Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Stanley Clarke: Time Exposure (1984 reissue)

Stanley Clarke: Time Exposure

October 21, 2013

The original release on US Epic, 1984
Now available at CD reissue by US Funky Town Grooves, 2013

Rating: 6/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme

1) Play The Bass 10
2) Are you Ready (for the Future)
3) Speedball
4) Heaven Sent You (f. Howard Hewett)
5) Time Exposure
6) Future Shock
7) Future
8) Spacerunner
9) I Know Just How You Feel
Bonus Tracks:
10) Heaven Sent You (12" Mix)
11) Heaven Sent You (7" Mix)
12) Are You Ready (12" Mix)
13) Speedball (12" Mix)
14) Future (12" Mix)

Meinasin kirjoittaa aluksi, että tämä on epätyypillinen Funky Town Grooves -uusintajulkaisu, mutta onhan näitä jazz-funk-levyjä FTG:llä jo useampia, Tom Brownea ja Rodney Franklinia parikin kappaletta molempia, mutta kaikki jazz-funkin kannalta kutakuinkin soundillisesti surkeimmalta mahdolliselta aikakaudelta 1983-84. Jazz-muusikot kun tunnetusti haluavat olla edelläkävijöitä, niin monet erittäinkin kuuluisat ja lahjakkaat jazz-muusikot (kuten Herbie Hancock) lähtivät 80-luvun alussa innolla elektro-trendeihin ja leikkimään ohjelmoiduilla syntetisaattoreilla, sekä levyttämään uuden "avaruusaikakauden" tekno-musiikkia. Tässä basisti Stanley Clarken kiekossa on osin samaa meininkiä, kuten jo kappaleiden nimistä on helppo päätellä (Speedball, Future, Future Shock, Are You Ready for the Future, Spacerunner).

Tom Brownen haastattelusta FTG-julkaisuillaan toisaalta oli helppo rivien välistä lukea, miten jazz-muusikoiksi itsensä kokevat artistit sitten laittoivat nämä kokeilut mieluummin levy-yhtiön painostuksen piikkiin - vaikka olisivat itse olleet säveltämässä ja tuottamassa noloimpia elektro-räpellyksiään... Alex Henderson jatkaa kansitekstien kirjoittamista myös tällä Clarke-julkaisulla, mutta joutuu nyt tyytymään siteeraamaan Clarken kommentteja muista lähteistä. Hän lainaa mm. Clarken tokaisua, miten hän diggaili niin John Coltranea, James Brownia kuin Jimi Hendrixiä, ja miten se sitten ei voinut olla kuulumatta myös hänen musiikistaan. Eli vaikutteet tulivat laajasta kirjosta jazzia, funkia ja rockia, joita Clarke sitten estotta fuusioi omilla levyillään. Kuulijalta vaaditaan siis kaikkiruokaisuutta musiikkimaun suhteen, jos jaksaa albumin kuunnella alusta loppuun.

Itse arvelen, että suurin syy, miksi FTG on poiminut levyn uusintajulkaisuun, on levyn laulettu soul-raita Heaven Sent You, jonka laulaa Howard Hewett, joka oli irtautumassa Shalamarin pop-disko-kuvioista kunnianhimoiselle soolouralle, ja Heaven Sent oli omiaan vahvistamaan Hewettin osakkeita sooloartistina. Kappalessa on taustakuvioissa vielä lainailua Shalamar-hittien teemoista, ja Hewettin yhdessä Denzil Millerin kanssa kirjoittama melodia on Shalamar-hittien tapaan supertarttuva ja kerralla mieleen iskostuva, mutta samalla Howard pääsee näyttämään soul-laulajan kykyjään, jotka eivät olleetkaan lainkaan väheksyttävät. Jotain kappaleen arvostuksesta kertoo se, että se poimittiin The Wind Down Zone-laatusoul- kokoelmalle Englannissa. Clarken näyttävät bassosooloilut neljän minuutin kohdalla luovat raitaan tietysti oman lisämagiikan. Hieno esitys!

Funk-bassottelun diggareille avaus Play the Bass 10 tarjoaa Larry Graham -linjan peukuttelua, mutta harmillisesti vain 45 sekunnin ajan. Levyn funkien kärki Are You Ready (for the Future) seuraa heti perään, ja se toimii elektrotehosteistaan huolimatta funkillisesti ihan groovikkaasti yhdistelemällä keyboard-jyräystä ja syntiikkabassoa. Speedball tuo takaisin basson etualalle, joskin naiivi laulumelodia olisi voitu jättää kokonaan pois ja säilyttää tämä basso-instrumentaalina. Albumin nimikappale Time Exposure on jälleen Clarken oman bassotyöskentelyn osalta näyttävää jälkeä, mutta Jeff Beckin teemaan takertuva kitarasooloilu ei ainakaan minua vakuuta.

Vinyylin B-puolella (CD-julkaisun raidat 6-9) taso lerpsahtaa, ja suunta menee kohti rock-fuusiota, joita Clarke nyt siis kohteliaasti kutsuu Hendrix-vaikutteiksi, ikään kuin vakuutellakseen, että hän pysytteli mustan musiikin puolella. Ainakaan kriitikoita tuo ei täysin vakuuttanut, koska useampikin kriitikko kuvaili musiikkia pikemminkin valkoiseksi rockiksi jazz-vaikuttein kuin toisin päin. Kieltämättä painopiste kellahtaa rockin puolelle loppua kohti, ja sanoisin että ei kovinkaan edustavan rockin.

Pikkurahalla tämän voi poimia talteen, mutta olisiko sittenkin helpompi vain ladata vaikka iTunesista 99 sentillä pelkkä Heaven Sent You? Lopuksi varoitus siitä, että ainakaan bonus-raitojen takia levyä ei kannata hankkia - ensi kertaa näen sellaisenkin tapauksen, mm. Heaven Sent You:n "12 tuuman versio" ei ole sekuntiakaan pidempi kuin normaali albumiversio, vaan jopa pari sekuntia lyhyempi...

Soul Town Rating: ***

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle