Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

The Temptations Diana Rossin ja Supremesien vieraana Tv-show'ssa: TCB

Diana Ross and the Supremes (with the Temptations): TCB


1) TCB 2) Stop In The Name Of Love 3) Introduction 4) You Keep Me Hanging On 5) Get Ready 6) Way You Do The Things You Do 7) Taste Of Honey / Eleanor Rigby / Do You Know The Way San Jose / Mrs. Robinson 8) Respect 9) Somewhere 10) Ain't Too Proud To Beg 11) Hello Young Lovers 12) For Once In My Life 13) I Know I'm Losing You 14) With A Song In My Heart / Without A Song 15) Come See About Me / My World Is Empty Without You / Baby Love 16) I Hear A Symphony 17) Impossible Dream
Julkaistu 1968, alun perin vinyylialbumi US Motown 682
Ei saatavana yksittäisenä CD-levynä tällä hetkellä, mutta ks. alla yhteislevy A Bit of Liverpool/TCB (with the Temptations).
Soul Town Rating: **1/2

The Temptations ja The Supremes levyttivät siis yhdessä neljäkin albumia, jotka kaikki julkaistiin vuosina 1968-1969. Ensin marraskuussa 1968 tuli ulos Diana Ross and the Supremes Join the Temptations (US Motown 679), sitten jo seuraavassa kuussa tässä käsitelty TV-show TCB (US Motown 682). Vuonna 1969 serasivat syyskuussa Together (US Motown 692) sekä marraskuussa On Broadway (US Motown 693), viimeksi mainittu on ainoa jota ei tällä hetkellä ole saatavana CD-formaatissa.

Tämä TCB on paketoitu CD:nä "2 on 1"-albumiksi yhdessä Supremesien Beatles-cover-albumin A Bit of Liverpool kanssa, ks. kappaleluettelo alla. Kyseinen Beatles-versiointialbumi on jo vuodelta 1964, jolloin Supremes-kokoonpanona oli Diana Ross, Mary Wilson ja Florence Ballard, joka jätti yhtyeen vuonna 1967, ja tilalle tuli Cindy Birdsong, joka on mukana tällä TCB-tv-show'lla.

Näistä tv-show ja live-show-jutuista saattaisi luulla, että ne olivat kuriositeetteja ja että ne ohitettiin olankohautuksella, mutta itse asiassa kävi juuri päin vastoin. Kun ensimmäinen Temptations-Supremes -yhteisalbumi Join the Temptations nousi soul-listalla ykköseksi (neljän viikon ajaksi) ja pop-listoillakin kakkoseksi, ymmärsi Motown-pomo Berry Gordy toki osuneensa kultasuoneen, ja ei tosiaan mennyt kuukautta kauempaa, kun markkinoilla oli jo seuraava projekti, eli joulukuussa 1968 julkaistu TCB. Siitä tuli aivan käsittämätön megamenestys, sillä albumi nousi soul-listaykköseksi Billboardin soul-albumilistalla kuudeksi viikoksi ja myös pop-ykköseksi yhden viikon ajaksi! Ei ihme, että Motown pukkasi sitten seuraavan vuonna vielä kaksi Temps/Supremes- yhteisalbumia, jotka nekin kävivät top tenissä soul-listoilla, mutta olivat jo vaatimattomampia menestyksiä.

Taktisesti Temptationsien ja Supremesien yhteislevyt ja niiden suuri menestys oli Motownilta hieno veto, sillä olihan David Ruffinin lähdön jälkeen pelättävissä, että Temptationsien kurssi kääntyisi jyrkkään laskuun, mutta näin varmistettiin, että Temptations pysyi jatkuvasti parrasvaloissa myös Ruffinin lähdön jälkeen. Ruffinhan potkittiin ulos yhtyeestä juuri vuonna 1968.

Näillä Supremes-yhteislevyillä ei siis esiinny enää David Ruffin, vaan Temptations-päävokalistina oli jo Ruffinin korvannut järeä-ääninen mutta ei niin raspi Dennis Edwards, joka laulaa siis Ruffinin osuudet mm. sellaisilla David Ruffinin bravuureilla kuin Ain't Too Proud To Beg ja I Know I'm Losing You.

Levyn kappaleluettelo kuvastaa kuitenkin hyvin, että TCB-show oli todellakin Diana Ross & the Supremes-show, jossa Temptations oli vieraana, eikä päin vastoin. Kun lisäksi monet laulut esitetään vain minuutin tai kahden mittaisina sikerminä, sen lisäksi että joukossa on kaksi medley'tä, joissa kiedotaan tyyliin kolme laulua kahteen minuuttiin, niin selvä on, että ainakaan puhtaasti kuuntelukokemuksena tämä ei ole suuri klassikko, ja fiksumpaa olisi ollut julkaista tästä DVD, jota olisi tietysti ollut hauska katsella, kun molemmat yhtyeet olivat näyttäviä esiintyjiä tanssi-koreografeineen.

