Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Meet The Tempations
(US Motown CD, Remastered)
(Julkaistu 1964, levytykset vuosilta 1961-1964)
Soul Town Rating: ****1/2
Tilaa levy verkkokaupastamme

1. The Way You Do The Things You Do
2. I Want A Love I Can See
3. (You're My) Dream Come True
4. Paradise
5. May I Have This Dance
6. Isn't She Pretty
7. Just Let Me Know
8. Your Wonderful Love
9. The Further You Look, The Less You See
10. Check Yourself
11. Slow Down Heart
12. Farewell My Love
13. Oh, Mother Of Mine - (bonus track)
14. Romance Without Finance - (bonus track)


Meet the Temptations on erinomainen hankinta sekä musiikin sisällön että kappaleiden harvinaisuuden eli keräilyarvon kannalta - levyn esityksiä ei avaushittiä lukuunottamatta ole juuri myöhemmillä kokoelmilla. Temptationsien läpimurtosingleksi muodostui vuoden 1964 alussa julkaistu The Way You Do the Things You Do, joka Smokey Robinsonin tuottamana ja yhdessä Robert Rogersin kanssa kirjoittamana muistutti soundiltaan ja tyyliltään jo tuttua 60-luvun puolivälin Motown-hittisoundia, jolla isoja pop-hittejä olivat leiponeet jo ennen Temptationsien ensihittiä mm. Smokey Robinson itse Miracles-yhtyeensä kanssa (Shop Around, You've Really Got a Hold on Me, Mickey's Monkey), The Marvelettes (Please Mr. Postman, Playboy), Marvin Gaye (Stubborn Kind of Fellow, Hitch Hike, Pride and Joy, Can I Get a Witness), Martha Reeves & the Vandellas (Come and Get These Memories, Heat Wave, Quicksand), Mary Wells (Bye Bye Baby, I Don't Want to Take a Chance, The One Who Really Loves You, You Beat Me to the Punch, Two Lovers) ja (Little) Stevie Wonder (Fingertips, pt. 2)).

The Way You Do The Things You Do-hitillä (Billboardin Hot-listan sijalla 11 korkeimmillaan) Temptationsien tyyli oli todellakin jo hyvin tuttua Motown-poljentoa, ja päävokalistina oli yhtyeen korkeaääninen tenori/falsettilaulaja Eddie Kendricks, kun muu yhtye jää melko lailla ilmeettömäksi taustakuoroksi. Siten vaikka laulu oli sinänsä laadukkaasti toteutettu Motown-hitti, siitä puuttui se omaleimaisuus, mikä on nostanut Temptationsien kautta aikojen suosituimmaksi soul-lauluyhtyeeksi.

Itse asiassa Temptationsien laulannan värikkyys ja vaihtelevuus kuuluukin tällä albumilla paremmin ao. hittiä edeltäneillä Motown-singleillä, jotka oli julkaistu vuosina 1961-1963. Motown julkaisi Temptations-yhtyeeltä kaikkiaan kuusi singleä ennen The Way You Do The Things You Do-hittiä, ja kaikki nämä kuusi on B-puolineen koottu tälle albumille - yhtyeen debyyttisingle Oh Mother of Mine B-puolineen (Romance without Finance) on itse asiassa mukana ensi kertaa vasta tällä remasteroidulla CD-levyllä bonuksena, kun alkuperäisellä Meet the Temptations-LP:llä oli kaksitoista raitaa.

Temptationsien tyyli ennen läpimurtohittiä muistutti enemmän 50-luvun lopun ja 60-luvun alun rhythm & bluesia ja doo wopia kuin 60-luvun Motown-pop-hittejä. Saman aikakauden mustista lauluyhtyeistä erityisesti Drifters saavutti lukemattomia hittejä samankaltaisella, mutta popahtavammalla soundilla. Päävokalisteina Temptations käytti tuolloin Eddie Kendricksin ohella karhean ja sielukkaan, joskin hieman kankean kuuloista Paul Williamsia, ja kun heitä täydensi mainio basso-laulaja Melvin Franklin, pystyi Temptations jo varhaiskaudellaan luomaan nautinnollisen, rikkaan lauluyhtyesoundin.

