Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Quazar: Quazar (1978 reissue)

Quazar CD reissue

December 7, 2013

The original release on US Arista, 1978
Now available on UK Big Break Records CD, 2012

Rating: 7/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) Funk With A Big Foot
2) Funk With A Capital G
3) Funk N Roll (Dancin In The Funkshine )
4) Workin On Buildin
5) Your Lovin Is Easy
6) Love Me Baby
7) Savin My Love For A Rainy Day
8) Starlight Circus
9) Shades Of Quaze

Bonus tracks:
10) Funk N Roll (Dancin In The Funkshine ) (Single Version)
11) Savin My Love For A Rainy Day (Single Version)
12) Funk With A Big Foot (Single Version


Expansionin Ralph Teen haastattelun perusteella soul-musiikin soundillisesti paras vuosi oli 1981, johon on helppo yhtyä, mutta funk-musiikille taisivat parhaita vuosia olla vuodet 1976-1978. Ne olivat ainakin kaupallisesti katsoen isojen funk-yhtyeiden kulta-aikaa, jolloin soul-listan ykköspaikka vaihtui käytännössä funk-yhtyeeltä toiselle. Muun muassa sellaiset yhtyeet kuin Earth, Wind & Fire, Commodores, Rufus, Brass Construction, Brothers Johnson, Wild Cherry, Brick, Bootsy's Rubber Band, The Isley Brothers, Rose Royce, L.T.D. ja Funkadelic saavuttivat ykkössijan LP-listoilla noiden kolmen vuoden aikana.

Quazar oli minulle täysin tuntematon nimi ennen tätä BBR:n uusintajulkaisua, mutta yhtye levytti yhden funk-albumin Arista-major-merkille loppuvuonna 1978, ja se oli Billboardin soul-listan sijalla 21. Kymmenhenkisen newjerseyläis-kokoonpanon ainoa singlehitti oli Funk N' Roll (Dancin' in the Funkshine), joka nousi soul-listan sijalle 11. Tämä olikin selvästi albumin listakelpoisin raita, kun siinä muuten vahvasti P-funk-vaikutteista menoa kevennetään funkille niin ominaisilla tarttuvilla hokemilla jäntevän bassonpompottelun ja torviriffien saattelemana. Ansaittu iso hitti.

Levyn kansiteksteissä esitellään Quazar-yhtyeen tarina, ja kyseessä oli George Clintonin P-funk-kuvioissa paljon mukana olleen multi-instrumentalistin Glenn Goinsin vetämä projekti, kun hän päätti pistää pystyyn oman Parliament/Funkadelic-juttunsa ja kokosi 10 hengen funk-yhtyeen, joka sai Aristalta sitten levytyssopimuksen. Yhtye jäi kuitenkin hyvin lyhytikäiseksi, sillä Goins kuoli Hodkinsin tautiin heinäkuun 29. päivä 1978 - kun albumin levytys oli vielä kesken. Toinen P-funk-kuvioissa pitkään ollut rumpali Jerome Brailey hälytettiin apuun ja hänen johdollaan albumi saatiin viimeisteltyä ja markkinoille.

Ehkä johtuen tuosta Goinsin kuolemasta kesken albuminteon valmis albumi oli hieman kaksijakoinen, tai sitten vain levy-yhtiö tarkoituksellisesti kokosi vinyylin A-puolelle selkeimmät P-funk-menoraidat, ja B-puolelle jäivät utuisemmat, kokeilevammat ja hivenen jazz-henkiset raidat, joissa vaikutteet kuulostavat tulevan mm. Earth, Wind & Firelta. B-puoli huipentuu laadukkaaseen torvivetoiseen instrumentaaliin Shades of Quaze.

Yhtyeen Akilleen kantapää oli laulupuoli, sillä yhtyeeltä puuttuivat hitti-funk-yhtyeiden tapaan vahvat soul-vokalistit, ja soitanta oli ehkä hivenen vähemmän ammattitaitoista ja kurinalaista kuin parhailla kilpaveljillä. Kuvaavaa on, että yhtyeen hajottuakaan oikeastaan yksikään sen jäsenistä ei noussut merkittäväksi studiomuusikoksi tai päässyt tunnetumpiin yhtyeisiin mukaan. Ehkä merkittävimmän muusikkouran teki kosketinsoittaja Greg Fitz, joka jatkoi Clintonin eri kokoonpanoissa soittamista.

Ihan kelpo funk-levystä on silti kyse, ja pidän ilman muuta selvänä, että jos Goins olisi toipunut Hodkinsin taudistaan (jossa toipumisennuste on yleensä 70-80 %), Quazar olisi levyttänyt useampia menestyslevyjä, ja ehkä tällekin albumille olisi saatu useampia hittiraitoja. Kakkossinkkuna kokeiltiin kappaletta Funk with a Big Foot, joka alkoi ehkä olla jo liiankin Bootsy / Clinton -klooni tyylillisesti, mutta hyvin samantapainen funk-hokemineen lopulta kuin hittisinkku Funk N' Roll.

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Big Break Records -sivulle

Takaisin etusivulle