Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Yarbrough & Peoples: Guilty (1985 reissue)

Yarbrough & Peoples: Guilty

December 1, 2013

The original release on US Total Experience, 1985
Now available at UK Big Break Records reissue CD, 2012

Rating: 8/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) Guilty
2) I Wouldn't Lie
3) Wrapped Around My Finger
4) Let The Music Play
5) Anytime
6) I'll Give Anything To Have You Back
7) Everything
8) Who Is She
9) A Closer Love Affair

Bonus tracks:
10) Guilty (Extended Version)
11) I Wouldn't Lie (Extended Version)
12) Wrapped Around Your Finger (Extended Version)
13) Don't Stop The Feeling (Club Mix)
14) Special
15) Wrapped Around Your Finger (Dub Version)
16) I Wouldn't Lie (Live In Concert)


Don't Stop the Music-klubihitillä itsensä läpi lyönyt parivaljakko Yarbrough & Peoples jatkoi 1980-luvulla levytysuraansa mm. Gap Bandin aisaparina Total Experience-levymerkillä. Molemmat edustivatkin groove-vetoista synteettistä funkia, omassa lajissaan kyllä aivan sieltä professionaalisimmasta päästä. Terry Lewis ja James "Jimmy Jam" Harris pitkälti sitten jatkoivat samalla linjalla erityisesti S.O.S. Bandin kanssa, kun Yarbrough & Peoples katosivat kuvasta lähes kokonaan tämän albumin jälkeen.

BBR tekee huolellista taustatyötä kansitekstien kanssa, ja niitä kirjoittava avustaja on usein haastatellut itse artistiakin, kaivellakseen lisädetaljeja, jotka eivät välttämättä olleet yleisessä tiedossa. Tämän levyn liner notesit on kirjoittanut J. Matthew Cobb, ja on päässyt jututtamaan esiintyvää artistia.

Vuonna 1985 Total Experience -label oli laajentanut rosteriaan, ja sille levytti jo pidempi rivi artisteja, jotka avustivat toinen toistensa albumeilla. Tämän albumin teossa avainroolissa olivat Prime Time-yhtyeen jäsenet Jimmy Hamilton ja Maurice Hayes. Tämä kaksikko oli kirjoittamassa albumin A-puolen klubiraidoista kolmea, Guilty, I Wouldn't Lie ja Let The Music Play. Ensimmäiseksi singleksi albumilta laskettiin vesille marraskuussa 1985 albumin nimikappale Guilty, hyvin Gap Band -mäinen syntiikkajyräys, joka oli varustettu tarttuvalla melodialla, jota Alisa Peoples lauloi liki soolona. Kappale nousi black-listan kakkoseksi, ja roikkui listoilla liki puoli vuotta. Pitkän klubiraidan loppupuolen perkussiorytmi muistutti myös läheisesti Gap Band -hittien rakennetta.

Vasta toukokuussa 1986 oli aika lohkaista albumilta toinen single, jollaiseksi päätyi toinen Hamilton/Hayes-kontribuutio I Wouldn't Lie, joka muistutti jo hyvin paljon Jam & Lewisin hittejä S.O.S. Bandin kanssa. Painopiste oli jo enemmän melodiassa kuin taustagroovessa. Haastattelussaan tänä päivänä kaksikko myöntää vaikutteiden Jam & Lewisin kanssa kulkeneen kahteen suuntaan, sillä Guilty oli kuulemma alun perin suunniteltu vastauslevyksi Alexander O'Nealin Innocent:ille. Alisa Peoplesia vertailtiin puolestaan ahkerasti nyt SOS Bandin Mary Davisiin. I Wouldn't Lie nousi kakkossinglenä edelleen black-listan top teniin, sijalle 6.

Kolmanneksi singleksi valittiin Wrapped Around My Finger, josta on myös bonus-raitana pidennetty versio. Tämä kappale taas kuulosti lähes yksi yhteen Nick Martinellin Loose Ends-tuotannolta rumpukuvioineen ja sitä kuorruttavinen tyylikkäine instrumenttikuvioineen. Sävelmä on laadukas soul-sävelmä, josta vastasi Jonah Ellis. Sävelmä on oikeastaan balladi, mutta tausta oli keinuva midtempo-rytmi. Alisa Peoples laulaa kaunista melodiaa varsin sielukkaasti. Sinkkuna tämä julkaistiin vasta elokuussa 1986, jolloin tietysti useimmilla yhtyeen vanhoista faneista oli jo albumi, ja singlenä kappale jäi sijalle 46.

Kolmas Hamilton/Hayes-sävelmä Let The Music Play sai tuotannostaan vertailuja Full Forceen eli oli asteen kulmikkaampi ja street-henkisempi, kun taas melodia kulkee läpimurtohitin Don't Stop the Music latuja. Taustagrooveltaan puolestaan Jonah Ellisin Anytime oli aivan suora B-osa Don't Stop the Music -hitille. Tämä oli ensimmäinen klubiraita jolla oikeastaan Calvin Yarbrough pääsi ääneen, ja kappaleessa on varsin hauskaa call and response -leikittelyä tutun groovepohjan yllä.

Toinen balladinomainen raita midtempo-groovessa Wrapped Around My Finger:n ohella oli I'll Give Anything to Have You Back, joka oli kaksikon itsensä kirjoittama hyvä soul-balladi, joka on myös laulettu duettona. Kansiteksteissä paljastetaan kaksikon päätyneen avioon levytysuransa päätyttyä, joten kipinää oli aidosti näitä duettoja levytettäessä.

Who Is She on levyn outolintu, Pointer Sistersin humppahittejä mukaileva ylivauhtinen pop-hölkkä. Albumin päättää Peaches & Herbin Reunion-ykköshittiä sävelmältään ja tunnelmaltaan mukaileva balladi A Closer Love Affair, joka on ehkä jo liikaa esikuvansa kaltainen, jotta sitä voisi arvioida omana teoksenaan. Olisi ollut reilua laittaa säveltäjänimiin Jonah Ellisin oheen Dino Fekaris ja Freddie Perren, sillä melodia menee monin paikoin yksi yhteen Reunion:in kanssa.

Yarbrough & Peoplesien ura päättyi Lonnie Simmonsin rahaongelmiin, kun Total Experience-levymerkki meni nurin. Jo valmiiksi äänitetty viides Yarbrough & Peoples-albumi jäi hyllylle. Kaksikolta saatiin kuitenkin vielä pari raitaa julkaistua, ja ne on lisätty tälle CD:lle. Vuoden 1986 maksisingle Don't Stop the Feeling on oikeastaan enemmänkin uusi versio läpimurtohitistä Don't Stop the Music kuin mikään uusi teos. Kappaleen lopussa mukaan liittyy Howard Huntsberry sielukkaasti vääntelehtimään - mihinköhän hänkin katosi? Penitentiary III-elokuvan soundtrackille päätyi puolestaan raita nimeltä Special, jolla Alisa Peoples itse asiassa duetoi Dorian Williamsin kanssa. Sävelmä on sielukasta vääntelyä hieman Keith Sweat-moodissa, kuten liner notesien kirjoittaja hyvin kuvaa.

Kaiken kaikkiaan tämä CD kokoaa yhtyeen uran parhaan albumin muutamalla maukkaalla bonus-raidalla varustettuna, ja alle kympin mid price -hintaan tämähän on aivan erinomainen ostos.

Reviewed by Ismo TenkanenTakaisin Big Break Records -sivulle

Takaisin etusivulle