Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Tyrone Davis: Love and Touch (1976 reissue)

Tyrone Davis: Love and Touch

July 14, 2015

Rating: 6/ 10

The original release on US Columbia, 1976
Now available at CD reissue by US Funky Town Grooves, 2015
Tilaa levy Soul Express-verkkokaupasta

1) Give It Up (Turn It Loose)
2) Close to You
3) Why Is It So Hard (to Say You'Re Sorry)
4) You're Too Much
5) Put Your Trust in Me
6) Givin' Myself to You
7) Wrong Doers
8) Beware, Beware
9) Give It Up (Turn It Loose) (7" Version)
10) Close to You (7" Version)
11) Wrong Doers (7" Version)

Funky Town Groovesin uusintajulkaisusarjassa oli kuukausia selvä suvantovaihe, mutta nyt brittikaverukset pukkaavat taas melkoista värisuoraa markkinoille, kun ovat päässeet Columbian arkistoihin. Soul Expressin lukijakunnan iloksi ensi töikseen FTG on pistänyt Columbialta mm. The Manhattans ja Tyrone Davis -albumeita CD:lle, ja lähiaikoina luvassa on Expanded-versioita myös Earth Wind & Firen tuotannosta.

EWF- ja Manhattans-levyjä on ollut hyvin saatavilla CD:nä aiemminkin, mutta Tyrone Davisin Columbia-levyistä ei liene aiempia CD-versioita, kun FTG on nyt saattanut markkinoille Tyronen kaksi ensimmäistä Columbia-kiekkoa vuosilta 1976-1977. Ja levyt on remasteroitu alkuperäisiltä Columbian master-nauhoilta.

Heikki Suosalo on Soul Express -lehden numeroissa 3-4/1995 käynyt läpi Tyrone Davisin tarinan albumeineen, ja täydellinen diskografia löytyy myös verkosta. Vuonna 1938 Greenvillessä Mississippissä syntynyt Tyrone oli siis aloittanut levytysuransa vuonna 1965, ja läpimurto tuli Dakarilla vuonna 1968 soul-ykköshitillä Can I Change My Mind. Tuosta lähti liikkeelle pitkä hittiputki, joka jatkui myös Columbialla, jolle Tyrone siirtyi vuonna 1976.

Dakar-kauden päätteeksi Tyrone oli juuri saavuttanut uransa kolmannen ykköshitin kappaleella Turning Point vuonna 1975, ja hittiputki ei suinkaan ehtynyt Columbialle siirryttäessä. Tämän albumin avaussinkku Give It up (Turn It Loose) ponnahti soul-kakkoseksi, ja albumi oli Tyronen uran menestyneimpiä, kun se nousi soul-listalla sijalle 12 ja pop-listoillakin top sataan. Tuottajana oli Leo Graham, jonka kanssa sekä Tyrone että The Manhattans aloittivat hedelmällisen ja pitkään jatkuneen yhteistyön. Muusikoiksi poimittiin Dakar-levyjen luottonimiä vahvistettuna tunnetuilla soul/jazz-studiomuusikoilla. Toisin kuin yleensä, FTG on saanut yhden sivun uhrattua muusikkotiedoille, ja listattua esim. yli 50-henkisen jousisektion jäsenet ja kaikki 35 puhallinsektion muusikkoa!

Diskoaikakauden vaatimukset kuuluivat oikeastaan vain tuossa Give it up-hitissä, joka on Paul Richmondin bassokuvion johdattelema uptempo-ralli. Oikeastaan vielä hyvinkin perinteinen ja Tyronemainen pompottelu, mutta myös riittävän ajanmukainen listamenestykseen.

Leo Graham tuli toki tunnetuksi soul-väelle ennen muuta tyylikkäistä ja aistikkaista, sofistikoituneista balladeista, joita edustikin kakkossingle Close to You, hillityn kitarannäpräilyn ja jousisektion hallitsema tunnelmallinen soul-balladi. Albumin balladien selvä kärki.

Tyrone itse oli varsin kriittinen Columbia-debyyttiään kohtaan Heikin haastattelussa, ja totta on, että todelliset helmet ja ajattomat klassikot puuttuivat. Sekä menopuolella että balladeilla Tyrone pystyi jatkossa parempaankin, mutta ihan mukiinmenevää kuultavaa albumi oli siitä huolimatta. Myös Leo Grahamin lausunnot FTG:n uusintajulkaisulla kuvastavat samaa linjaa, että vaikka LP oli ihan ok, petrattavaa olisi toki ollut: "I felt that some of the things we released should have gone a little bit farther than they did, but I guess that's just me".

You're too Much oli avaussinkun B-puoli, ja kyseessä onkin keskinkertaisempi menopala, jossa rumpalin komppi on enemmän miksattu pintaan kuin taustan torvi- ja jousisektio. Jälleen ihan OK, mutta ei sen enempää. Wrong Doers oli puolestaan kakkossinkun B-kyljellä, ja tämä Leo Grahamin yksin kirjoittama, rikkaasti sovitettu medium on juuri sellaista keinuvaa hyväntuulista midtempo-soulia, josta opittiin käyttämään sanaa tyronemainen, siksi tutuiksi nämä melodiset puolinopeat miehen albumeilla muodostuivat. Wah wah -kitaran kurlaukset paljastavat, että oltiin ajallisesti 70-luvun puolivälissä.

Leo Graham oli jokaisen kahdeksan albumiraidan säveltäjä joko yksin tai kaksikon toinen osapuoli. Vaikka miehen tunnetuimmat melodiat ja tuotannot ovat hienostuneita balladeja, niin hyvin hän oli Tyronenkin tuotantoon perehtynyt ja osasi tuottaa myös näitä tyronemaisia mediumeja ja reippaampia diskolattioille soveltuvia menopaloja. Put Your Trust in Me jää kuitenkin lajissaan jo varsin keskinkertaiseksi ralliksi. Balladipuolella oli tasalaatuisempaa, ja Givin' Myself to You oli totuttua Leo Graham-laatua aistikkaan taustan, saksofonin ja tyttökuoron tukemana, kun taas Why Is It Hard (to Say You're Sorry) oli balladinomainen medium.

Ei siis mikään ylittämätön mestariteos, mutta Tyronelle menestyksekäs startti Columbialla. Jatkoa seurasi jo seuraavana vuonna albumilla Let's Be Closer Together, jonka FTG on niin ikään ottanut uusintajulkaisuohjelmistoonsa.Reviewed by Ismo TenkanenTakaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle Back to our (English) home page