Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Roy Ayers: In the Dark

December 27, 2012

The original release on US Columbia, 1985
Now available at UK Funky Town Grooves reissue CD, 2012

Rating: 6/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) In the Dark 2) Sexy, Sexy, Sexy 3) I Can't Help It 4) Compardre 5) Goree Island 6) Poo Poo La La 7) Blast The Box 8) Love Is In The Feel
Bonus tracks:
9) In The Dark (Dance Mix) 10) Poo Poo La La (Edit) 11) Love Is In The Feel (7" Version)


Roy Ayersin levyjen perusidea yhdistää miehen vibrafoni/vibraharp-sooloilu funk-grooveihin, on aina tuntunut kiinnostavalta, mutta harvinaisen usein mies on ryssinyt sitten menon omalla ankean harmaalla laulannallaan. Ehdottamasti mieluummin kuuntelisin noita grooveja ja jazz-sooloja instrumentaalina, niin miksi hyvää menoa pitää mennä pilaamaan naiiveilla laulumelodioilla, ja miehen lauluäänellä, joka lienee soul/funk-historian kehnoimpia?

Ayers käväisi parin albumin ajan Columbia-levymerkillä 1980-luvun puolivälissä, ja tämä In the Dark oli noista ensimmäinen. Tällä levyllä kehnoja laulumelodioita on onneksi hvyin niukassa, ja touhu keskittyy jazz-funk-legendojen kuten Paul Jackson Jr., Grover Washington Jr., Tom Browne - ja tietenkin Ayers itse - soitantaan. Toki kun vuotta 1985 eletään, mukana oli paljon myös koneita, ja Stanley Clarke vierailee levyllä itse asiassa ohjelmoimassa rumpukoneita, ja varsin vaatimaton on tuossa kyvyiltään, sillä rytmiikka on usein ihmeen kökköä.

Parhaimmillaan herrat kuitenkin yltyvät ihan rentoon jazz-menoon sekä funk-groovailuun, ja pitkät pätkät ihan instrumentaalina, ilman ylle mökeltävää Ayersin laulua. Ja mikä parasta, Ayers on tajunnut ottaa laulupuolelle tueksi tuolloin vielä tuikituntemattoman Miki Howardin, joka värittää hienoa adlib-lauluosuutta raidalla Poo Poo La La, Ayersin oman höpötys-monologin jälkeen. Varmasti pitkälti tuon monologin ansiosta sinkku floppasi listoilla ja putosi käväistyään sijalla 89.

Sitä ennen sinkkuna oli kuitenkin ihan kohtuullisesti pärjännyt avausraita ja nimikappale In the Dark, joka onkin albumin funk-osaston kärki ja kehittää ihan kohtuullisen intensiivisen grooven. Kappale ylsi sinkkuna sijalle 35. USA:n black-listalla.

Muualla albumilla Grover Washington puhaltaa ihan intensiivisiä sooloja parilla raidalla fonillaan, ja Tom Browne vetelee tiukkaa trumpettisoundiaan mukaan. Joukossa on myös puhtaita instrumentaaleja, joissa Ayers ei pääse laulunmölötyksellään pilaamaan soittajien groovailua. Goree Island on tästä hyvä esimerkki, ja meno on varsin railakas, kun mukana ovat Grover ja Browne puhallinsooloineen, ja taustoilla mm. Paulinho DaCosta perkussioineen.

Blast the Box muistuttaa etäisesti Herbie Hancockin elektrofunkeja, mutta ei ole lainkaan niin sähäkkä kuin aikanaan Hancockin Rockit (top 6 -hitti v. 1983). Tässä on kuitenkin myös ihan aitoa soitantaa (Ayersin vibraharp-sooloilu) koneiden yllä.

Bonus-urat ovat täysin turhia, kun ne ovat lyhennettyjä singleversioita albumiraidoista.

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle