Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat


The Temptations: In a Mellow Mood

(US Motown CD, Remastered)
Julkaistu 1967
Soul Town Rating: **1/2
Tilaa levy verkkokaupastamme

1. Hello, Young Lovers
2. A Taste Of Honey
3. For Once In My Life
4. Somewhere
5. Ol' Man River
6. I'm Ready For Love
7. Try To Remember
8. Who Can I Turn To (When Nobody Needs Me)
9. What Now My Love
10. That's Life
11. With These Hands
12. The Impossible Dream

In a Mellow Mood on Broadway-lauluja ja jazz-standardeja Tempations-tulkintoina sisältänyt albumi, joka saattoi jättää monet soul-harrastajat kylmäksi, mutta esitteli yhtyeelle uusia ulottuvuuksia, ja auttoi Temptationsit nousemaan uusille live-estradeille.

Kappaleista on ristiriitaisia arvioita, mutta yleisesti on ihasteltu erityisesti bassolaulaja Melvin Franklinin tulkintaa Ol' Man River:illä sekä David Ruffinin laulamaa The Impossible Dream:iä.

Levyn sovitukset ovat paikoin mahtipontisen viihteelliset orkesteroituine taustoineen, mutta onneksi parilla raidalla kuullaan jazz-painotteisempaa svengiä. Nimenomaan taustojen osalta mieluummin olisi kuullut tummempaa menoa, mutta Motownilla oli nyt hinku saada Temptations myös valkoisen yleisön suosioon, ja siksi tietoisesti pistettiin yhtye esittämään materiaalia, jonka avulla aukeaisivat ovet suurille, rikkaan valkoisen jetsetin suosimille areenoille.

Temptations-jäsenet itse suhtautuivat aluksi hieman epäillen hankkeeseen, mutta laulavat kappaleet kyllä täydellä latauksella, ja niinpä jotkut kriitikot vieläkin lukevat albumin parhaat esitykset Temptations-suosikkeihinsa.

Epätasainen levy, jonka voi kuitenkin hankkia seuraavan levyn kylkiäisenä ostamalla 2 on 1 -albumin, jolla on molemmat levyt.

The Temptations Wish It Would Rain
(US Motown CD)
Julkaistu 1968
Soul Town Rating: ***1/2
1. I Could Never Love Another (After Loving You)
2. Cindy
3. I Wish It Would Rain
4. Please Return Your Love to Me
5. Fan the Flame
6. He Who Picks a Rose
7. Why Did You Leave Me Darling
8. I Truly, Truly Believe
9. This Is My Beloved
10. Gonna Give Her All the Love I've Got
11. I've Passed This Way Before
12. No Man Can Love Her Like I Do

The Temptations Wish It Would Rain jäi viimeiseksi Temptations-albumiksi, jolla David Ruffin oli pääsolistina. Miehen lähdön tai potkujen syitä on selvitetty monessa lähteessä samansuuntaisesti; Davidin ego oli jatkuvien ykköshittien myötä alkanut paisua niihin mittoihin, että hän oli vaatinut yhtyeen nimen muuttamista siten kuin Martha Reeves & the Vandellas, Smokey Robinson & the Miracles eli "David Ruffin & the Temptations". Davidin asema tietysti yhtyeen tähtisolistina oli tuohon aikaan kiistaton, ja siinä mielessä miehen tyytymättömyys tasavertaiseen "yksi viidestä Temptationsista" -asemaan oli ymmärrettävää, mutta miehen asenne yhtyetovereitaan kohtaan oli ylimielinen ja öykkärimäinen, ja yhtyeen alkuperäisen kokoajan Otis Williamsin johdolla David savustettiin soolouralle. Otisin itsensä mukaan kaikki muut jäsenet olivat Ruffinin erottamisesta yksimielisiä ja allekirjoittivat paperin, jolla David erotettiin ryhmästä. David ei tätä aluksi lainkaan sulattanut, vaan piti itseään yhtyeen ainoana tähtenä ja änkesi vielä lavallekin laulamaan muun yhtyeen kanssa...

Temptationsien tuonaikaisen menestyksen takana oli kuitenkin vielä David Ruffiniakin tärkeämpi hahmo: tuottaja Norman Whitfield. Whitfield oli juuri nostanut Ruffinin yhtyeen keulahahmoksi muuttamalla yhtyeen tyyliä melodisesta, Smokey Robinsonin tuottamasta tutusta Motown-soundista kohti omaperäisempää, järeämpää ja taustoiltaan värikkäämpää soundia. Siinä missä Smokey suosi Temptationsien pääsolistina korkeaäänistä Eddie Kendricksiä, Norman oli nostanut raspikurkkuisen David Ruffinin yhtyeen päävokalistiksi.