Tällaisenaan levy on todellakin myös Temptations-fanille vain mielenkiintoinen kuriositeetti, jota tuskin tulee levykokoelmasta usein esille kaivettua kuuntelua varten. Konsertin taustayhtyeenä on jonkinlainen big band -orkesteri, ja meno sen myötä viihde-jazziin kallellaan. Temptations pääsee lavalle viidennen raidan aikana, kunhan Diana ensin johdattaa yhtyeen lavalle laulamalla itse My Girl-melodiaa uusin lyriikoin esitellen "our guys"... Ensimmäinen Temps-esitys on Get Ready, josta on vajaan kahden minuutin mittainen vauhtiversio Eddie Kendricksin korkean falsetin johdolla, Melvin pompottelee bassoääntään näyttävästi taustalla. Ensimmäinen Diana Rossin ja Temptationsien yhteislaulu on sitten The Way You Do the Things You Do, josta Diana ja Eddie vetävät ihan kelpo version ja saksofonikin pörisee mukana studioversion tapaan. Sitten tunnelma viedään kuitenkin kabareemaiseen sikermään pop-hiteistä Eleanor Rigby'stä Mrs. Robinsoniin ja ainakaan levyltä kuunneltuna tällainen ei innosta. Myös Dionne Warwick- bravuurista Do You Know the Way to San Jose puuttuu alkuperäisen vahva Latin-väri, ja tilalla on vain kabaree-juoksutusta Dianan köykäisesti laulamana.

Takaisin souliin palataan, kun Diana ja Temps coveroivat Otis Reddingin Respect:iä, jonka esikuvana on toki vähintään yhtä paljon Aretha Franklinin versio. Tämä taitaa olla albumin paras yhteisesitys, etenkin Temptationsien taustaosuudet ovat värikästä kuultavaa.

Dennis Edwards pääsee ensi kertaa päävokalistiksi, kun on vuoro esittää Temptationsien vuoden 1966 hitti Ain't too Proud to Beg, josta Dennis toki suoriutuu hyvin, vaikka ei Ruffinin raspikurkku-tyyliä yritäkään kopioida, vaan vetää laulun omalla särmällään.

Sitten mennään taas Broadway-meininkiin, kun Temps esittää Broadway-lauluja sisältäneeltä albumiltaan In a Mellow Mood kappaleet Hello, Young Lovers ja For Once in My Life, jotka eivät kyllä soul-fania lämmitä.

Onneksi seuraavaksi palataan rehtiin souliin, kun Dennis puskee ryminällä toisen Ruffin-bravuurin I Know I'm Losing You. Tämän jälkeen show'ssa on ollut jonkinlainen tauko, ja tauon jälkeen lavalle tuli Supremes, joka esittää hätäisen kuuloisen sikermän hittejään. Temptations liittyy taas joukkoon päätösraidalla The Impossible Dream, joka sekin oli Temptationsien Broadway-levyllä In a Mellow Mood, jolla sen tulkitsi Ruffin, mutta nyt hänet korvaa käheä-ääninen Paul Williams.

Jälkikäteen tämän albumin merkitys on lähinnä sen mega-menestyksessä kaupallisesti, mutta musiikillisestihan tämä oli harmitonta läpikuuntelua, enkä tosiaan pidä tätä millään muotoa "pakollisena hankintana" edes Temptations-faneille.The Supremes: A Bit of Liverpool
Julkaistu 1964
Ei saatavana yksittäisenä levynä tällä hetkellä, mutta ks. alla yhteislevy A Bit of Liverpool/TCB (with the Temptations).
Soul Town Rating: **

1) How Do You Do It 2) World Without Love 3) House Of The Rising Sun 4) Hard Day's Night 5) Because 6) You've Really Got A Hold On Me 7) You Can't Do That 8) Do You Love Me 9) Can't Buy Me Love 10) I Want To Hold Your Hand 11) Bits And Pieces
Diana Ross & the Supremes: A Bit of Liverpool/TCB (with the Temptations)
(UK Motown CD, 2 Classic Albums on 1 CD) 18,00 €
UK Motown CD, 2000
2 original albums on 1 CD
A Little Bit of Liverpool (1964):
1) How Do You Do It 2) World Without Love 3) House Of The Rising Sun 4) Hard Day's Night 5) Because 6) You've Really Got A Hold On Me 7) You Can't Do That 8) Do You Love Me 9) Can't Buy Me Love 10) I Want To Hold Your Hand 11) Bits And Pieces
T.C.B. (with the Temptations):
12) TCB 13) Stop In The Name Of Love 14) Introduction 15) You Keep Me Hanging On 16) Get Ready 17) Way You Do The Things You Do 18) Taste Of Honey/Eleanor Rigby/Do You Know The Way San Jose/Mrs. Robinson 19) Respect 20) Somewhere 21) Ain't Too Proud To Beg 22) Hello Young Lovers 23) For Once In My Life 24) I Know I'm Losing You 25) With A Song In My Heart/Without A Song 26) Come See About Me/My World Is Empty Without You/Baby Love 27) I Hear A Symphony 28) Impossible Dream

Takaisin Temptations-esittelyyn

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page