Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Shalamar: Uptown Festival
US Soul Train, 1977, UK Castle/Sanctuary CD, 2002
Tilaa levy Soul Townin verkkokaupasta
1) Inky Dinky Wang Dang Doo 2) Beautiful Night 3) Uptown Festival 4) High On Life 5) Ooh Baby Baby 6) You Know 7) Forever Came Today

Shalamar-esittelysivulla on kerrattu yhtyeen ja Soul Train -levymerkin perustamisvaiheet, eli tiivistetysti koko yhtye perustettiin vasta sitten, kun Dick Griffin oli koordinoimansa Soul Train -tv-ohjelman innoittamana levyttänyt studio-porukalla yhden ison soul/disko-hitin Uptown Festival.

Tuo Uptown Festival on lepsun tasatahtisen diskorytmin ylle laulettu kepeä Motown-medley, jolla on mittaa LP-versiona liki yhdeksän minuuttia. Singellä lauletaan läpi viisi isoa Motown-hittiä:
- Going to a Go-Go (alun perin Smokey Robinson & the Miracles-hitti)
- I Can't Help Myself (Four Tops)
- Uptight (Everything's Alright) (Stevie Wonder)
- Stop! In the Name of Love (Supremes)
- It's the Same Old Song (Four Tops)
LP-versiolla (eli Uptown Festival Part I & Part II) rullataan lyhyesti läpi yhteensä 10 Motown-hittiä. Konsepti oli siis aivan sama, jolla hollantilainen Stars on 45 leipoi isoja hittejä 80-luvun alussa, eli kaikkien tuntemat helposti hyräiltävät ja välittömästi mieleenpainuvat hittimelodiat muokataan diskopotpuriksi. Vaikka Uptown Festival -kappaleen esittäjät ovat ihan laulutaitoisia, niin hyvin heppoinen on meno. Jos joku on innostunut tämän kappaleen kuultuaan, niin kannattaa mieluummin hakeutua Motown-originaalien pariin, jotka olivat monin verroin parempia ja järeämpiä. Shalamar-yhtyettä ei sinänsä ollut edes perustettu kun kappale kiilasi listakärkeen, vaan Griffey alkoi kiireesti koota yhtyettä, kun sille oli studio-porukan äänittämän listahitin perusteella kysyntää.

Kun Griffey oli koonnut yhtyeen Soul Train -shown kahdesta tanssijasta (Jody Watley, Jeffrey Daniels) ja yhdestä studio-yhtyeensä laulusolistista (Gerald Brown), Griffeyllä oli kiire lähettää yhtye kiertueelle esittämään Shalamarin hittejä. Kakkoshitiksi saatiin verraten pätevä cover-versio Smokey Robinson & Miracles-hitistä Ooh Baby Baby, jonka laulaa tuntemattomaksi jäänyt kohtuullinen falsetti-vokalisti, ja pianon ja saksofonin värittämä tausta on yllättävänkin tyylikäs.

Noteeraan tuon Smokey-coveroinnin toukokuussa 1977 julkaistun albumin parhaaksi raidaksi. Griffey oli solminut Motownin kanssa sopimuksen, jolla sai julkaisuoikeudet Motown-sikermään sekä lisäksi neljään muuhun Motown-raitaan. Siten studioyhtyeen levyttämälle albumille otettiin vielä pari muuta Motown-coveria noiden hittien ohelle. Näitä oli Griffeyn apuna valitsemassa Englannin Northern Soul-rinkien veteraani Simon Soussan. Griffey halusi kuitenkin mukaan Supremesien hitin Forever Came Today, josta tehtiin jälleen falsettiäänen vetämä kepeä diskoilu. Soussan puolestaan yllätti valitsemalla The Dramaticsien varhaishitin Inky Dinky Wang Dang Doo (joka oli päätynyt Motown-omistukseen yrityskaupan myötä) sekä lisäksi Motown-reviirin ulkopuolelta Jimmy Thomasin Beautiful Night. Tuo Dramatics-ralli on sekin pantu lepsuun diskorytmiin, mutta väriä lauluun tuo basso-solisti, jonka myötä kappaleeseen tulee humoristinen sävy basso-solistin ja korkealta ujeltavan falstettilaulajan kontrastista. Taustalla rullailee myös vibrafonisti.

Beautiful Night on nykyisin jonkilainen Northern Soul -piirien suosikki Jimmy Thomasin esittämänä, mutta tämä Shalamar-studioyhtyeen instrumentaaliversio kappaleesta on kyllä äärimmäisen vaatimaton vatkaus, joka tuo minulle mieleen eurodisko-tason tekeleet, vaikka amerikkalaisten soul-artistien diskolevyt olivat normaalisti aivan eri kaliiperin musiikkia; yleensä sekä rytmillisesti, soitannaltaan että ennen muuta laulupuoleltaan monin verroin järeämpiä ja väkevämpiä. Mutta tämä on tosiaan euro-tason diskovelliä, valitettavasti.

Noiden viiden coveroinnin lisäksi albumille lisättiin kaksi Don Corneliuksen (Griffeyn partneri Soul Train -ohjelman tuottajana) omaa teosta. Näistä High on Life on ainakin selkeästi soulia, leppoisasti mid-tempoisena sykkivä lauluyhtyemäinen esitys. You Know on samoin selvää soulia, puhaltimin ryyditetty puolinopea laulu, jonka melodia on kuitenkin varsin vaatimaton.

Selvää oli, että pärjätäkseen oman suojattiyhtyeen kanssa soul-listoilla Griffey tarvitsi paitsi vakituisen kokoonpanon yhtyeelle, myös ammattitaitoisia tuottajia ja säveltäjiä. Griffeyn idea oli kuitenkin luoda Motown-tyyliin levymerkistään "oma talli", jossa kaikki saman levymerkin artistit osallistuisivat kunkin eri esittäjän levyn tekoon, milloin taustoilla, milloin säveltäjinä ja tuottajina. Muutaman vuoden päästä Solarista puhuttiinkin jo uutena Motownina...

Soul Town Rating: *1/2


Takaisin Shalamar-sivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page