Norman Whitfieldin hittiputki lähti singlestä Ain't too Proud to Beg (albumilla Gettin' Ready), ja sitä seurasivat Beauty Is Only Skin Deep sekä With a Lot O'Soul -albumilta löytyvät (I Know) I'm Losing You, All I Need, You're My Everything ja (Loneliness Made Me Realize) It's You That I Need.

Vuoden 1968 Whitfieldin ja Ruffinin yhteistyö jatkui kahdella ykköshitillä: I Wish It Would Rain ja I Could Never Love Another (After Loving You), jotka molemmat ovatkin sitten tältä albumilta. Hittilistoille ylsivät tältä LP:ltä vielä I Wish It Would Rain-singlen B-puoli, Melvin Franklinin sooloilema I Truly, Truly Believe (tuottajanaan Henry Cosby) sekä Kendricksin laulama falsettiballadi Please Return Your Love from Me.

Nuo Ruffinin laulamat ykköshitit ovat kuitenkin ne raidat, joista tämä albumi erityisesti muistetaan. I Wish It Would Rain on ilman muuta levyn suurin helmi, kolme viikkoa alkuvuodesta 1968 Billboardin R&B-listan ykkösenä viihtynyt Temptations-balladi, jolla Ruffin vuodattaa kuuluisaa ultrasielukasta raspikurkkuaan tyylikkään jousitaustan yllä välillä falsettihuudahduksiin yltyen. Teema on tuttua jo edellisiltä Ruffin-hiteiltä: "Sunshine, blue skies, please go away, my girl has found another and gone away..." Toistoa aiemmilta hiteiltä tai ei, tämä oli jälleen yksi ikimuistoinen mestariteos niin Whitfieldin kuin Ruffinin piikkiin.

I Could Never Love Another (After Loving You) puolestaan käynnistyy laukkaavilla perkussioilla, jousilla ja irtonaisella rytmillä, ja Ruffin alkaa jo tutuksi käyneen maailmanlopun vuodatuksensa rakastettunsa perään tällä kertaa sanoilla "Girl I can't belie-e-e-e-ve my ears / Are you really telling me goodbye..." Ei ehkä aivan samaa kaliiperia kuin aiemmat Whitfield/Ruffin-teokset, mutta ykköshitin arvoinen ehdottomasti. Kieltämättä muu yhtye oli tällä esityksellä aika statistin asemassa.

Loppu levyllä oli kieltämättä täyteraitojen makua. Smokey Robinsonin tuottama Fan the Flame on melodinen, hienosti laulettu puolinopea, mutta seuraavat menoapalat He Who Picks a Rose ja Why Did You Leave Me Darling vaikuttavat jo singlen B-puolelle sopivilta vaatimattomilta täyteurilta. Levyn loppua kohti tunnelma laantuu edelleen, ja monin paikoin mielenkiintoa pitää yllä vain Ruffinin raastava vokalisointi.

Albumin kansi mainitsee vielä erikoismaininnan: yhtye toivoo siinä sadetta muukalaislegionaalaisiksi sonnustautuneina hiekka-aavikolla, takanaan tykki, jonka vieressä alun perin seisoi valkoinen mies, joka kuitenkin häivytettiin kuvasta.


In a Mellow Mood & The Temptations Wish It Would Rain
(UK Motown CD, 2 Classic Albums on 1 CD)


1. I Could Never Love Another
2. Cindy
3. I Wish It Would Rain
4. Please Return Your Love To Me
5. Fan The Flame
6. He Who Picks A Rose
7. Why Did You Leave Me Darling
8. I Truly Truly Belive
9. This Is My Beloved
10. Gonna Give Her All The Love I've
11. I've Passed This Way Before
12. No Man Can Love Her Like I Do
13. Hello, Young Lovers
14. Taste Of Honey
15. For Once In My Life
16. Somewhere
17. Ol' Man River
18. I'm Ready For Love
19. Try To Remember
20. Who Can I Turn To
21. What Now My Love
22. That's Life
23. With These Hands
24. Impossible Dream

Takaisin Temptations-esittelyyn

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page