Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Rena Scott: Come On Inside

US Buddah 1979
CD reissue by US Funky Town Grooves, 2011
Tilaa levy verkkokaupastamme

1) Super Lover 2) We Can Make It Better 3) Rock Me Down 4) Touch the Love In Your Heart 5) Disco Breakdown 6) If I Had a Chance 7) Come On Inside 8) The Grass Ain't Greener

Enpä olisi uskonut näkeväni CD-uusintajulkaisua Rena Scottin vuoden 1979 aikanaan mitättömästi menestyneestä debyyttialbumista, mutta tässä se on. Rajoitettuna painoksena, joten myyntiaika normaalihintaisena lasketaan taas kuukausissa, ei vuosissa.

Teena Marien poismenon jälkeen kirjaan Rena Scottin parhaaksi valkoihoiseksi soul-laulajattareksi. Rena on aktivoitunut 2000-luvulla taas levyttämään, mutta hän on tosiaan kokenut konkari, joka aloitti levytysuransa jo lapsitähtenä 70-luvulla. Englannin Northern Soul -piireissä vaihtavat isojen setelien kanssa omistajaa Renan 70-luvun pikkusinkut. Hän levytti teini-ikäisenä nimellä Little Rena Scott ainakin parille kolmelle eri levymerkille. En ole noita sinkkuja itse kuullut, mutta noista voi lukea esim. brittien soul-forumeilta.

Renan läpimurroksi voitaneen kuitenkin laskea duetto Michael Hendersonin kanssa vuonna 1978, top 3 -listasinkku Take Me I'm Yours, joka on kaikkien aikojen duetto-suosikkilevyni, noin sivumennen sanoen. Niinpä ei ollut ihme, että Rena sai kiinnityksen major-levymerkiltä ja tämän albumin tekoon palkattiin tuottajiksi ja säveltäjiksi James Mtume ja Reggie Lucas, jotka 70-luvun lopulla nostivat myös Phyllis Hymanin ja Stephanie Millsin levytysurat hyvään alkuun.

Phyllisin ja Stephanien Mtume/Lucas-kiekot on toki jo uudelleenjulkaistu CD:nä, mutta en silti odottanut näkeväni tätä Renan albumidebyyttiä CD:nä, sillä se floppasi pahasti ilmestyessään vuonna 1979. Albumi ei noussut lainkaan listoille, ja siltä saatiin sinkkulistojen hännille sijalle 92. levyn avausraita Super Lover. Levy painui siis saman tien unholaan, ja tuskinpa monta kopiota albumia on koskaan kulkeutunut Suomeen asti.

Syy levyn kaupalliseen floppiin oli ilmeinen. Julkaisuvuosi oli diskomusiikin kuumin vuosi, jolloin myös kaikki soul-veteraanitkin tahkosivat diskohittejä. Diskopuolelta löytyi kasapäin kuumia nimiä ja iskevämpiä hittejä, jolloin disko-levyksi tämä Rena Scottin albumi onkin tosi vaatimaton. Mtume & Lucas olivat toki samaan tyyliin kuin Stephanie Millsin debyytille upottaneet mukaan pari kolme ajanmukaista diskoraitaa, kuten kappaleiden otsikoista voi päätellä: Disco Breakdown, Rock Me Down, Superlover. Näistä kolmesta diskoraidasta paras on tuo keskimmäinen Rock Me Down, mutta ei sekään mikään alansa klassikko ole. Taustan svengaavat torvikuviot ja Gary Bartzin saksofonisoolo nostavat tämän kuitenkin perus-diskoilun yläpuolelle.

Soul-väelle loppu albumi on kuitenkin tuttua tuon ajan Mtume/Lucas-laatusoulia, mikä tarkoitti aistikkaita sovituksia, laadukkaita melodioita ja sielukkaita tulkintoja aivan kuten Phyllisin ja Stephanien albumien parhaimmisto.

Albumin ehdoton klassikko on Tawatha Ageen (Mtume-yhtyeen nais-solisti, joka levytti yhden sooloalbumin vuonna 1987, jonka senkin Funky Town on uusintajulkaissut) säveltämä balladi If I Had a Chance, joka antaa Renalle mahdollisuuden näyttää kykyjään syvällisemmän soulin tulkkina. Sävelmä on äärimmäisen kaunis mutta samalla raastavan sielukas, jälkikäteen helppo tunnistaa Tawathan teokseksi, mutta tuohon aikaanhan Tawatha oli nuori täysin tuntematon lahjakkuus ihan kuten Renakin. Rena itse on melismaattinen soul-laulajatar, jota tumman äänen perusteella ei millään arvaisi valkoihoiseksi laulajaksi. En osaa antaa Renan laulutyylille suoraa vertailukohtaa, mutta YouTubesta voi toki käydä kuuntelemassa näytteet.

Tuo If I Had a Chance oli sävelmänä niin hieno, että se ymmärrettiin levyttää uudelleen soul-piireissä, ja vanha samettikurkku Walter Jackson nosti kappaleen vihdoin jopa soul-listoille vuonna 1983 pienellä Kelli Arts-indiemerkillä! Tämä Rena Scottin versio on siis kuitenkin kappaleen alkuperäisversio.

Tutumpaa Mtume/Lucas-soundia ja -tunnelmaa tarjosi kappale We Can Make It Better, joka on hyvin samantyyppinen kuin Phyllisin ja Stephanien midtempo-raidat Mtume/Lucas-tuotannossa. Rena oli kyllä hyvässä soul-koulussa, kun katsoo, että laulusovituksista vastasivat Mtume & Lucas ja Tawatha, ja taustalaulajina olivat Tawatha, Gwen Guthrie ja Brenda White. Ei mikään ihme, että valkoinenkin laulaja muovaantui tässä ympäristössä melismaattiseksi soul-kurkuksi. Renan tumma ja syvältä luotaava ääni oli tietysti otollinen muokata soul-tyyliin, ja tuo We Can Make It Better esittelee hyvin loppupuolellaan miten Scott osasi jo noihin aikoihin värittää ääntään soul-fraseerauksella ad lib-osuuksineen. Hieno esitys!

Albumilla oli lopulta vain kaksi balladia. Jo mainitun helmen If I Had a Chance ohella toinen slovari oli Mtume/Lucas-sävelmä Touch the Love in Your Heart, jossa siinäkin on kaikki ainekset laatu-souliin, ja hienosti Rena tuonkin tulkitsee. Tietenkin oli selvää, että Mtume ja Lucas eivät varmasti samalla tavoin panostaneet Renan uraan, kun samaan aikaan heillä oli suojatteinaan Phyllis, Stephanie ja Roberta Flack, mutta jos kaksikon perustaso oli tätä luokkaa, niin eipä ollut valittamista soul-fanilla. Rena joutuu loppuhetkillä jopa hieman pinnistelemään vaativimmissa loppuirrotteluissa, ja olisi myöhemmin tämän pystynyt laulamaan vaivattomammin, mutta hyvinhän hän tälläkin levyllä suoriutuu.

Pari keskinkertaisempaa hetkeä täydentää albumin, ja vaikka lopputulos oli epätasainen, on tämä todella metsästettävän arvoinen kiekko. Ainakin If I Had a Chance kuuluu modernin soulin aateliin, ja tulisi kuulua jokaisen innokkaan soul-fanin kokoelmiin. -IT
Soul Town Rating: ***1/2

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle