Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

THE TEMPTATIONS

Suosituin soul-lauluyhtye kautta aikojen

Lue lisää: The Temptations 70-luvulla: Papa Was a Rolling Stone, Masterpiece jne.

Temptations on kautta aikojen suosituin soul-lauluyhtye ja varsin hyvin tunnettu myös Suomessa. Yhtyeen tuotanto on Motownin uusintajulkaisujen myötä edelleen hyvin saatavana, ainoastaan 70-luvun tietyt Temptations-levyt ovat tällä hetkellä hankalia hankittavia, kun niistä osaa ei ole lainkaan julkaistu CD-muodossa.

Yhtyeen 60-luvun tuotanto painottui tietenkin single-hitteihin, ja 60-luvun LP-julkaisut olivat tyypillisesti noin 10 kappaleen albumeita, jotka koostuivat 3-4 tuoreimmasta singlestä B-puolineen sekä parista täyteraidasta, jotka olivat joko usein versioita vanhoista standardeista tai Motownin muiden artistien hiteistä. Siten 60-luvun Temptations-klassikot voi lähes yhtä hyvin hankkia kokoelmalevynä kuin kerätä alkuperäiset albumit. Toisaalta 60-luvun Temptations-albumit ovat uudelleenjulkaisuina hyvin edullisia, yksittäisinä CD-painoksina niitä saa jenkkikopioina 14,50 euron kappalehintaan, ja vielä edullisemmiksi ne tulevat hankkimalla vuonna 2000 Englannissa julkaistusta CD-sarjasta levyt, joissa yhdellä CD:llä on aina kaksi alkuperäistä Temptations-albumia. Levyissä on kopiot alkuperäisistä vinyylikansista pienoiskoossa sekä lisäksi uusintajulkaisun 8-sivuinen CD-lipuke asianmukaisine tietoineen. Kappaleissa noissa "2 on 1 -albumeilla" saattaa kuitenkin olla editoituja versioita tai muutama raita kokonaan puuttua alkuperäiseltä levyltä, joten täydellisen kokoelman saa vain hankkimalla yksittäisiä albumeita.

Temptations-yhtyeestä tekee mielenkiintoiseksi kuitenkin nimenomaan se, että yhtye on jalkapallo-joukkueen tavoin uusiutunut siten, että se on aivan eri aikakausina kyennyt levyttämään huippuluokan soul-musiikkia eri kokoonpanoilla. Yhtyeen huippukausi ei siten suinkaan rajoitu vain Smokey Robinsonin pääosin tuottamaan läpimurtokauteen 60-luvun puolivälissä (jolloin päävokalisteina olivat David Ruffin ja Eddie Kendricks), tai sitä seuranneeseen (ensin psykedeelisen ja sitten) ns. sinfonisen soulin kauteen Norman Whitfieldin tuotannossa, jolloin päävokalistina oli Dennis Edwards, ja jolloin levyjen taustat olivat värikkäimmillään jousineen, wah wah -kitaroineen, puhaltimineen jne.

Yhtyeen kahden albumin mittaiseksi jäänyt Atlantic-kausi 70-luvun lopulla jäi selvästi yhtyeen historian vaatimattomimmaksi jaksoksi, mutta 80-luvulla Temptations palasi Motownille, ja teki heti näyttävän, niin kaupallisesti kuin taiteellisesti onnistuneen paluun. Vuoden 1982 Reunion-kokoonpanossa olivat mukana myös David Ruffin ja Eddie Kendricks, jotka kuitenkin jatkoivat sooloilua heti tuon albumin jälkeen. Kaksikko levytti myös yhdessä vuonna 1988 yhden albumin, joka on saatavana mid-price-hintaan. Molemmat artistit ovat nyt jo edesmenneitä, David Ruffin poistui keskuudestamme vuonna 1991, Kendricks vajaata vuotta myöhemmin 1992. Temptationsien legendaarinen bassolaulaja Melvin Franklin puolestaan menehtyi vuonna 1995.

Vuonna 1984 The Temptations sai päävokalistikseen sen historian kenties timanttisimman solistin Ali Ollie Woodson, jonka johdolla Temptations levyttikin useita laadukkaita modernin soulin levyjä. Dennis Edwards palasi lyhyeksi aikaa päävokalistiksi vuonna 1987, sitten taas Ali Ollie palasi keulille.

90-luvulla Temptations on esittänyt vaihtelevilla kokoonpanoilla levyjä, joilla kullakin on ollut erinomaiset hetkensä, joskaan kokonaisuudet eivät ole enää yltäneet klassikon veroiksiksi. Huomionarvoisinta noilla levyillä on kuitenkin ollut se, miten yhtyeen johtaja ja ainoa elossa oleva alkuperäisjäsen Otis Williams on edelleen onnistunut löytämään rinnalleen upeita, yhtyeen pitkän perinteen veroisia päävokalisteja. 90-luvun levyillä päävokalisteina ovat olleet Ali Ollie Woodsonin jälkeen Theo Peoples ja Barrington "Bo" Henderson, jotka molemmat ovat sittemmin vakuuttaneet myös soolodebyyteillään soul-diggarit.

Temptations on edelleen levyttävä kokoonpano, joka on USA:ssa jatkuvasti kiertueella esittämässä klassikoitaan. Vuonna 2003 yhtyeen uudeksi päävokalistiksi valittiin mm. Spinnersien riveistä aiemmin tutuksi tullut verraton soul-veteraani G.C. Cameron. Hänen kauttaan kesti kuitenkin vain yhden albumin, ja tuoreimmalla, vuoden 2007 albumilla Temptations-yhtyettä johtaa jälleen uusi, vakuuttava solisti Bruce Williamson. Temptations-taru jatkuu!

Yhtyeen täydellinen albumi-diskografia seuraavassa (klikkaa albumin nimeä tai kuvaa niin pääset kappaleluetteloon):

The Temptations Album Discography, Part 1 (1960s)

Meet the Temptations 1964
The Temptations Sing Smokey 1965

Temptin' Temptations 1965
Gettin' Ready 1966

Greatest Hits 1966
(Varhainen kokoelma, mukana kappaleet Beauty Is Only Skin Deep / Ain't too Proud to Beg / My Girl / Get Ready / My Baby / It's Growing / The Girl's Alright with Me / Since I Lost My Baby / Girl (Why You Wanna Make Me Blue) / Don't Look Back / The Way You Do the Things You Do)Temptations Live 1967


With a Lot o'Soul 1967
In a Mellow Mood 1967
The Tempations Wish It Would Rain 1968


Diana Ross and the Supremes Join the Temptations 1968
The Supremes with the Temptations: T.C.B. (Original Soundtrack) 1968


Live at the Copa 1968Cloud Nine 1969


The Supremes & The Temptations: Together 1969


The Temptations Show 1969
Tv-show, jossa mukana mm. Get Ready, I've Got to Be Me, The Best Things in Life Are Free, Life, Ol' Man River, Swanee, Old Folks, Hello Young Lovers, Cloud Nine, If I Didn't Care, Run Away Child, Running Wild


Puzzle People 1969

On Broadway (Diana Ross & Supremes with The Temptations>
(Original T.V. soundtrack) 1969


Temptations 70-luvulla
UUTTA: Temptations 80-luvulla

Täydellinen Temptations-discografia Soul Expressin sivuilla

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page