Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Shalamar: The Look
US Solar, 1983, UK Castle/Sanctuary CD, 2002
Tilaa levy Soul Townin verkkokaupasta
1) Closer 2) Dead Giveaway 3) You Can Count On Me 4) Right Here 5) No Limits 6) Disappearing Act 7) Over And Over 8) You're The One For Me 9) You Won't Miss Love (Until It's Gone) 10) The Look
Bonus tracks on the UK CD reissue: 11) Disappearing Act (7" Mix) 12) Over And Over (12" Edit) 13) A Mix to Remember (12" Version): A Night to Remember / There It Is / Over and Over / I Can Make You Feel Good / I Owe You One 14) I Owe You One - LIVE 15) Right in the Socket - LIVE

Tästä albumista alkoi Shalamarin lopullinen alamäki. Siinä missä Friends oli listaykkönen albumina ja myi kultaa, tämä vuoden 1983 seuraaja yritti epätoivoisesti seurailla listatrendejä, ja kompuroi kaikilla osa-alueilla. Kärkisijoitukseksi jäi 13. ja myyntiluvut olivat kaukana edeltäjästä. Omat hetkensä tälläkin levyllä kuitenkin vielä oli.

Uskon, että Shalamarin edellisen albumin fanit olivat olleet voittopuoleisesti naispuolisia, jotka olivat tykänneet levyn tarttuvista pop-melodioista ja sähäköistä tanssirytmeistä. Nyt vuoden 1983 trendit suuntasivat mustaa listamusiikkia kohti "väritöntä" synteettistä musiikkia, johon pyrittiin lisäämään vielä rock-sävyjä esim. rock-kitaroiden avulla, jotta saataisiin soittoaikaa video- ja radiokanavilta, jotka eivät normaalisti kelpuuttaneet soulia tai diskomusiikkia ohjelmistoonsa. Tällaista konseptia Solar lähti rakentamaan myös Shalamarille, mutta levyn selvästi edeltäjäänsä vaisumpi listamenestys kieli siitä, että pieleen meni kaupallinen laskelmointi tällä kertaa.

Mikään tulkinnallisesti syvempi soul ei myöskään sopinut kuvioihin, ja siksi levyn balladeiltakaan oli turha odottaa jotain Howard Hewettin sielukasta vääntelyä, vaan hänet oli edelleen ilmeisesti käskytetty laulamaan kesysti. Albumin kärkiballadi You're The One For Me on osin Hewettin itsensä kirjoittama, ja sillä on ainakin aistittavista syvällisempään tulkintaan, mutta hyvin puolitiehen tuo yritys jää.

Albumilla on useampia todellisia limbo-uria, ehkä kuvaavin on Disappearing Act, joka jo otsikoltaan enteili koko yhtyeen kohtaloa... Levykansiteksteistä saattoi lukea yhtyeen jäsenten kommentteja, jotka nekin kuvailivat yhtyeen jäsenten tyytymättömyyttä kohtaloonsa. He kokivat, että olivat luoneet omalla työllään yhtyeen soundin ja tyylin, ja halusivat ohjaksia (ja myyntituloja!) enemmän omiin käsiinsä. Levy-yhtiö ja tuottajat kuitenkin alistivat yhtyeen edelleen levyttämään sitä mitä käsketään, samalla kun yhtyeen jäsenten omat sävelmät hyllytettiin. Niin kauan kun menestystä tuli Solarin konseptilla, riitti vielä kärsivällisyyttä yhtyeen jäsenilläkin, mutta The Lookin kohdalla yhtyeen mitta alkoi selvästi täyttyä sen esittäessä kolmannen luokan synteettistä rock-diskoilua, joka ei myyntilistoillakaan pärjännyt.

Vanhaa Solar-linjaa albumilla edusti oikeastaan enää pari raitaa. Over and Over oli osin Lakeside-yhtyeen Thomas Shelbyn käsialaa, ja koukkuinen melodia muistuttaa Dynasty-yhtyeen tyyliä. Howard Hewett kuitenkin sooloilee päävokalistin osuudet yksin, vaikka Dynasty-tyyli suosi laulajien jatkuvaa vuorottelua. Kappaleesta saatiin yhtyeelle vielä top 30 -hitti soul-listoilla. You Won't Miss Love (Until It's Gone) sisältää myös terävää funk-bassottelua letkeän Solar-tanssirytmin lomassa, mutta sävelmä oli vaatimaton. Uudemman soundin menopaloista vetävimmin rullaa avausraita Closer, jonka tehokeinot ovat selvästi funkista, vaikka soundit ovat vahvasti syntetisoituja. Howard Hewettin vääntelehtivä laulu on tuolla raidalla myös aika sielukasta. Sääli ettei tätä raitaa lohkaistu sinkuksi.

Debyyttisinkuksi lohkottiin sen sijaan Dead Giveaway, joka edusti puolestaan kiistatta albumin floppi-puolta, hätäistä rock-syntiikka-diskoilua, ja singlen odottamattoman vaatimaton menestys oli omiaan vauhdittamaan yhtyeen alamäkeä.

Pian levyn julkaisun jälkeen uutisoitiinkin, että sekä Jody Watley että Jeffrey Daniel olivat päättäneet siirtyä soolouralle. Solarilla tuli kiire löytää uusia mannekiineja vanhojen marionettien tilalle.

CD-uusintajulkaisun suurin mielenkiinto kohdistui bonus-raitoihin. Mukana on 7:41 pitkä mix-sikermä yhtyeen hiteistä (A Mix to Remember), mutta nimenomaan kappaleiden yhdistelyhetket kuulostavat äärimmäisen teennäisiltä kikkailuilta. Kuvaavaa on, että viidestä mukaan valitusta kappaleesta vain yksi (Over and Over) on tuoreimmalta levyltä, loput neljä aiemmilta albumeilta.

CD-uusintajulkaisun päättää kaksi live-raitaa, jotka ovat yllättäviä varhaisia ja etenkin live-versioina hätäisiä disko-juoksutuksia I Owe You One ja Right in the Socket. Ei jäänyt kauheasti kerrottavaa lastenlapsille tästä levystä.

Soul Town Rating: **1/2


Takaisin Shalamar-esittelyyn

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page