Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 30 -myyntilista 2011
Top 30 -myyntilista 2010
Top 30 -myyntilista 2009
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

The Staple Singers: Turning Point (Expanded) (1984 reissue)

The Staple Singers: Turning Point

January 20, 2014

Original release on US Private I, 1984
UK SoulMusic reissue CD, 2012

Rating: 7/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) This Is Our Night 2) Slippery People 3) Bridges Instead Of Walls 4) The Turning Point 5) Right Decision 6) H-A-T-E (Don't Live Here Anymore) 7) On My Own Again 8) That's What Friends Are For

Bonus Tracks:

9) Slippery People (US Club Version) 6:30
10) Slippery People (Instrumental) 4:50
11) Slippery People (US Single Edit) 3:56
12) H-A-T-E (Don't Live Here Anymore) (US Single Edit) 3:57
13) Can You Hang (Non-LP B-Side Single) 4:29

Nostin tämän albumin aikanaan jopa vuoden 1984 top 20 -albumeihini, vaikka itse annoinkin levylle Blue News -lehden arviossani vain kolme ja puoli tähteä viidestä. Kieltämättä albumi on sellainen, jota on vaikea suositella ainakaan perinteisen soulin diggarille tai pitkäaikaiselle Staple Singers-yhtyeen fanille, mutta 1980-luvun modernin soulin teokseksi kiekko oli paitsi hyvin groovikas niin sielukaskin.

Suomeksi sanottuna levy pisti perinteikkään gospel-soul-yhtyeen moderniin beat-kuosiin, kun levyllä oli jopa Talking Head-yhtyeen kappaleen Slippery People cover-versio, jonka myötä levy sai varmasti soittoaikaa myös sellaisilla valkoisen pop/rock-musiikin kanavilla, jotka eivät ikipäivänä olisi soittaneet perinteistä etelän soulia. Itselleni tämä ei ollut mikään ongelma, sillä olin pitänyt myös Talking Head -yhtyeen omasta tuotannosta, ja vaikka Slippery People on levyn elektro-henkisin ura, se on ihan groovikas syntiikkafunk-raita omassa lajissaan. Eikä suinkaan häpeä originaalinkaan rinnalla. Menestystäkin tuli black-singlelistalla sija 22. Katso videoklippi Soul Train-show'sta alta!

Toisaalta tuon Talking Head-coverin vastapainoksi on paljon myös soul-väritteisempää materiaalia, myös menopuolelta esim. This Is Your Night on foni-sooloineen ihan mallikas moderni soul-raita. Soulmusic.com on myös ansiokkaasti poiminut mukaan alkuperäisen albumin ulkopuolisen singlen B-puolen Can You Hang, jonka soul-diggarit muistavat J. Blackfootin supersielukkaana esityksenä albumilta City Slicker. Siinä mielenkiinnolla seurasin, miten lyriikoissa edetään etenkin siinä vaiheessa, kun J. Blackfoot alkoi originaalissa vuodattaa, miten ei ikinä uskonut siirtyvänsä soolouralle (Soul Children-yhtyeestä)... No, tämä versio jää kirkkaasti kakkoseksi Blackfootin revittelystä, vaikka Mavis Staples on kyllä ihan elementissään elektronisesti kuplivan taustan yllä.

Yksi albumin ehdottomia kohokohtia on balladi H-A-T-E (Don't Live Here Anymore), jolla Pops Staples kääntää "love don't live here anymore" -sanonnan uuteen malliin. Perään Mavis Staples hehkuttaa albumin perinteisimmällä balladilla On My Own Again tutun sielukkaasti, vaikka tausta onkin kalsean synteettinen.

Levyllä on myös kaksi cover-versiota yhtyeen omista vanhoista levytyksistä, vuoden 1973 Be What You Are-albumin raidat Bridges Instead of Walls ja That's What Friends Are for uusissa moderneissa kuosissa.

Suoraan sanoen perinne-soulin ystäville levy, jota kannattaa välttää, mutta albumi toi 80-luvun elektro-sukupolvelle kyllä mallia siitä, miten ennen vanhaan osattiin sieluttaa ja värittää laulupuolta, olivat taustat miten synteettisiä tahansa. Kuuntele Slippery People malliksi ja tee omat päätelmäsi!

Reviewed by Ismo TenkanenTakaisin etusivulle