Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Peabo Bryson: Don't Play with Fire (1982 reissue)

Peabo Bryson: Don't Play with Fire  album

November 23, 2014

The original release on US Capitol, 1982
Now available at CD reissue by Dutch Vinyl-Masterpiece/PTG 2014

Rating: 6/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme
1) Go for It 2) Give Me Your Love 3) Don't Play with Fire 4) We Don't Have to Talk 5) Remember When 6) Turn It On 7) Words 8) Let Me Be the One You Need

Peabo Brysonin maine soul-laulajana ainakin kotimaisissa kriitikkopiireissä on ollut hieman pehmoinen ja sliipattu, vaikka kiistämättä taitavasta tenoriäänestä onkin kyse. Vuoden 1982 soundein Capitolilla mies ei voi juurikaan epäonnistua, ja levy on pätevää siistiä menoa alusta loppuun, mutta kiistämättä kaikki särmä ja suurempi intohimo puuttuvat.

Ehkä Peabon Akilleen kantapää on liiallisuuteen menevä itseriittoisuus, kun mies on säveltänyt kaikki albumin laulut yksin, toimii itse tuottajana ja soittaa vielä kosketinsoittimiakin levyllä. Mukaan ei ole kelpuutettu myöskään lainkaan nimimuusikoita, ainoastaan taustalaulajana vierailee Brenda Jones, yksi The Jones Girlsien jäsenistä, hänkin ilman siskojaan.

Lopputulos ei ole suinkaan vaatimaton, vaan voidaan todeta, ettei mukana ole yhtään heikkoa lenkkiä, mutta yhtä lailla ne suuret kohokohdat puuttuvat. Sinkuiksi lohkottiin kolmekin raitaa albumilta. Jo ennen albumin julkaisua syksyllä 1982 singlenä oli myynnissä pianopohjainen balladi Give Me Your Love, joka jatkaa napakassa bassovetoisessa midtempo-rytmissä. Pakko kuitenkin todeta, että sävelmä on kutakuinkin yhtä originaali kuin otsikkonsa, eli hieman jää tunnelma, että näitä mahtuu kolmetoista tusinaan Peabon omillakin levyllä. Ostava yleisö huomasi saman, sillä sijaluku 22 tuskin oli odotusten mukainen albumin avaussinkulta.

Kakkossinkkuna julkaistu We Don't Have to Talk on sovinnainen ja yllätyksetön mutta nätisti soljuva perusballadi, joka on sovitettu aitojen instrumenttien sävyttämään taustaan. Olen aistivinani hieman jopa EWF-henkeä avarassa ja aistikkaassa sovituksessa. Sävelmä on kuitenkin hivenen MOR-henkinen, elokuvamainen teemalaulu, josta ei ärhäkämpikään solisti taikoisi syväsoulia. Fonisoolo jää myös turhan lyhyeksi. Sinkku nousi sijalle 16 soul-listalle, eli korkeammalle kuin edeltäjänsä, ja onhan tämä parempi.

Kolmanneksi singleksi laskettiin vesille hyvin samantyyppinen perinteinen balladisävelmä Remember When, johon pätevät samat kommentit sävelmän MOR-henkisyydestä, mutta taustan ja laulannan pätevyydestä. Single-listan sija 54 kielii jo lievästä pettymyksestä ja tavanomaisuudesta.

Albumin menopalat ovat tuhdin basson värittämiä midtempo-raitoja, selkeää soulia mutta toki sieltä pehmeämmästä herrasmiesmäisimmästä päästä.

Loppuun pyyhkeitä julkaisijalle. PTG/Vinyl-Masterpiece on jäänyt kirkkaasti jälkeen FTG:n ja Cherry Redin (BBR/Soulmusic.com) sekä Demon Musicin uusintajulkaisusarjoista. Soundeissa ei ole sinänsä suurta urputtamista, vaikka levy on vinyyliltä äänitetty, siinä missä FTG ja BBR ovat lähes järjestään levy-yhtiön alkuperäisiltä master-nauhoilta. Tuollaisen kovin kotikutoisen touhun alleviivaa PTG:n pösilö tapa kopioida kansiteksinsä milloin Wikipediasta ja milloin Allmusic.comista. Nyt on luvatta lainattu Ron Wynnin Allmusic.comin esittely Peabosta ilman mitään krediittejä. Tällainen käytäntö on paitsi laiton niin kuvastaa levymerkin tylyä rahastusmentaliteetta.

Reviewed by Ismo Tenkanen


Takaisin etusivulle