Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Tyrone Davis: I Can't Go on This Way (1978 reissue)

Tyrone Davis: I Can't Go on This Way

April 21, 2018

Rating: 8/ 10

The original release on US Columbia, 1978
Now available at CD reissue by US Funky Town Grooves, 2017
Tilaa levy Soul Express-verkkokaupasta

1) Get On Up (Disco)
2) All I Ever Need
3) Bunky
4) I Can't Go On This Way
5) Can't Help But Say
6) It's You It's You
7) I'm Still In Love with You
8) Do You Feel It

Tyrone Davis ei perinteisemmän soulin artistina ole tyypillinen Funky Town Groovesin repertuaarin edustaja, mutta varmasti myös FTG:n kaverit Columbian arkistoihin päästyään oivalsivat, että Tyronen Columbia-albumeille on kysyntää CD-formaatissa, etenkin kuin Columbian LP-levyjä ei koskaan ajettu cut out -polkumyyntiin Eurooppaan. Niinpä vuonna 2015 julkaistuille kahdelle ensimmäiselle Tyrone-albumille (Love and Touch, Let's Be Closer Together) saadaan nyt jatkoa kolme albumia, eli tämä I Can't Go on This Way (1978), Can't You Tell It's Me (1979) ja Everything in Place (1981) - kaikki minulle albumeina ennenkuulemattomia, ja enemmän kuin tervetulleita kokoelmiini!

Soul Expressin Tyrone Davis -diskografiasta on helppo ynnätä, että Tyrone julkaisi seitsemän albumia Columbia-kaudellaan, ja sen päätteeksi Columbia tietenkin pukkasi kokoelman The Best of Tyrone Davis vuonna 1982. Näistä FTG:llä jäi ainakin toistaiseksi väliin vielä kaksi, eli vuoden 1979 erinomainen In the Mood with Tyrone Davis ja I Just Can't Keep on Going (1980), ilmeisesti siksi, että molemmista on melko tuoreet CD-uusintajulkaisut. Tosin tuo In the Mood on BBR:n vuoden 2013 painoksena loppuunmyyty, ja hintapyynnöt pilvissä, joten olisi mukava saada sitä lisäpainos joko BBR:llä tai sitten FTG:n uusintajulkaisusarjaan mukaan. Expansionin vuoden 2010 kokoelmaa Do You Feel It? The Real Soul of Tyrone Davis on sen sijaan vielä helposti saatavilla.

Edellisen Tyrone-albumin Let's Be Closer Together arvion päätin lauseeseen "Kyllähän tämäkin albumi osoitti selkeästi, miten Leo Grahamin vahvuudet olivat sofistikoituneiden soul-balladien parissa, kun taas menopalat eivät olleet hänen vahvin valttinsa". Pitkäaikaiset Tyrone-fanit varmasti säikähtivät, kun vuoden 1978 albumin ensisinkku ja albumin liki 10-minuuttinen avausraita oli nimeltään Get on up (Disco) - näinkö taas yksi soul-sankari menetettäisiin disko-areeenoille?

No, näitä soul-konkareiden disko-kosiskeluja oltiin jo nähty niin monelta pitkän linjan soul-artistilta (Joe Tex, Edwin Starr, Gene Chandler etc.), että asia ei ollut kenellekään soul-diggarille uusi, ja jotkut soul-veteraanithan onnistuivat diskoiskuissaan sekä kaupallisesti että musiikillisesti - osa taas floppasi ja oli todella kaukana omalta mukavuusalueeltaan. Tyronen kymmenminuuttinen Get on up (Disco) lukeutuu onnistujiin, ja noteeraan sen funkina liki samaan kastiin kuin Ben E. Kingin upea ykköshitti Supernatural Thing, joka on 70-luvun funkin aatelia. Kappale on aivan tyylipuhdas funk, joka tykittää eteenpäin kuin juna erittäin intenstiivisen basso-kitara-rummut-grooven voimalla, ja höysteenä on svengaavat torvet ja pientä sooloilua mm. saksofonilla. Tyylillisesti tämä sopisi ihan hyvin B.T. Expressin albumille, ja Tyrone ei mielestäni ole mitenkään pihalla menossa, vaan hihkuu mukana ihan tarmolla ja ketään funk-staraa imitoimatta, aivan omalla etelän miehen juurevuudella. Heikki Suosalon Tyrone Davis Storyn haastattelussa (Soul Express 4/1995) Tyrone ei selvästikään halua kommentoida raidasta mitään negatiivista, vaan kuittailee tässä yhteydessä potutustaan siitä, että hänet USA:ssa kategorioitiin blues-artistiksi, jota leimaa hän ei totisesti halunnut itselleen, vaan korosti olevansa rhythm & blues -artisti. Ehkä hän suorastaan mielellään päivitti imagoaan tällaisella funk-iskulla, ja varmaa on, että kappale toi hänelle nuorempaa sukupuolvea kuulijakuntaan, kuten jostain YouTubesta on helppo nähdä.

Loppu albumi oli kuitenkin ihan perinteistä Tyrone Davisin ja Leo Grahamin juurevaa soul-linjaa, ja kaukana mistään diskomenosta, joten jos joku diskosusi erehtyi albumin ostamaan, niin pettymys oli varmasti karvas. Vastaavasti Tyronen etelän soulin tai Chicago soulin pitkäaikaiset ystävät varmaankin skippasivat avausraidan väliin, ja siirtyivät suoraan kakkosraitaan All I Ever Need, joka on klassinen Southern soul -linjan balladi, hieno Leo Grahamin sävelmä ja sielukas Tyronen tulkinta mallikkaan puhallinväritteisen soul-yhtyeen säestyksessä.

Albumilla ei ole varsinaisia menopaloja tuon avausraidan ohella, vaan ei-balladit ovat Tyronelle ominaisia hyväntuulisia ja melodisia mediumeja. Olisin itse ilman muuta lohkonut kakkossinkuksi erinomaisen otsikkomelodian I Can't Go on This Way, jossa on välittömästi mieleenpainuva sävelmä, ja hyvää call-and-response-vuorottelua tyttökuoron ja Tyronen sielukkaan vuodatuksen välillä. Columbian valinta kakkossinkuksi oli kuitenkin Can't Help But Say, joka on nopeatempoisempi ja jumputtavampi mutta silti reippaasti perinteisen soulin tehokeinoissa pitäytyvä svengailu.

Albumin soul-annin toiseksi kohokohdaksi nousee James Mackin haikean kaunis balladisävelmä I'm Still in Love with You, jonka Tyrone tulkitsee asianmukaisella hartaudella.

Levyllä ei ole yhtään heikkoa lenkkiä, vaan onnistumisia tuli joka sektorilla, ja noteeraan tämän kahdeksan pisteen soul-levyksi. Billboardin soul-listoilla albumi oli kohtalainen menestys kärkisijoituksellaan 18. Ja vastoin kaikkia odotuksia seuraavalla albumillaan Tyrone korjasi yhden uransa suurimman kohokohdan - Leo Grahamin klassisella soul-balladilla In the Mood - juuri kaikkien aikojen kuumimpana diskovuonna!

Reviewed by Ismo TenkanenTakaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle Back to our (English) home page