Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Tavares: Words and Music (1982 CD reissue)

Tavares: Words and Musicw

October 11, 2012

Rating: 5/ 10

(US Funky Town Grooves CD, 2010)

(Alkuperäinen albumi vuodelta 1982, US RCA)
Soul Town Rating: **1/2
Buy this album from our CD Shop

1) Ten To One 2) Deeper In Love 3) Caught Short 4) (You're) My All in All 5) Words And Music 6) Baby I Want You Back 7) I Really Miss You Baby 8) Don't Play So Hard To Get 9) Us And Love (We Go Together)
Bonus tracks:
10) Deeper In Love (12" Version) 11) Words And Music (12" Spoken Intro Pop Version) 12) Words And Music (12" Vocal Intro R&B Intro)


Peräti seitsemän Tavares-soul-lauluyhtyeen 70-80-luvun albumia on viime aikoina julkaistu uudelleen brittien perustamilla levymerkeillä BBR, Funky Town Grooves ja Soulmusic.com. Työnjako labelien välillä on tuttu, eli BBR ja FTG ovat keskittyneet klubivetoiseen 80-luvun materiaaliin, Soulmusic.com perinteisempää soulia edustaneeseen yhtyeen 70-luvun tuotantoon. Listataan tähän nuo uusintajulkaisut:

In the City (1975/2011 Soulmusic.com)
Sky High! (1976/2011 Soulmusic.com)
Madam Butterfly (1979/2012 Soulmusic.com)
Supercharged (1980/2012 Soulmusic.com)
Love Uprising (1980/2012 Soulmusic.com)
New Directions (1982/2010 BBR)
Words and Music (1983/2012) Funky Town Grooves)

Mikään täydellinen diskografia tuo ei tietenkään ole, sillä useita albumeita jää tuossa vielä väliin, mm. Japanissa on ollut CD:nä saatavilla vielä ainakin vuoden 1981 albumi Loveline, kun taas yhtyeen varhaistuotanto ja vuosien 1977-78 levyt ovat yhä julkaisematta CD:nä. Mutta samahan on tilanne järeammilläkin lauluyhtyeillä kuten The Temptations tai The Dells, joten odotellaan, kuka uskaltautuu paikkaamaan vielä diskografian aukkoja heikoimmin myyneiden albumien osalta.

Suomalaisissa musiikkilehdissä ei myöskään ole kovin kattavasti esitelty Tavaresin levytyksiä, vaan pikemminkin satunnaisilla levyarvioilla, käytännössä juuri silloin, kun levy-yhtiö on Suomessa maahantuonut painoksia ja myöntänyt vapaakappaleen arvioitavaksi. Tuosta rohkeimmat saattavat jo päätellä, että Tavaresin arvostus soul-piireissä ei yllä sellaiselle tasolle, että yhtyeen levyt olisivat olleet mitenkään "pakko-ostoksia".

Toinen looginen selitys on, että yhtye levytti vuodet 1973-1981 Capitol-levymerkille, joka ei koskaan lähtenyt cut out -rumbaan kuten Warner/Elektra/Atlantic tai Motown, jolloin Tavaresin levyjä ei ole koskaan kulkeutunut Suomeen tavaratalojen alennuslaareihin, kuten monen muun lauluyhtyeen tuotantoa (Spinners, Temptations, Dells, Dramatics). Tämä selittää myös oman levyhyllyn tilanteen Tavaresien osalta: parin tuhannen vinyylin kokoelmasta näytti löytyvän tasan yksi Tavares-albumi, ja siinä näkyi 6.00 markan hintalappu. Eli varmaan noita Tavares-kiekkoja olisi tullut hankittua samanlainen rivi kuin muiltakin lauluyhtyeiltä, jos tuohon hintaan olisi levyjä ollut saatavilla, mutta kun ei ole ollut, niin ovat jääneet ostamatta. Täysihintaisiin import-hankintoihin ei ole ollut motiivia Tavaresin kohdalla.

Sama tilanne tietysti aiemmin saatavilla olleiden Japanin uusintajulkaisujen kohdalla. Myynnissämme on ollut useita Tavaresin japski-CD-painoksia, mutta omaan kokoelmaan ei niitä kalliisiin japski-import-hintoihin ole tullut haalittua.

