Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat


The Temptations

Psychedelic Shack


Ei saatavana yksittäisenä levynä tällä hetkellä, mutta julkaistu 2 on 1 -albumina yhdessä All Directions-albumin kanssa.
Tilaa CD-levy verkkokaupastamme / Click here to order:

Julkaistu 1970
Soul Town Rating: **1/2

1. Psychedelic Shack
2. You Make Your Own Heaven And Hell
3. Hum Along And Dance
4. Take A Stroll Through Your Mind
5. It's Summer
6. War
7. You Need Love Like I Do (Don't You)
8. Friendship Train

Psychedelic Shack oli Temptationsien rock-vaikutteisin levy tähän asti. Se jatkoi tuottaja Norman Whitfieldin "psykedeelistä" kautta Sly Stone-vaikuttein ja kitaravoittoisin soundein. Kuten Otis Williams Temptations-kirjassaan toteaa, Normanille koko "psykedeelinen kausi" oli pelkästään muodikkaan trendin seuraamista, mutta siinä sivussa Norman muokkasi itselleen täysin oman tuotanto/sovitustyylin, jossa pitkät instrumentaaliosuudet kuuluivat asiaan. Niitä Norman kehitteli jo tällä levyllä, jolla on kaksi noin 8 minuutin mittaista kappaletta (Take a Stroll Through Your Mind ja Friendship Train).

Tämän albumin otsikkohitti Psychedelic Shack oli kuitenkin vielä Cloud Nine:n tapainen Sly Stone-mukaelma, jonka tunnisti Temptations-levyksi korkeintaan Dennis Edwardsin ja Eddie Kendricksin lauluäänistä. Värikäs, koko yhtyeen laulukirjon hyödyntäminen oli tuttu tehokeino paitsi aiemmilta psykedeelisen kauden hiteiltä, jo Sly & the Family Stonen hiteiltä, joilla vuoroteltiin vokalistia samalla tavoin lause kerrallaan.

Psychedelic Shack sijoittui R&B-listan kakkoseksi aivan kuten Cloud Nine vuotta aiemmin. Muita hittejä ei tällä albumilla ole, mutta sodanvastaisesta War-kappaleesta saatiin vuoden 1970 syksyllä jopa pop-listaykkönen Edwin Starrin aggressiivisempana versiona. Temptationsien oma versio on samantyylinen, mutta hieman hillitympi, musiikillinen yksinkertainen julistus.

Hum Along And Dance ja It's Summer tarjosivat Melvin Franklinin bassoäänelle paikoin mukavaa soolotilaa, mutta ovat lopulta musiikillisesti melko vaatimattomia teoksia.

Take A Stroll Through Your Mind käynnistyy kuin hiippaillen, ja kulkeutuu sitten rock/blues-sävyihin pitkän kitarasoolon myötä. Paul Williams heittelee sekaan muutamia kuluneita blues-kliseitä (every Monday morning I've got the blues...). Toinen puolimaraton Friendship Train lukeutuu sekin Normanin heikoimpiin pitkiin teoksiin, kun kappaleessa ei sen enempää melodiassa kuin taustagroovessa ole oikein mitään aineksia jatkaa minuuttitolkulla. Väliin jäävä neliminuuttinen, Eddie Kendricksin falsetillaan vetäisemä menopala You Need Love Like I Do (Don't You) on sekin kaikkea muuta kuin ikimuistoinen esitys.

Siispä Psychedelic Shack on pakollinen hankinta vain täydellisyyttä tavoittelevalle Temptations-keräilijälle.

All Directions
Julkaistu 1972
Ei saatavana yksittäisenä levynä tällä hetkellä, mutta julkaistu 2 on 1 -albumina yhdessä Psychedelic Shack-albumin kanssa.
Soul Town Rating: ****
Tilaa CD-levy verkkokaupastamme / Click here to order:


1. Funky Music Sho Nuff Turns Me On
2. Run Charlie Run
3. Papa Was A Rollin' Stone
4. Love Woke Me Up This Morning
5. I Ain't Got Nothin'
6. The First Time Ever (I Saw Your Face)
7. Mother Nature
8. Do Your Thing

Vaikka Temptations levytti Norman Whitfieldin johdolla pitkän rivin ikimuistoisia soul-klassikoita ja suuria hittejä, yhteistyö yhtyeen ja Normanin välillä oli kaikkea muuta kuin kitkatonta. Eddie Kendricksin kuulas falsetti ei istunut synkkään, funkahtavaan Sly Stone-henkiseen menoon lainkaan kuten Temptationsien aiempaan, melodisempaan tyyliin, ja Eddie oli tokaissut Normanin tyylistä "I don't dig those weird, funky sounds". Tämä levy oli jo toinen Kendricksin lähdön jälkeen, mutta Damon Harris kuulosti niin paljon Eddieltä, että yhtyeen soundiin falsettilaulajan vaihtumisella ei ollut mitään vaikutusta.

Pääsolisti Dennis Edwardsia häiritsivät puolestaan Normanin sovitusten alati pitenevät instrumentaaliosuudet - huippuna tuli Papa Was a Rollin' Stone, jossa oli liki 4 minuutin intro ennen kuin Dennis pääsee ääneen. "It upset me - I kept asking 'When do I come in?'". Lisäksi Dennisiä häiritsivät suuresti kappaleen sanoitukset, jotka käynnistyivät "It was the third of September, the day I'll always remember - yes I will - 'cause that was the day that my daddy died" - Dennisin oma isä kun oli todella kuollut syyskuun kolmantena päivänä!

