Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Vuoden levy 2006 - Terisa Griffin

TERISA GRIFFIN My Naked Soul
(US My Naked Soul Production CD, 2006) 22 e
1) My Naked Soul Interlude 2) Anymore 3) Did You Ever 4) Sunshine Interlude 5) Sunshine 6) Wonderful 7) Cigarette Interlude 8) Cigarette In The Rain 9) I Can't Be Without You 10) Rose Colored Glasses Interlude 11) Rose Colored Glasses 12) Love Changed 13) Alright 14) One More Fight, One More Try 15) Better Love Yourself 16) Naked Goodbye 17) Sunshine Remix

Terisa Griffin on sen kaliiberin laulaja, että jo muutamassa sekunnissa aistii, että hän kuuluu samaan kategoriaan kuin viime vuosikymmenien parhaat soul-laulajattaret. Silti en keksi ketä hän suoraan muistuttaisi, mutta jotain Terisan tasosta kertoo se, että marraskuun 2006 Echoes-lehdessä (Englannin johtava mustan musiikin lehti) päätoimittaja Chris Wells kuvasi häntä sanoen, että odottaessasi seuraavaa Ledisin tai Anita Bakerin levyä, tässä on vokalisti joka muistuttaa molempia edellämainittuja!

Todellakin, Terisa Griffin on artisti, joka laulajana pystyy haastamaan kenet tahansa, sillä hänellä on vahva gospel-tausta, ja hän mainitsee esikuvikseen Aretha Franklinin, Tina Turnerin ja Patti LaBellen. Toki uudemman polven soul-laulajattaret ovat myös hänelle tuttuja, ja hän mainitsee nimeltä erityisesti Jill Scottin ja Ledisin. Vertailuista Ledisiin Terisa totesi että "I want you to know that this means the world to me and to be compared to Ledisi's Soulsinger CD is such a compliment and a blessing. "

Koska Terisa levyttää edelleen omakustanteiselle indie-merkille, hän on verraten tuntematon Chicagon ulkopuolella, jossa hän asuu ja säännöllisesti esiintyy. Tämä korjaantunee lähivuosina nopeasti, sillä Soul Expressin haastattelun jälkeen Terisa on nopeasti noteerattu myös muilla soul-sivustoilla Englannissa ja USA:ssa.

Albumin aloitus on vakuuttava, kun Naked Soul Intro Interlude -välisoiton jälkeen Terisa alkaa vyöryttää lauluaan balladilla Anymore hieman samaan tyyliin kuin Jennifer Holliday aikanaan ykköshitillä And I'm Telling You I'm Not Going, joka olikin 80-luvun järisyttävimpiä balladitulkintoja. Tämä ei jää paljon jälkeen Terisan irrotellessa omaa intohimoista tulkintaansa - kyse ei ole pelkästään valtavasta äänen voimasta vaan myös rikkaista sävyistä tulkinnassa. Sanoitukset ovat katkeruutta täynnänsä, ja Terisa luukuttaa täysillä palautetta välit poikki laittaneelle poikaystävälle. Uskomaton, täysillä palkeilla vedetty soul-balladi.

Seuraava kappale Did You Ever on monta astetta modernimpi, mutta edelleen äärimmäisen latautunut soul-balladi, jolla Terisa edelleen lataa laulunsa täysillä aitojen soittimien säestyksessä. On vaikea kuvitella moniakaan tämän päivän soul-laulajista kykenevän samaan dynaamisuuteen. Todella mykistävä avaus albumille nämä ensimmäiset pari raitaa!

Sunshine on originaalina letkeä mid-tempo-raita, mutta Terry Hunter miksasi kappaleesta vauhdikkaan house-poljentoisen remixin, josta muodostui Englannissa klubi-hitti ja kappale löytyy erilaisilta Weekender-kokoelmilta, kuten "Southport Weekender Vol. 5". Tuo tanssiversio löytyy myös tämän 17-raitaisen albumin päätösraitana yli 6 minuutin mittaisena.

Seuraava raita Wonderful on jäntevä, painokas balladi, Terisan upeasti vääntelehtivä tulkinta hitaasti groovaavassa taustassa, ja sellaisenaan malliesimerkki uuden ja klassisen soulin kombinaatiosta. Täyttä tavaraa! Silti kappale on varsinaisesti lämmittelyä levyn todellisille kohokohdille. R&B-henkisen balladin Cigarette in the Rain jälkeen kuullaan ensin vaikuttava viisiminuuttinen midtempo-balladi I Can't Be without You, ja sitten todellinen huippuraita Rose Colored Glasses. Se käynnistyy puolentoistaminuutin introlla, ja syttyy sitten täyteen liekkiin levyn upeimman taustan (piano, perkussiot, kitara, aidot rummut) säestyksellä. Vuoden 2006 parhaita yksittäisiä soul-raitoja, ja Chris Wellsiä lainaten: "The songs are mostly structured to draw out her ability, too: she can be jazzy and velvety when the mood takes, but she also has major reserves of emotional power to reach down too". Kun Terisan omissa mainosesittelyissä esitellään häntä viinitermein "her voice warms like a full-bodied Cabernet", niin olisikohan tämä se viini, jonka kuvailuun sopivat myös termit "viini suorastaan räjähtää suussa" ja "poikkeuksellisen pitkä jälkimaku"...

Edelleen on erikseen kehuttava kappaleita Love Changed, joka käynnistyy Terisan monologilla kitarariffin yllä, ja jatkuu intensiivisellä vokalisoinnilla trumpetin värittäessä taustaa, ja Better Love Yourself, joka taitaa lopulta tarjota koko albumin latautuneimman laulusuorituksen laadukkaan aidon soitannan ylle. Tämä on niin juurevaa, gospelista ammentava ryöpytystä, että sille on turha povata soittoaikaa tämän päivän R&B-kanavilta, mutta luulisi että edes USA:n gospel-kanavat tarjoavat soittoaikaa tälle. Järisyttävä kokemus.

Terisa Griffin on ilman muuta koko vuosikymmenen kovimpia uusia kykyjä, mutta näissä volyymeissä ja äänenväreissä hän saattaa kohdata esim. Tramaine Hawkinsin kohtalon ja jäädä pelkästään inspirational-gospel-sisäpiirien suosikiksi. Se olisi sääli, sillä tällaisen kyvyn ansaitsisi tosiaan tulla tunnetuksi vähintäänkin koko soul-maailmalle. Pop-piireihin hän on kerta kaikkiaan liian dynaaminen persoona, siinä kuin 80-luvulla Jennifer Holliday.

Hankkikaa levy niin kauan kuin sitä on saatavilla normaalihintaan, ettei käy kuten Ledisin levyjen kanssa, joista tänä päivänä saa pulittaa 40-130 taalaa...
****1/2 -IT

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page