Nyt kun saatavilla on kymmenen euron hintaan Tavaresin tuotantoa, on levyt kuitenkin syytä tarkistaa ja käydä läpi, kun ovat suurelta osin itseltänikin kuulematta. Tavares-historiikki käydään hieman noloon tapaan FTG-painoksen kansiteksteissä läpi lähteenään Wikipedia, joten sieltä voi kukin tietysti luntata saman tarinan. Tavares-veljekset olivat alkaneet esiintyä ja vuodesta 1959 alkaen, ja levytyssopimus Capitolille saatiin jo vuonna 1967. Yhtyeen nimi oli aluksi Chubby and the Turnpikes, Chubby oli siis yhtyeen päävokalisti Antone "Chubby" Tavares. Yhtyeen nimi muuttui Tavares-muotoon vuonna 1973, jolloin alkaa yhtyeen pitkä hittiputki Capitolilla. Yhtye keräsi Capitolilla 23 soul-hittiä, top teniin asti ylsi vieläpä 12 sinkkua, ja kaksi kävi listaykkösenä (She's Gone v. 1974 ja It Only Takes a Minute v. 1975). Listakolmonen vuonna 1976, Heaven Must Be Missing an Angel myi jopa kultaa eli yli miljoona kopiota, joka oli sinkulle kultalevyraja.

Albumipuolella 11 levyä ylsi listoille asti, niiden joukossa vuoden 1977 Best of -kokoelma. Discogs-saitin albumidiskografiassa on Tavaresilta 15 albumia, kun mukaan ei lasketa kokoelmia, joita listataan erikseen 10 kappaletta. Tämä vuoden 1983 Words and Music, jonka Funky Town Grooves julkaisi CD:nä heinäkuussa 2012, jäi yhtyeen viimeiseksi studioalbumiksi, sen jälkeen on tullut kolme live-kiekkoa.

Tavares flirttaili pop- ja diskomusiikin kanssa monilla 70-luvun hiteillään, mutta niinhän teki moni muukin soul-yhtye. Lauluyhtyeenä olen aina pitänyt Tavaresia pikemminkin kakkosdivisioonan sarjaan kuuluvana, eli vaikka veljekset olivat ihan päteviä laulajia, mitään selkäpiitä värisyttäviä tulkintoja en ole siltä kuullut. Vaikka Chubby Tavares lienee yhtyeen solisteista tunnetuin, tällä Words and Music -albumilla on vain yksi raita, jolla Chubby on päävokalisti, kun lähes kaikilla muilla pääsolistina on Butch Tavares, jonka tenori ei ole kyllä mikään järin persoonallinen vaan pikemminkin hyvin tavanomainen.

Tavaresin ongelma oli soundillisesti se, että se joutui vaihtamaan tämän tästä tuottajia, jotka ohjasivat yhtyeen milloin minkäkinlaisiin aikakauden muotisoundeihin. Tällä vuoden 1983 viimeisellä studiolevyllään Tavares-veljet on upotettu Leon Sylversin rumpukoneiden ja syntetisaattorien vahvasti hallitsemaan soundiin, jota Sylvers yritti tarjoilla samoihin aikoihin useammallekin soul-artistille (mm. Glenn Jones, Evelyn King), oikeastaan suuresti menestymättä kenenkään kanssa. Mukana on myös useita Solar-levymerkiltä tuttuja nimiä, ja tuttua Solar-soundia puskee läpi mm. raidalta Deeper in Love. Melodisena syntiikka-funk-raitana se olikin tyylillisesti lähellä esim. Whispersien saman aikakauden hittejä, ja tuotti yhtyeelle sen uran viimeisen top ten -hitin. Rehellisesti sanoen Tavares on tässä soundissa ihan toissijainen tekijä, sillä tämä on Leon Sylversin Solar-tuotantoa, jossa Butch Tavares on "vieraileva laulusolisti". Toisinhan oli esim. The Whispersien kanssa, joka kuitenkin toi oman leimansa Solar-soundiin.

Melodisen ja popahtavan soulin edustajana Tavares olisi oikeastaan sopinut hyvinkin Solar-kuvioihin, mutta vuonna 1983 soundit olivat jo menossa todella synkkiin ja synteettisiin sävyihin, ja tälläkin albumilla on useita jo suorastaan vastenmielisiä syntiikka-ronksutuksia, joiden myötä sysättiin aivan samaan aikaan myös Solarin omat suojatit Dynasty ja Shalamar ulos aiemmasta menestysputkestaan.

