Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Shalamar: Three for Love
US Solar, 1981, UK Castle/Sanctuary CD, 2002
Tilaa levy verkkokaupastamme
1) Full Of Fire 2) Attention To My Baby 3) Somewhere There's a Love 4) Some Things Never Change 5) Make That Move 6) This Is for The Lover in You 7) Work It Out 8) Pop Along Kid

Vuoden 1981 Three for Love siirsi Shalamarin musiikin painopistettä selvästi diskosta soulin suuntaan. Tarttuvat melodiat, ammattitaitoiset soul-taustat ja iskevät soitinkuviot olivat albumin valttina, ja esim. Allmusic.com:issa albumia kuvailtiin jo "soul-popin taivaaksi". Toisaalta albumin soul-balladien laatu hämmästytti soul-spesialistejakin.

Sekä Jody Watley että etenkin Howard Hewett olivat edistyneet laulajina. Albumin menestys meinattiin kuitenkin aluksi missata väärään singlevalintaan. Levyn avausraita, Watleyn puoliksi kirjoittama Full of Fire on tarttuvaa pop-soulia ja pikkunätti melodia, mutta tanssilattioille se oli turhan lepsu ja mitään groovea ei kuulla, kun yhtyeeltä oli kuitenkin totuttu odottamaan iskeviä diskorytmejä. Niinpä kappale jäi sijalle 24 soul-listoilla, ja pop-listoilla sijalle 55.

Tiskijukat radioasemilla ja diskoissa olivat kuitenkin albumilta heti keksineet albumin todellisen vetonaulan Make That Move, joka julkaistiinkin seuraavana sinkkuna ja se nousi sijalle 6 Billboardin soul-listoilla. Kappale on jopa Shalamarin historian paras menoraita. Sen takana olivat Lakesiden Thomas Shelby, Ricky Smith ja Dynastyn Kevin Spencer, ja kappaleessa yhdistyivät isoimpien Solarin Whispers-hittien tapaan supertarttuva melodia ja äärimmäisen vetävä funk-soul-groove. Kappale oli myös samalla ensimmäinen leimallinen Solar-soundinen kappale Shalamarille, sillä tyyli oli tunnistettavissa Solar-levymerkin tuotokseksi ja tyyliksi.

Solar-soundia ei ole helppo sanallisesti selittää, sen sijaan kuuntelemalla Whispersin, Dynastyn ja Shalamarin isoimpia hittejä 80-luvun alusta asia aukeaa nopeasti kuulijalle. Soundissa ehkä leimallisimpia ovat letkeän rytmin ylle upotetut rytmikitara- ja kosketinkuvioinnit sekä ennen muuta melodioiden ja instrumenttikuvioiden huima "koukkuisuus". Make That Move:ssa on pitkiä instrumentti-breikkejä, joiden ylle ei laulupuolella heitetä muuta kuin kappaleen nimeä, mutta kuulijalle riittää virikkeitä koukuttavien soitinkuvioiden vuorotellessa. Solarin laulusovituksille oli luonteenomaista myös vuorotella solistia, jolloin lyriikoissa kesken lauseen äänessä olivat vuoroin eri solistit, eli Make That Move:n kohdalla yhtyeen jäsenet saattoivat olla kaikki kolme vuorollaan äänessä saman säkeistön aikana - "Tupu, Hupu & Lupu" -tyyliin. Jodyn rooli oli heittää kappaleen iskevää "Make that move, right now, baby" -hokemaa, mutta Howard Hewett oli ehdottomasti sävelmien sielukkaimpien osuuksien laulaja.

Luulenpa, että etenkin Howard Hewett-fanien kannalta albumin kulminaatio- pisteeksi nousee kuitenkin Howardin itsensä kirjoittama laulu This Is for the Lover in You, joka julkaistiin myös albumin kolmantena sinkkuna (huippusijoitus 17.). Kappale on hämmästyttävän laadukas soul-balladi sekä sävelmältään että Howardin laulusuorituksena, etenkin kun ottaa huomioon, miten vaatimaton solisti mies oli aloittaessaan uraansa Shalamarissa. Tällä laatu-soul-balladilla mies kuitenkin kieputtaa antaumuksella hienoa sävelmäänsä. Ei ole mikään ihme, että soolourallaan Hewett heittäytyi juuri näille linjoille, sillä iskevien diskohittien tulkkina hänen kykynsä eivät tulleet oikeastaan mitenkään esiin.

Toinen albumin soul-balladi Somewhere There's a Love on jopa Phillymäinen, ja tuo vahvasti mieleen 70-luvun soulin klassiset falsettiballadit. Hewett on jälleen elementissään, ja osoittaa, että miehen lahjat olivat tosiaan ihan muualla kuin mihin hänet oikeastaan oli värvätty, disko-pop-soul-yhtyeen solistiksi. Ei tosiaan pidä ihmetellä, miksi Howard karkasi aikanaan soolouralle. Kappaleen kruunaa komea foni-soolo. Olihan diippiä tavaraa pop-soul-levylle!

Vaikka loppu levy sisältää myös muutaman kakkosdivarin läpsytyksen, ymmärrän hyvin albumin suitsutuksen Shalamarin parhaana. Levyn huiput ovat joka tapauksessa Shalamarin uran kiistatonta eliittiä niin disko- kuin soul-puolelta. Ja oli yhtyeelle ja sen jäsenille tietysti tärkeää osoittaa, että sen omilta jäseniltä löytyi myös piileviä kykyjä - aineksia soolouralle asti.

Soul Town Rating: ****


Takaisin Shalamar-sivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page