Pop-listahiteiksi näistä kappaleista ei ollut, mutta jos yhtään värikkäästi laulettu, doo wop -henkinen yhtyelaulu kiinnostaa, albumi on mainio hankinta. Levyllä ei ole yhtään heikkoa esitystä (Motownin tiukka laatukontrolli ei päästänyt kakkosluokan tavaraa julkisuuteen), ja todellisia huippuesityksiä ovat Williamsin raastavasti tulkitsema ja rämäkästi soitettu I Want a Love I Can See, doo wop-tyyliä puhtaimmillaan edustava, bassoäänestä falsettiin (todellinen bravuuri sekä Melviniltä että Eddieltä) samanaikaisesti esittelevä verraton Paradise sekä Paul Williamsin jälleen sielukkaasti tulkitsemat Check Yourself ja Slow Down Heart.

Temptationsien vuosien 1961-63 singlejen menestymättömyydestä Motownin perustaja ja pomo Berry Gordy saattoi syyttää vain itseään, koska oli kirjoittanut ja tuottanut suuren osan näistä Temptationsien varhaiskauden lauluista. Toisaalta myöskään Smokey Robinsonin muutamat sävelmät eivät ennen The Way You Do The Things You Do-kappaletta ottaneet tulta alleen, ja parilla kappaleella säveltäjänä näkyvä Norman Whitfield oli näihin aikoihin vielä Motownin rivimiehiä. Hittiputken vihdoin käynnistyttyä - kolmen vuoden piinallisen odotuksen jälkeen - sille ei kuitenkaan tullut loppua.

The Temptations Sing Smokey
(US Motown CD, Remastered) 14,50 €
Julkaistu vuonna 1965
Soul Town Rating: ***1/2

Tilaa levy verkkokaupastamme

1. The Way You Do The Things You Do
2. Baby, Baby I Need You
3. My Girl
4. What Love Has Joined Together
5. You'll Lose A Precious Love
6. It's Growing
7. Who's Lovin' You
8. What's So Good About Good Bye
9. You Beat Me To The Punch
10. Way Over There
11. You've Really Got A Hold On Me
12. (You Can) Depend On Me

Temptationsien menestys pop-listoilla tuli siis harkitun tyylinmuutoksen myötä. Rosoisesta, vielä 50-lukulaisia sävyjä sisältäneestä doowop/R&B-soundista siirryttiin Smokey Robinsonin johdolla melodiseen, iskevään Motown-poljentoon. Päävokalistina Smokeyn kirjoittamilla ja tuottamilla hiteillä oli aluksi korkeaääninen Eddie Kendricks, vuonna 1964 Elridge Bryantin syrjäyttänyt David Ruffin alkoi vasta myöhemmin saada soolotilaa syrjäyttäen Paul Williamsin aseman sielukkaan raastavana tenorina.

Smokey Robinsonin ansiot musiikintekijänä ovat melodisten laulujen ja ennen muuta lyriikkana kekseliäiden romanttisten riimien kirjoittajana. Soundeiltaan tämän kauden Temptations-esitykset sen sijaan sulautuivat Motownin muuhun tuotantoon, ei vähiten siksi, että taustamuusikot olivat Motownin levyillä paljolti samat kaverit.

