Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

T.S. Monk: The House of Music (1980 reissue)

T.S. Monk: The House of Music

October 17, 2013

The original release on US Mirage, 1980
Now available at CD reissue by UK Funky Town Grooves, 2010

Rating: 6/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme
1) Bon Bon Vie
2) Candidate Of Love
3) Hot Night In the City
4) Last Of The Wicked Romancers
5) Can't Keep My Hands To Myself
6) Stay Free Of His Love
7) House Of Music
Bonus tracks:
8) Bon Bon Vie (Remix)
9) Candidate For Love (Remix)

T.S. Monk oli jazz-legenda Thelonius Monkin pojan, rumpali Thelonius Monk Jr. perustama disko-funk-yhtye, jonka kolme Mirage-albumia vuosilta 1980-1982 Funky Town Grooves julkaisi uudelleen alun perin vuonna 2009, ja vuonna 2010 debyytistä House of Music otettiin uusi painos, johon lisättiin pari remix-bonusraitaa. Tämä jälkimmäinen on itse asiassa ollut julkaisustaan lähtien jatkuvasti saatavana, ja siitä on kohonnut tämän vuoden kuluessa Soul Townin myydyin levy. Rehellisesti sanoen en oikein ymmärrä miksi. En tarkoita tässä musiikin laatua, vaan sitä, miksi muut kauppiaat eivät näytä ottaneen levyä enää myyntiin, jolloin Amazonista ja eBaysta olemme saaneet levystä viikottain tilauksia, kun levyä ei juuri muualla ole ollut myynnissä.

Alkuperäinen muistikuvani tästä levystä oli disko-painotteisempi kuin miltä levy kuulostaa, kun sitä vuosien tauon jälkeen kuuntelen. Vuosien 1980 soundeilla levytettynä kiekolla on varsin miellyttävät soundit ja pääosin aidot soittimet puhaltimineen, kun taustojen syntetisoituminen ei ollut edennyt vielä kovin pitkälle. Pari raitaa on jousineen jopa hieman 70-lukulaisen vivahteinen.

Albumin hittiraita oli Bon Bon Vie, joka nousi Billboardin soul-singlelistan top tenin kynnykselle sijalle 11. vuodenvaihteessa 1980-81. Tämä on albumin funkein raita, joka vivahtaa jopa hieman Fatbackiltä (vertaa kappale Backstrokin'), mutta popahtava kertosäe vie tunnelman diskolattioille. Kappaletta samplasi sittemmin Public Enemy kappaleensa Welcome to the Territory alussa, joka voi tietysti osin selittää tämänkin uusintajulkaisun kysyntää.

Kakkossinkku Candidate for Love on sitten yhtyeen naispuolisten solistien laulama, ja säveltäjinä ovat yhtyeen naiset Boo Boo Monk ja Yvonne Fletcher yhdessä Sandy Linzerin kanssa, joka muistetaan erityisesti Odyssey-yhtyeen hittien takaa, ja Odyssey onkin tälle diskosoulille hyvä vertailukohta. Menestys sinkkuna jäi kuitenkin vaisuksi, ja korkein listasijoitus oli 69.

Soulillisesti albumin kärkiraita on kappale Can't Keep My Hands to Myself, joka on Linzerin ja kosketinsoittaja Doug Jamesin kynästä, ja tämä raita on kuulas melodinen soul-raita, jonka kruunaa pasuunasoolo. Myös balladi Last Of The Wicked Romancers on ihan miellyttävä falsettiäänen ja naissolistin välinen duetto aistikkaassa 1980-luvun alun taustassa.

Can't Keep My Hands To Myself on naissolistin laulama tarttuva midtempo-soul-laulu, ja tässäkin vilahtaa pasunisti sooloilemassa. Pari lepsumpaa diskovetoisempaa raitaa täydentää albumin ja pudottaa keskiarvopisteitä, mutta suurelta osin siis ihan kelpo kuunneltavaa.

T.S. Monk jatkoi toki levyttämistään myös Mirage-kautensa jälkeenkin, vaikka Discogs-saitti noteeraakin vain nämä diskofunk-kauden albumit. Näiden jälkeen nuorempi Monk siirtyi isänsä jalanjälkiä jazzin puolelle. Allmusic listaa T.S. Monkilta kuusi albumia vuosilta 1991-2002, kolme ensimmäistä Blue Notella.

Soul Town Rating: ***

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle