Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

The Temptations: Truly for You
Alkuperäinen albumi Gordy 6119, 1984
Japanilainen uusintajulkaisu CD:nä, 2008
Tilaa CD-levy verkkokaupastamme / Click here to order:

Soul Town Rating: ****

1) Running 2) Treat Her Like A Lady 3) How Can You Say That It's Over 4) My Love Is True (Truly For You) 5) Memories 6) Just To Keep You In My Life 7) Set Your Love Right 8) I'll Keep My Light In My Window

Temptationsien päävokalisti vaihtui siis jälleen kesken edellisen albumin Back to Basics levytyksen, ja tämä Truly for You oli ensimmäinen varsinainen albumi Ali Ollie Woodsonin johdolla. Woodson oli todellinen löytö Temptationseille, ja hänen särmikkään sielukkaan äänensä myötä Temptations palasi sekä listakärkiin että kriitikoiden suosioon 1980-luvulla - vaikka konserteissa yhtye joutuikin esittämään nostalgiannälkäiselle yleisölle edelleen lähes pelkästään 60- ja 70-luvun hittejään.

Toinen avaintekijä Temppareiden palauttamiseksi listakärkiin oli, että yhtye sai taustoilleen uusia tekijöitä, sillä Motownin veteraaneista ei enää ollut modernisoimaan yhtyeen musiikkia ajan tasalle. Ali Ollie Woodson oli hyvää pataa vanhojen Earth Wind & Fire -jäsenten kanssa, ja levyn tuottajaksi päätyivät vanhat EWF-miehet Al McKay ja Ralph Johnson, jotka eivät pelkästään lämmitelleet 70-luvun hittimateriaalia vaan kykenivät edelleen myös tuoreen uuden musiikin tekoon. He toivat Temppareiden taustat kerralla ajan tasalle.

Albumin kärkisingleksi saatiin sähäkkä, melodinen Treat Her Like a Lady, joka Woodsonin ja Temps-johtaja Otis Williamsin oma sävelmä, jolla Ali Ollie pääsi loistamaan laulullaan ja esittää kaikki bravuurinsa aloitushuhuiluista särmikkääseen kurkkuääniseen ulvahteluun, liukuen uskomattoman taitavasti oktaavista toiseen. Sanoituksissa Tempparit kertovat kohtelevansa leidejään herrasmiesten tavoin: "Now I'm the kinda guy who don't believe
That chivalry is dead, no
'Cause I believe a woman should be treated
With the utmost respect"
Niinpä Ali Ollie sitten kuvailee nostelevansa leidinsä nenäliinoja lattialta, ojentavan tuolin alle, sytyttävän savukkeet ja auttavan takin päälle, koska "She's a bad son-of-a-gun - I'm her lovin' Don Juan"...

Treat Her Like a Lady roikkui listoilla yli 20 viikkoa, ja sen seuraajaksi valittiin Eddie Kendricks-linjainen falsettiballadi My Love Is True (Truly For You), jota yhtyeen falsettilaulaja Ron Tyson oli itse ollut säveltämässä yhdessä Philly-legenda Victor Carstarphenin kanssa, ja kappaleessa onkin hienoa klassista sävyä. Kappaleelle saadaan mukaan vielä yksi vanha EWF-jäsen, kun Johnny Graham soittaa lyhyen kitarasoolon.

Kakkossingle nousi vielä sijalle 14. mutta kolmas singlelohkaisu How Can You Say That It's Over ei enää yltänyt sijaa 81. ylemmäs Billboardin soul-tilastoissa. Tämäkin on balladi, jossa on hieman outo reggae-vivahteinen rytmi, ja Ali Ollie ja Ron Tyson vuorottelevat pääsolisteina. Tyson laulaa kauniit hitaat balladiosat, ja Ali Ollie ryöpyttää reggae-rytmien ylle tuskaisen kertosäkeen. Ali Ollien liitely ja ad-libbailu suvereenilla äänellään on jälleen äärimmäisen upeata kuultavaa.

Albumi ylsi listakolmoseksi, korkeampaan menestykseen levy oli ilmeisesti ajankohtaan nähden liian balladipainotteinen. Lähimmäs Treat Her Lady'n välittömään tehokkuuteen yltää Memories, joka pyrkii yhdistelemään klassista lauluyhtye-soul-melodiaa moderniin rytmipohjaan ja Ali Ollie vetelee taas akrobaattisia vokaaliosuuksia spontaanien ad lib -osuuksien voimakkaasti värittämänä ja lopussa jopa skattaillen. Samalla tavoin erittäin värikkäät lauluosuudet ovat terhakkaan menopalan Set Your Love Right paras osa, jopa yhtyeen bassoääni Melvin Franklin pääsee sillä ääneen, joskin Ali Ollie johtaa keulilla super-särmäisen kurkkuäänirevityksensä ja tavaramerkkihuhuilunsa sävyttämänä.

Eniten Earth Wind & Fire -sävyjä kuullaan kappaleessa Just To Keep You In My Life joka on kuin ilmettyä Philip Bailey'ta, vaikka solistina onkin nyt Ron Tyson. Laadukas raita ja hyvin lähellä klassista EWF-soundia. Balladinomainen midtempoinen I'll Keep My Light In My Window on jälleen perinteisempää Temptations-soundia yhtyelauluineen, ja pääsolistin osuuttakin jaetaan aiempaa demokraattisemmin. Yhtyeen kokoonpano tähän aikaan oli siis Ali Ollie Woodson - Otis Williams - Melvin Franklin (basso) - Ron Tyson (tenori, falsetti) - Richard Street. Street saa laulaa päävokalistina suuren osan raidasta, ja pidän kovasti myös hänen persoonallisesta, miehekkään rotevasta tulkinnastaan. Richardin omalla MySpace-saitilla www.myspace.com/1richardstreet luetellaan raitoja, joilla Richard vetää soolo-osuuksia, ja niitä on yllättävän paljon. Street lukeutuu niihin Temppareihin Dennis Edwardsin ohella, jotka ovat lähteneet vetämään omaa yhtyettään laulaen tuttuja Temptations-hittejä, tältä ilmiöltähän ei ole voitu välttyä, kun yli 20 laulajaa on ollut mukana yhtyeessä, ja suuri osa on jatkanut uraansa myös Temptationsien jälkeen.

Truly for You oli ilman muuta merkittävin Temptations-albumi pitkään pitkään aikaan - ehkä jopa vuoden 1975 A Song for You:n jälkeen, ja siihen nähden on ollut kohtuutonta, että sitä on ollut varsin niukasti saatavilla etenkin CD-painoksena. Tuorein rajoitettu painos on Japanista vuodelta 2008, ja nyt kun sekin on "out of print", niin liikkeellä olevien kopioiden hinta kohoaa kuin pullataikina. -IT
P.S. Hyviä uutisia: vaikka levyn japski-painos on nyt loppu, Hollannissa on Vinyl Masterpiece juuri julkaissut levyn uudelleen. En ole tuon julkaisun soundeja kuullut, mutta ainakin hinta on taas inhimillistä tasoa! Tilaa verkkokaupastamme hintaan 24 euroa.

Temptations 80-luvulla

Temptations 70-luvulla

Takaisin Temptations-esittelyyn

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page