjulkaisu vuodelta 2013, Funky Town Grooves (USA)

Rating: 4/ 10


Tilaa levy verkkokaupastamme

1) It Doesn't Really Matter
2) Computer Love
3) Itchin' For Your Twitchin'
4) Radio People
5) I Only Have Eyes For You
6) Rock 'n' Roll
7) Cas-Ta-Spellome
8) Make Me Feel Good
9) Ja Ready To Rock
Bonus tracks:
10) It Doesn't Really Matter (Long Version)
11) It Doesn't Really Matter (Edit)
12) It Doesn't Really Matter (7" Version)
13) Computer Love (Ext Version)
14) Computer Love (LP Remix)
15) Computer Love (Instrumental)


Vocoder-funkin pioneeriyhtye Zapp tuo äkkiseltään funk-fanin mieleen muutamat näppärästi riffailevat, tarttuvat funk-nakuttelut, mutta kun yhtyeen tavaramerkki oli laulanta vocoder suussa, vitsi oli äkkiä koluttu ja yhtyeen menestys oli muutaman albumin tähdenlento. Tämä yhtyeen neljäs albumi myi vielä kultaa vuonna 1985, mutta alamäki oli jo tästä kuultavissa, ja seuraava albumi sitten jo floppasi ja jäi varsinaisen yhtyeen viimeiseksi. Tosin vielä vuonna 2003 levytettiin albumi Zapp VI - Back by popular demand, mutta sattuneesta syystä sillä eivät enää olleet veljekset Larry ja Roger Troutman mukana - Larry ampui ensin Rogerin ja sitten itsensä vuonna 1999.

Alex Hendersonin kansitekstit FTG-uusintajulkaisulla ovat tyypillistä markkinointihenkistä puutaheinää, jonka mukaan yhtye oli "edellä aikaansa" yms. fuusioidessaan tällä albumilla rockia ja elektroa vanhaan funk-soundiinsa. Yhtyeen elossa olevat jäsenet kuvaavat rehdimmin albumin sisältöä, että se oli "kokeilevampi", ja "we went from R&B and soul to more of a techno sound with heavy keyboards, and we became more rock & roll-ish". Sekä "It was a bit lighter on the funk side". Niinpä, eli funk-astetta pudotettiin, ja yritettiin kosiskella elektro- ja rock-yleisöä. Yhtyeen fanikunnan tuntien todennäköisesti maailman huonoin idea.

Tutuinta Zapp-funkia albumilla edustaa avausraita It Doesn't Really Matter, joka on kliseinen Zapp-funk, jolla Roger laulaa vocoderillaan tuttujen funk- ja soul-sankarien nimiä. Eipä tästä edes ostava yleisö innostunut, sillä singlen huippusijoitus oli 41. eli kaukana yhtyeen isoista hiteistä. Mutta iso hitti lohkaisitiin tältäkin albumilta, kun Computer Love osui lyriikoiltaan ajan hermoon, ja vaikka kyseessä on laahavaa keskinkertainen balladisävelmä, "computer matchmaking" teemana osui ja upposi amerikkalaisyleisöön. Shirley Murdock hehkuttaa myös taustalla ihan ilman vocoderia sielukkaasti. Singlenä tästä saatiin R&B-listan top 10 -hitti (sija 8).

Ilmeisesti noiden sinkkujen voimalla albumi sitten myi vielä kultaa, vaikka rohkenen väittää, että liki jokaiselle albumin ostajalle loppu levy oli karvas pettymys, sillä sinkkuraitojen jälkeen tosiaan on tarjolla lähinnä rockia ja elektroa, ja hyvin niukalti yhtyeen fanien makuun istuvaa funkia. Kaupallinen itsemurhahan tämä projekti oli, ja taatusti moni levyn ostanut vannoi, ettei enää osta yhtään albumia yhtyeeltä. Seuraava albumi, vuoden 1989 viitosalbumi V jäikin sijalle 34.

Kappaleiden nimet Rock 'n' Roll ja Ja Ready To Rock puhukoon puolestaan. Väliin mahtuu sitten vocoder-versio I Only Have Eyes For You-evergreenistä (Flamingos v. 1959). Rehellisesti sanottuna tämä koko albumi on kuin venytetty Spede-sketsi, jossa myötähäpeä tarttuu kuulijaan, ja jo kappaleiden alkupuolella alkaa katsella kelloa, että eikö tämä voisi nopeammin loppua. Nyt tämä on kuin kehnon pitkitetyn pieruvitsin kuuntelua pitkäsoiton verran.

Edes vanha tuttu loppuvirsi "vain yhtyeen vannoutuneille faneille" ei tämän kohdalla päde, sillä nimenomaan yhtyeen vanhojen funk-fanien kannattaa tätä julkaisua välttää kuin ruttoa, koska sitä ehtaa funkia ei tällä levyllä ole juurikaan tarjolla!

(Soul Town Rating: 4/10)

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -esittelysivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page