Itse asiassa Papa Was a Rolling Stone ei ollut edes uusi kappale, vaan Norman oli jo ehtinyt levyttää sen tuottamalleen Undisputed Truth -yhtyeelle. Tämä ei sinänsä ollut uutta Motownin tuotannossa tai Norman Whitfieldille, joka mielellään kokeili samoja lauluja usealle eri esittäjälle. Undisputed Truthin versiota oli jo ehditty kokeilla singlenä muutamaa kuukautta ennen Temptationsien versiota, kappale oli pikkuhitti ja löytyy myös Undisputed Truthin tuoreelta Best of-kokoelmalta Smiling Faces - The Best of Undisputed Truth - ehdottoman suositeltava hankinta Whitfield-soundin diggareille.

Otis Williams kertoo Temptations-kirjassaan, miten vastenmielistä Temppareille tosiaan oli levyttää Papa Was a Rolling Stone-kappale, mutta tunnustaa, miten yhtye oppi sitä lopulta rakastamaan – asiaa saattoi hitusen auttaa se, että kappaleesta tuli yhtyeen historian suurin hitti, järjestyksessä yhtyeen neljäs pop-listaykkönen, myyntiluvut ylittivät 2 miljoonaa kopiota, ja hitin myötä Temptations saavutti kolme Grammy-palkintoa...

Papa Was a Rolling Stone ei kuitenkaan ole turhaan pidetty yhtenä 70-luvun soul-musiikin todellisista kulmakivistä. Alkuperäinen Undisputed Truthin versio on varsin karu verrattuna Temptationsien kerrassaan upeaan versioon, jolla Whitfield taikoo uransa legendaarisimman sovituksen basson (intro), wah wah -kitaran, trumpetin ja jousien johdolla. Kappaleen sanoitus on myös unohtumaton tarina, jossa lapset kyselevät äidiltään tietoja edesmenneestä isästään, josta äidin sanoin tulee sitten klassinen kertosäe "Papa was a rolling stone, wherever he laid his hat was his home, and when he died, all he left us was alone". Ks. täydelliset Papa Was a Rolling Stone -lyriikat.

Kappaleen singleversiolla oli pituutta 6:55, albumiversiolla peräti 11:45. Kieltämättä neljä minuuttia introssa albumiversiolla ennen ensimmäistä laulusäettä tuntuvat jo liioitellulta, mutta loppupuolen hillitöntä irrottelua ainakin funk-orientoituneet soul-diggarit varmasti kuuntelisivat mielellään vaikka puolikin tuntia. Ja kuten tunnettua, groove-pohjaisiin soul-klassikoihin on huomattavasti vaikeampi kyllästyä kuin pelkän melodiaan varaan rakentuviin lauluihin. Tuo 11:45 pitkä maratonversio kappaleesta on tietenkin yksin jo riittävä syy hankkia käsiinsä All Directions -albumi.

Muu All Directions-levy on tyypillisen kirjavaa ja materiaaliltaan lainattua jälkeä tuon ajan albumiksi. Levy on täynnä hyvin eri laidan cover-versioita: Papa Was a Rolling Stone oli siis alun perin Undisputed Truthin levyttämä, muita originaalien esittäjiä levyn lauluista olivat Edwin Starr, Valerie Simpson, Roberta Flack ja Isaac Hayes. Valerie Simpsonin vuoden 1971 soololevyn kappaleesta Love Woke Me Up This Morning tehty versio oli annettu yhtyeen uuden falsettiäänen Damon Harrisin tulkittavaksi, ja kyllä hän tosiaan kuulostaa lähes täysin samalta kuin Eddie Kendricks. Damonin tulkinta vuoden 1972 Roberta Flack-hitistä The First Time Ever (I Saw Your Face) on hauraampi ja viihteellisempi originaalin tapaan. Do Your Thing:in originaali oli Isaac Hayesin Shaft-soundtrackiltä, ja tunnelmaltaan Temptations-versio jää kauas alkuperäisestä, vaikka laulanta on odotetusti värikkäämpää.

I Ain't Got Nothing on puolestaan erikoinen väännelmä 50-luvun doowop-hitistä I Only Have Eyes for You (Flamingos). Päävokalistina on harvinaista kyllä itse Otis Williams, Temptationsien johtohahmo, jonka omaa ääntä harvoin kuullaan.

Lisäksi levyllä oli toinenkin kappale, jonka levytystä Temptations jyrkästi vastusti Papa Was a Rolling Stonen ohella: Run Charlie Run. Se kuvasi lyriikoissaan lähiörasisimia, kun valkoiset pelkäsivät "integroiduille" asuinalueille muuttavia mustia. Lyriikoiden valkoisten tokaisuksi tarkoitettu "look, the niggers are coming, the niggers are coming" ei tosiaan hymyilyttänyt Temptations-jäseniä, jotka pitivät koko kappaletta täysin käsittämättömänä tekeleenä, ja vihasivat lyriikoita. Kieltämättä todella erikoinen kappale, joskaan ei niin radikaali veto Whitfieldiltä kuin aiempi Message from a Black Man.Psychedelic Shack & All Directions
(UK Motown CD, 2 Classic Albums on 1 CD)

Tilaa CD-levy verkkokaupastamme / Click here to order:

1. Psychedelic Shack
2. You Make Your Own Heaven And Hell
3. Hum Along And Dance
4. Take A Stroll Through Your Mind
5. It's Summer
6. War
7. You Need Love Like I Do (Don't You)
8. Friendship Train
9. Funky Music Sho Nuff Turns Me On
10. Run Charlie Run
11. Papa Was A Rollin' Stone
12. Love Woke Me Up This Morning
13. I Ain't Got Nothin'
14. First Time Ever
15. Mother Nature
16. Do Your Thing

Takaisin Temptations-esittelyyn

Takaisin 70-luvun Temptations-esittelyyn

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page