Läpimurtosinglen The Way You Do The Things You Do jälkeen Motown julkaisi vuonna 1964 vielä kaksi Temptations-singleä: I'll Be in Trouble / The Girl's Alright with Me ja Girl (Why You Wanna Make Me Blue) / Baby Baby I Need You. Näistä The Girl's Alright with Me ja Girl (Why You Wanna Make Me Blue) olivat Eddie Hollandin, Norman Whitfieldin ja Kendricksin kirjoittamia, joten ne eivät ole mukana tällä The Temptations Sing Smokey-levyllä. I'll Be in Trouble oli läpimurtosinglen selvä jatko-osa, joka sekin julkaistiin vasta seuraavalla albumilla (Temptin' Temptations). Niinpä noista singleraidoista mukana on ainoastaan vielä 50-lukulaisen kuuloinen balladi Baby, Baby I Need You. Singlejulkaisuina em. kappaleet jäivät top 30:n tuntumaan.

Temptationsien lopullinen läpimurto tapahtui vuoden 1965 alussa Smokeyn My Girl-laulun myötä. Sillä olennainen muutos aiempaan oli David Ruffinin nousu päävokalistiksi, ja seuraavat vuodet olivat Ruffinin juhlaa Temptationsien solistina. Itse My Girl on tosin Ruffinia vielä kesyimmillään, vaikka sielukkaasti David toki laulun tulkitsee. Tämän helppotajuisen Smokey & Ronald White (toinen Miracles-jäsen) -iskelmän parasta antia on jälleen Smokeylle ominainen kielellinen leikittely keksittäessä kohteliaisuuksia rakastetulle. Levyn aloituslyriikat (ja basso-pompotus) ovat tosiaan ikimuistoiset: "I've got sunshine on a cloudy day, when it's cold outside, I have got a month of May..." Yhtyeen harmonioiden hyödyntäminen kertosäkeessä on myös tyylikästä, ja yhtye tuli tunnetuksi myös upeasta koreografiastaan lavaesityksissä, joita nähtiin jo USA:n television suosituissa ohjelmissa. Temptationsista oli tullut USA:n suosituin musta lauluyhtye. Otis Redding levytti sittemmin myös oman versionsa My Girl:istä.

My Girl -hittiä seurasi Smokeyn yhdessä Warren Mooren (hänkin Miracles-jäsen) kanssa kirjoittama It's Growing, joka on monin verroin juurevampi soul-esitys kuin popahtava My Girl, mutta ehkä juuri siksi ei muodostunut yhtä suureksi hitiksi (oli kuitenkin R&B-listan kolmonen). It's Growing-kappaleella David Ruffin pääsee ryöpyttämään sielukasta raspiääntään jo antaumuksella rauhallisten alkuhetkien jälkeen.

Loppu levy on pitkälti coverointia Miraclesin jo levyttämästä materiaalista (You Beat Me To The Punch oli sen sijaan Mary Wellsin iso hitti vuonna 1962), ja Eddie Kendricks lauloi niillä soolo-osuuksia. Kun levyn tunnetuimmat ja parhaat palat ovat mukana lukemattomilla Temptations-kokoelmilla, Temptations Sings Smokey ei ole yksittäisenä albumina mikään täysin välttämätön hankinta muille kuin vannoutuneille Temptations (tai Smokey) -faneille. Käytännössä sen saa kuitenkin ilmaisena kylkiäisenä, jos hankkii Meet the Temptations -albumin englantilaisena "2 albums on 1 CD"-painoksena:Meet the Temptations & The Temptations Sing Smokey
(UK Motown CD, 2 Classic Albums on 1 CD) 29,90 €


1. Way You Do The Things You Do
2. I Want A Love I Can See
3. Dream Come True
4. Paradise
5. May I Have This Dance
6. Isn't She Pretty
7. Just Let Me Know
8. Your Wonderful Love
9. Further Down You Look Less You See
10. Check Yourself
11. Slow Down Heart
12. Farewell My Love
13. Baby Baby I Need You
14. My Girl
15. What Love Has Joined Together
16. You'll Lose A Precious Love
17. It's Growing
18. Who's Lovin' You
19. What's So Good About Goodbye
20. You Beat Me To The Punch
21. Way Over There
22. You've Really Got A Hold On Me
23. (You Can) Depend On Me

Takaisin Temptations-esittelyyn

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page