Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Tavares: Check It out (1973)

December 27, 2017

Now available as US Soulmusic/Caroline reissue CD, 2015

Rating: 7/ 10

1) If That's The Way You Want It
2) Strangers In Dark Corners
3) That's The Sound That Lonely Makes (Remastered 2002)
4) Check It Out
5) Wish You Were With Me Mary
6) I'll Never Say Never Again
7) Little Girl
8) Let's Make The Best Of What We've Got
9) I'm In Love
10) Mama's Little Girl
Bonus Track:
11) The Judgement Day (Remastered 2003)

Tilaa levy Soul Express verkkokaupasta / Click here to order
(Alkuperäinen albumi vuodelta 1973)

Check It out oli Tavares-veljesyhtyeen ensimmäinen albumi, jonka Johnny Bristol tuotti Capitol-merkille vuonna 1973. Kansiteksteissä Kevin Goins kertaa yhtyeen varhaishistorian alkaen Chubby & the Turnpikes -nimellä purkitetuista pikkusinkuista 1960-luvulla aina vuoteen 1973, kun Capitol aloitti Black Music Divisionin Larkin Arnoldin johdolla ja Tavaresin manageri Brian Panelli sai Tavaresin demoilla shopattua levytyssopimuksen yhtyeelle.

Heti ensisingle Check It out nousi top ten -hitiksi, ja Capitolille tuli kiire koota albumia yhtyeelle, ja soolourasta tuohon aikaan vasta haaveillut Johnny Bristol valittiin tuottajaksi, kun hänellä oli valmiina myös useita lauluja odottamassa levyttäjää. Näiden joukossa olivat myöhemmin vuonna 1976 Johnnyn itsensä levyttämä tyylikäs Strangers in the Dark Corner, erinomaisen särmikäs midtempoinen I'll Never Say Never Again ja Johnnyn oma suosikki That's the Sound That Lonely Makes, kaikki ehtaa soulia ja kaukana siitä pop-soul-imagosta, jonka Capitol myöhemmin muovasi Tavaresien tavaramerkiksi. Myös laulusolistiksi päävokalistin rooliin valittiin eri lauluille eri veljeksiä, sillä myöhemmin useimmat hitit laulanut Chubby oli vain neljän raidan solistina, kun Butch esiintyi neljällä raidalla, Tiny kahdella ja Pooch sekä Ralph yhdellä kappaleella keulilla.

Johnny Bristolin sooloalbumeista tykänneille albumia voi huoletta suositella, sillä Bristol toi mukanaan paitsi omia sävelmiään, myös sovittaja H.B. Barnumin ja sooloalbumeiltaan myöhemmin tutuksi käyneet huippuluokan studiomuusikot kuten David T. Walker, Melvin "Wah Wah" Ragin (Watson), James Gadson, James Jamerson ja Dean Parks. Myös Crusadersien Joe Sample ja Wilton Felder vierailivat Tavaresien taustoilla. Johnny Bristol oli rekrytty Columbia-levymerkille tuottajaksi, mutta kun hän ei saanut sooloprojektejaan Columbialla läpi, hän vaihtoi MGM:lle ja aloitti oman tuotantoyhtiönsä.

Tavares sen sijaan jatkoi yhteistyötä jo tällä albumilla mukana olleen kaksikon Dennis Lambert & Brian Potter kanssa. Heidän kynästään oli albumin aloitus- ja päätösraidat eli If That's The Way You Want It ja Mama's Little Girl. Jotenkin ainakin minulle jäi vaikutelma, että Bristolin tyyli oli sofistikoituneista taustoistaan huolimatta vielä liian perussoulia Capitolin tavoitteisiin lyödä Tavares läpi suurelle yleisölle, ja Lambert & Potter istuivat paremmin pop-soul-kuvioihin. Ja jos ajatellaan Motown-aikakauden sävelmien välitöntä tarttuvuutta, kieltämättä Lambert & Potter istuivat tähän tarkoitukseen paremmin kuin Bristol. Uskon nimittäin, että Johnny Bristol valittiin albumin tuottajaksi 60-luvun Motown-ansioillaan. Niin, tai siis milläs muillakaan, koska miehen sooloura koitti vasta vuonna 1974. Motown-vaikutteet kuuluivat muuten selkeimmin kappaleella The Judgement Day, joka oli jätetty kuitenkin albumilta ulos, Check It out-singlen B-puoleksi, mutta tälle CD-uusintajulkaisulle tämä melodinen tuomiopäivän ralli on napattu mukaan bonusraidaksi.

Kaikesta huolimatta Tavaresien debyyttialbumi oli siis kelpo soul-levy ja "yllättävän" särmikäs myös laulupuoleltaan ainakin niille, jotka olivat, kuten minä, tutustuneet Tavaresien tuotantoon heidän myöhempien isojen pop- ja diskohittien myötä. Huomionarvoista oli myös se, että läpimurtohitti, top 5 -single Check It out saavutettiin balladiversiolla vuoden 1970 Friends of Distinction-levytyksestä, jonka olivat kirjoittaneet ko. yhtyeen Floyd Butler ja L.T.D.-yhtyeessä pitkän uran tehnyt Billy Osborne (Jeffrey Osbornen veli). Kansiteksteissä suitsutetaan, miten kaikki tajusivat laulun levytyksen jälkeen miten tässä on välitön hitti, mutta en itse olisi uskonut, että tämä hyvin traditionaalinen ja hieman varovaisen oloinen soul-balladi olisi noussut top teniin. Myös Bristolin kirjoittama, Tiny Tavaresin pontevasti tulkitsema That's The Sound That Lonely Makes kuulostaa kaikelta muulta kuin välittömältä listahitiltä, mutta niin vain sekin nousi Billboardin soul-listan sijalle 10. Ansaittu läpimurto veljeksiltä!

Reviewed by Ismo Tenkanen


Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page