Jostain syystä koko levyteollisuus oli 80-luvun puoliväliä lähestyttäessä saanut päähänsä, että kaikki omaleimaisuus on musiikista häivytettävä, ja parhaiten se onnistuisi pusertamalla kaikki artistit samaan syntetisaattori-rumpukonemuottiin. Ideana oli häivyttää samalla mustasta musiikista kaikki ne piirteet, jotka leimasivat sen "mustaksi", sillä tämä koettiin esteeksi päästä Music TV-kanavan videoihin, pop-radioasemien soittolistoille jne. Lopputuloksena oli juuri sellaista skeidaa, jota tällä levyllä esim. karmea syntiikka- rock-kitara-kirskutus Caught Short edustaa.

Näissä rumpukone-syntiikka-soundeissa ei balladeissa ollut juurikaan mahdollisuuksia mihinkään kunnolliseen, vaan Butch Tavaresin korkea tenori kuulostaa jotenkin olevan aivan väärässä ympäristössä rompsuttavana taustan kanssa esim. sellaisella hempeällä balladilla kuin (You're) My All in All, jolla tausta on todellakin kankeuden huippu.

Nimikappaleella Words and Music yhtyettä kuitenkin avustaa sen vanha säveltäjätuttu Kenny Nolan, joka oli erikoistunut tarttuviin pop-maisiin melodioihin ja usein melkoisen sokerisiin balladeihin. Tämä valkoihoinen singer-songwriter rakenteli 70-luvulla itselleenkin soolouraa, mutta on sittemmin tullut tunnetuksi hittisäveltäjänä lukuisille artisteille. Vaikka hänen nimensä liitetään helposti sellaisiin pop-vätyksiin kuin Barry Manilow, ahkeroi hän säveltäjänä myös monille soul-artisteille kuten Patti LaBelle (Lady Marmalade!!!), The Temptations, G.Q., Atlantic Starr, Harold Melvin & the Blue Notes ja Lakeside. Words and Music on tosiaan aika Nolan-mainen balladi; sellainen, joka sopisi yhtä lailla nyyhkyelokuvan rakkausteemaksi, mutta josta järeämpi lauluyhtye voisi tehdä klassikon. CD-uusintajulkaisun loppuun on liitetty laulusta vielä kaksi eri versiota, joista toinen on nimetty pop-versioksi ja toinen R&B-versioksi, mutta en mitään merkittävää eroa kuule versiossa. Kappaleet on albumin yleislinjasta poiketen upotettu akustiseen ilmavaan taustaan, ja sellaisenaan ne antavat Tavaresille oivallisen mahdollisuuden näyttää laulutaitojaan. Lopputulos jää kuitenkin tuollaisen harmittoman pop-soulin tasolle. Sinkkujulkaisuna laulusta tuli joka tapauksessa yhtyeen viimeinen listahitti, sijalle 28. soul-listalla yltänyt pikkuhitti.

Albumin päättää toinen Kenny Nolanin sävelmä, lähes sweet soul-linjaa edustava pikkusievä balladi Us and Love (We Love Together), joka olisi sopinut vielä paremmin esim. The Stylisticsien tai Ray Goodman & Brownin esitettäväksi. Kylläpä nämä raidat erottuvat noista Solar-soundin synteettisistä jyräyksistä, ja ehdottomasti edukseen, vaikka ovatkin omaan makuuni liiankin sofistikoituneita ja popahtavia.

Albumi jäi siis Tavaresin viimeiseksi studioalbumiksi, ja syy ei ehkä niinkään ollut itse yhtyeessä kuin aikakaudessa. Myös tunnetummilla ja järeämmillä soulin lauluyhtyeillä oli vaikeuksia listoilla, ja ne joutuivat shoppailemaan jatkuvasti uusia levytyssopimuksia, kun aikakauden syntetisoituvat trendit eivät olleet lainkaan otollista aikaa perinteikkäille lauluryhmille.

Tavaresilla näyttää joka tapauksessa riittävän nostalgiannälkäisiä vanhoja faneja, sillä tämäkin varsin keskinkertainen ja epätasainen albumi myytiin kahdessa kuukaudessa loppuun FTG:n uusintapainoksena. Pidä kiirettä, jos haluat siis kiekon kokoelmiisi järkihinnalla.

Reviewed by Ismo TenkanenTakaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page