Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Ripple: Sons of the Gods
f. The Beat Goes on and on (1977)

August 29, 2016

The original release on US Salsoul, 1977
Now available at UK BBR reissue CD, 2013

Rating: 7/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) Call Me Traveling Man
2) Today
3) Victorious
4) Here I Stand
5) The Beat Goes On And On
6) Facts Of Life
7) Sons Of The Gods
8) Do What You Wanna Do
9) The Beat Goes On And On (Single Version)

Ripple oli 7-miehinen funk-soul-kokoonpano, joka levytti kaksi albumia 1970-luvulla. Ensimmäinen niistä oli vuoden 1973 otsikoton Ripple GRC-merkillä, ja toinen tämä BBR:n uudelleen julkaisema Salsoul-kiekko Sons of the Gods. CD:nä on julkaistu aiemmin kokoelma I Don't Know What It Is but It Sure Is Funky, jolla oli 14 -raitaa yhtyeen GRC-materiaalia.

BBR:n kansiesittelyteksteissä kuvaillaan Ripplen vuoden 1977 maksisinkkua The Beat Goes on and on Salsoul-levymerkin kruunun jalokivenä, ja kyllä, tässä on todellinen boogie-klassikko mehevän funk/soul-tanssimusiikin diggareille. Kappaleen pohjalla on tuhti bassokuvio, poljento on perkussiivinen konga-sooloineen, puhaltimet svengaavat ja erikoistehosteisella wah-wah-kitaralla kurlaillaan mehukkaasti pitkin raitaa. Toisaalta diskoaikakausi kuuluu viuhkovina jousikuvioina, jotka pehmentävät tunnelmaa, kun lyriikka kuuluu "funky but sweet music". Laulupuoli on kuitenkin täysin toissijaista, kun lennokas groove ja soitanta ovat pääroolissa. Kiistämätön klubiklassikko ja Salsoulin parhaita tanssiraitoja. Soul-listoilla singlen menestys jäi vaisuksi (sija 91), mutta Billboardin Dance-listalla tuli sija 13 alkuvuonna 1978.

Tuon raidan perusteella olisin odottanut koko albumilta tanssimusiikkia, mutta loppu levy on yllättäen melko perinteikästä 70-luvun lauluyhtye-soulia. Kuvaavaa on, että avausraita (Call Me) Traveling Man on alun perin The Masqueraders-yhtyeen ohjelmistosta, edustaen hyvin klassista lauluyhtyesoulia, ja myös pari muuta esitystä voisi olla yhtä hyvin jonkin The Futuresin ohjelmistosta 1970-luvulta. Toisaalta yhtyeellä oli jazz-funk-vaikutteita; Charles Earlandin vuoden 1975 Sons of the Gods on valittu toiseksi cover-kohteeksi, ja se on äreästi laulettu uptempo-raita, jossa on tasaisesti funk- ja soul-elementtejä, hitusen jazziakin kosketinsoittimien soolo-osuuksissa. Yksi puhdas instrumentaalikin on mukana, kun Victorious on yhtyeen kosketinsoittajan Victor Burksin kosketinsooloilun varaan rakennettu rullailu, ihan kuuntelukelpoinen jammailu mutta ei mikään mestariteos.

Vielä kolmaskin cover-versio on albumilla, sillä Here I Stand on originaalina Wade Flemons & the Newcomers-yhtyeen sinkku vuodelta 1958 Vee-Jay-levymerkillä. 50-lukulaisuus on kyllä perusteellisesti tästä häivytetty, ja kappale on leppoisaan diskopoljentoon upotettu laulelma, albumin pop-maisin lenkki.

Lähinnä The Beat Goes on and on:in tyyliä albumilta on funkysoul-raita Today, jossa on römeästi laulettu soul-melodia, jonka pohjalla on liki Instant Funk:in poljentoa muistuttava tumma funk-pohja torvisektioineen. Ehkäpä raita jää hieman liiaksi veivaamaan kertosäettään "today is the first day of the rest of your life".

Facts of Life oli alun perin The Beat Goes on and on-sinkun B-kylki, mutta kappale on varsin täysipainoinen ja laadukas soul-balladi, lopulta albumin ehkäpä toinen todellinen huippuraita. Myös tausta on alusta loppuun tyylikästä jälkeä.

Albumin päätösraidalla Do What You Wanna Do on jälleen lauluyhtyetunnelmaa letkeässä uptempo-soulin taustassa.

Kaiken kaikkiaan siis hyvin epätyypillinen Salsoul-kiekko, jossa tanssilattia-meno jää pariin raitaan, ja loppu levy on monipuolista 70-lukulaista "itsekantavan" yhtyeen soitantaa ja lauluyhtyemäistä soulia. Tämän albumin jälkeen yhtyeestä ei valitettavasti kuultu yhtään mitään, ja myös levykansien kirjoittaja Matt Bauer toteaa, että yhtyeen kohtalo jäi täysin mysteeriksi.

Mainittakoon, että vuonna 2013 otettu ensimmäinen painos tästä uusintajulkaisusta BBR:llä myytiin loppuun, ja CD.n hinnat lähtivät nopeasti kohoamaan pilviin Amazonissa ja eBayssa, mutta nyt BBR on ottanut uuden painoksen, ja levyä saa taas edulliseen hintaan.

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin BBR -sivulle

Takaisin etusivulle