Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

The Temptations: With a Lot O'Soul

(US Motown CD, Remastered)
Julkaistu 1967
Soul Town Rating: ****1/2

Tilaa CD-levy verkkokaupastamme / Click here to order:


1. (I Know) I'm Losing You
2. Ain't No Sun Since You've Been Gone
3. All I Need
4. (Loneliness Made Me Realize) It's You That I Need
5. No More Water In The Well
6. Save My Love For A Rainy Day
7. Just One Last Look
8. Sorry Is A Sorry Word
9. You're My Everything
10. Now That You've Won Me
11. Two Sides To Love
12. Don't Send Me Away

With a Lot O' Soul on kuvaava nimi albumille, jota yleisesti pidetään 60-luvun Temptations-albumien parhaana. Monet vanhat Temptations-fanit pitävät levyä myös kaikkien aikojen parhaana Temptations-levynä. Ainakin niille, jotka pitivät David Ruffinia kaikkien aikojen parhaan Temptations-solistina, albumi oli mieluinen, sillä se kokoaa useita Ruffinin kultaisen kauden hittejä yhdelle albumille.

Gettin' Ready -levyllä oli jo kahdeksan viikkoa vuoden 1966 kesällä ykkösenä ollut Ruffinin bravuuri Ain't too Proud to Beg, joka oli Norman Whitfieldin tuottama, ja tuon menestyksen jälkeen Whitfield nousi Temptationsien ykköstuottajaksi syrjäyttäen yhtyeen läpimurtoon nostaneen Smokey Robinsonin.

Yhtyeen seuraavat hitit olivat Whitfieldin ja Ruffinin juhlaa. Singlet nousivat järjestään USA:n R&B-listan kärkeen, ja vihdoin pop-yleisökin alkoi ostaa Temptationsien singlejä, ja ne nousivat pop-listoillakin top teniin – Ruffinin rajuista tulkinnoista huolimatta...

Vaikka Whitfield opittiin myöhemmin tuntemaan ennen muuta omaperäisistä, rikkaista sovituksistaan, tällä levyllä hänen tuotoksensa olivat vielä varsin tyypillistä Motownin tanssipoljentoa, toki sieltä järeimmästä päästä. Toisaalta albumilla on vielä myös muiden tuottajien teoksia, mm. Holland-Dozier-Hollandin (jotka vastasivat mm. Four Topsien ja Supremesien lukuisista hiteistä) Brian ja Eddie Holland ja Lamont Dozier olivat sekä säveltäneet että tuottaneet materiaalia tälle albumille.

Yllättävintä albumilla on se, että siltä on jätetty pois ensimmäinen Ain't too Proud to Beg:iä seurannut single, viisi viikkoa syksyllä 1966 listaykkösenä viihtynyt Beauty Is Only Skin Deep, joka oli Ruffinin laulama Whitfield-tuotos, tosin aika popahtava tyylillisesti, mutta Ruffinin raastavan sielukkaasti laulama. Kappale löytyy kuitenkin monelta Temptations-kokoelmalta.

Seuraava Temptations-single oli tältä albumiltakin löytyvä (I Know) I'm Losing You, joka onkin sitten tunnetuimpia Ruffinin tulkitsemia Temptations-hittejä. Kappaleen hienon kitara- intron soittaa Cornelius Grant, ja tuttua tamburiinein väritettyä Motown-poljentoa väritetään muhkein perkussioin, jotka olivat Whitfieldin suosiossa. Kappaleen suola on kuitenkin Ruffinin raaka laulanta, joka monelle soul-harrastajalle suorastaan oli soul-laulannan synonyymi. Toisaalta hieno on myös Norman Whitfieldin ja Ed Hollandin sävelmä.

Yhtyeen seuraavat hitit All I Need ja You're My Everything eivät yltäneet enää samoihin sfääreihin. Edellinen on Four Tops-tyyppinen Holland-Dozier-Holland-soundin jäljitelmä, jonka yhdistää Temptationsiin vain Ruffinin tuhti laulanta - muuten tämä on kuin suoraan Four Topsien levyltä. You're My Everything on ihmeellisesti jopa pudotettu englantilaiselta 2 on 1 CD-uusintajulkaisulta pois, ilmeisesti koska kappaleesta on jo live-versio samalla albumilla. Remasteroidulla jenkki-uusintajulkaisulla You're My Everything on kuitenkin mukana, samoin kuin usealla kokoelmalla, olihan tämä Eddie Kendricksin yhdessä Davidin kanssa laulama sielukas balladi pop-listojenkin top ten-hitti (R&B-listan kolmonen). Ilmeisesti pääsolistin vaihtuminen Eddiestä Davidiin oli pistänyt Eddienkin entisestään skarppaamaan otettaan, sillä You're My Everything on laulutulkintana Kendricksin Temptations-uran vaikuttavimpia.

Vuoden 1967 viimeinen Tempations-hitti (Loneliness Made Me Realize) It's You That I Need oli jälleen puhtaasti David Ruffinin heiniä. Whitfield oli huomannut, että Ruffin on omimmillaan surkutellessaan menetetyn rakkauden perään, ja kaihoisien jousien ylle repäisty menopala It's You That I Need on lajissaan varsin ylittämätön. Ruffinin vokalisointi on kyllä silkkaa deep soulia lajin rajuimpien vuodattajien tapaan, vaikka deep soul -termiä harvoin liitetään muihin esityksiin kuin balladeihin – tämä esitys on siis puolinopea pompottelu bassokuvioineen, perkussioineen ja torvisektioineen. Erikoinen, tyylikäs soul-klassikko.

Singleinä julkaistut raidat jättävät kieltämättä loppu levyn varjoonsa, mutta 12 raidan albumi on joka tapauksessa täysipainoista tavaraa, ja albumi kannattaa poimia talteen, vaikka kokoelmassa olisikin jo nuo neljä singlehittiä. Vaikka Ruffin oli nyt kiistatta Temptationsien ykkös-solisti, aivan yksin ei hän tätäkään albumia laula. No More Water In The Well:in tulkitsee Paul Williams, ja se lienee jo vanhempi äänite, jonka Motown oli kaivanut hyllyistään. Kendricks on puolestaan päävokalistina kappaleilla Save My Love for a Rainy Day ja Two Sides of Love samoin kuin edellä jo mainitulla You're My Everything. Myös erikoinen, vanhahtava doo wop -henkinen päätösballadi Don't Send Me Away lienee Eddien laulama, vaikka hän ei esitäkään kappaletta tutulla falsetillaan vaan tavanomaisella tenoriäänellään.

Ruffinin laulamista urista mieleenpainuva Holland-Dozier-Holland-sävelmä Just One Last Look, raastavasti tulkittu melodinen puolinopea Sorry Is A Sorry Word ja deep soul -hengessä tulkittu balladi Now That You've Won Me olisivat nekin voineet olla keskinkertaisemman albumin kohokohtia. Ensin mainittu oli muuten ainoa Temptationsien ja H-D-H-tiimin yhteistyö, ja sitäkään ei koskaan julkaistu singlenä, vaan ainoastaan tällä albumilla.

Live at the CopaEi saatavana yksittäisenä levynä tällä hetkellä, mutta saatavana "2 on 1" CD-julkaisuna yhdessä With a Lot O'Soul-albumin kanssa.
Julkaistu 1968
Soul Town Rating: ***

1. Introduction
2. Get Ready
3. You're My Everything
4. I Truly, Truly Believe
5. I Wish It Would Rain
6. For Once In My Life
7. I Could Never Love Another (After Loving You)
8. Introduction of the Band and Group
9. Hello, Young Lovers
10. With These Hands
11. Swanee
12. Impossible Dream
13. Please Return Your Love To Me
14. (I Know) I'm Losing You

Live at the Copa-albumi julkaistiin joulukuussa 1968 sen jälkeen, kun oli David Ruffin oli potkittu pois yhtyeestä. Niinpä ensimmäiset live-esiintymiset uuden päävokalistin Dennis Edwardsin johdolla olivat Temptationsien tulevaisuudet kannalta äärimmäisen kriittisiä, ja luonnollisesti melkoisia testejä itse Dennisille. Tämän Live at the Copan mielenkiintoisin piirre onkin seurata, miten Dennis tulkitsi ne kappaleet, joiden studioversion oli esittänyt David Ruffin, ja jotka nyt siten kääntyivät Dennisin kontolle. Eddie Kendricks laulaa luonnollisesti edelleen ne kappaleet, jotka hän oli esittänyt alun perinkin.

Albumi käynnistyy ymmärrettävästi Eddien laulamalla hitillä Get Ready. Dennis Edwards pääsee ensi kertaa ääneen laulaessaan "Ruffinin" lyhyen osuuden kappaleella You're My Everything, ja hyvinhän Dennis tuosta suoriutuu. Dennisin ääni ei ollut yhtä omaperäinen raspi kuin David Ruffinin ultrasielukas, rosoinen lauluääni, mutta Dennis oli äärimmäisen järeä, maskuliinen vokalisti, jonka voimakas jylinä taatusti sopi Temptationsien soundiin korvaamaan Ruffinia. Ei hän ehkä pärjää vertailussa Ruffinille niillä kappaleilla, jotka ovat Ruffinin alun perin esittämiä bravuureita (tällä live-levyllä erityisesti I Wish It Would Rain, I Could Never Love Another (After Loving You) ja (I Know) I'm Losing You), mutta toisaalta jälkeenpäin tuskin kukaan osaa kuvitella David Ruffinia esittämässä niitä lyriikoiltaan purevia, iskeviä Whitfield-klassikoita, jotka myöhemmin Dennis Edwards revitti Temptationsien solistina.

Nuo Edwardsin tulkitsemat Ruffin-klassikot tekevät tästä levystä varsin mielenkiintoisen, ja lisäväriä levylle tuo Melvin Franklinin harvoin soolo-osaan yltänyt bassoääni, kun Melvin sooloilee kappaleen I Truly, Truly Believe. Viihteelliset evergreenit For Once In My Life ja Impossible Dream eivät välttämättä ole soul-yleisön makuun, vaikka hyvinhän nekin on laulettu. Jazz-standardilla Hello, Young Lovers yhtye pääsee sen sijaan lennokkaaseen svengiin, vaikka tuokin kappale lienee monille soul-puristeille outo valinta.

Levyä ei ole saatavana uusintajulkaisuna yksittäisenä CD:nä, mutta sen saa (päätösraitaa lukuunottamatta) tavallaan ilmaisena kylkiäisenä ostaessaan With a Lot O'Soul-levyn seuraavalla "2 on 1 CD"-albumilla:

Live at the Copa & With a Lot O'Soul
(UK Motown CD, 2 Classic Albums on 1 CD) 16,00 €


1. Introduction
2. Get Ready
3. You're My Everything
4. I Truly, Truly Believe
5. I Wish It Would Rain
6. For Once In My Life
7. I Could Never Love Another (After Loving You)
8. Introduction of the Band and Group
9. Hello, Young Lovers
10. With These Hands
11. Swanee
12. Impossible Dream
13. Please Return Your Love To Me
14. (I Know) I'm Losing You
15. Ain't No Sun Since You've Been Gone
16. All I Need
17. (Loneliness Made Me Realize) It's You That I Need
18. No More Water In The Well
19. Save My Love For A Rainy Day
20. Just One Last Look
21. Sorry Is A Sorry Word
22. Now That You've Won Me
23. Two Sides To Love
24. Don't Send Me Away

Takaisin Temptations-esittelyyn

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page