Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

One Way featuring Al Hudson (1980 reissue)

One Way featuring Al Hudson - 1980 album

July 19, 2013

The original release on US MCA 5127, 1980
Now available at CD reissue by EU Vinyl-Masterpiece, 2013

Rating: 8/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme
1) I'm in Love with Lovin' You 2) Copy This 3) Something in the Past 4) Do Your Thang 5) I Wanna Be with You 6) Let's Go Out Tonite 7) You're the One 8) Pop It
Bonus Track:
9) Tonight (Full Length Version) 7:20

Ilahduin kovasti, kun huomasin, että hollantilainen Vinyl-Masterpiece on julkaissut uudelleen 1980-luvun alun One Way-albumeita, mutta intoa latisti kyllä sitten huomio, että levyillä tunnustetaan suoraan, että levyt onkin "digitally remastered from vinyl". No, ihan pahinta Bluebird-tasoa rohisevine vinyylinapsunoineen ja loppuhetkien nopeine feidauksineen ei kuulla, joskaan toki mistään remaster-nauhatasostakaan ei voida puhua. Minulle nämä kuitenkin kelpaavat vallan hyvin, soundiensakin puolesta.

Albumin nimi tietysti herätti hämmennystä, kun tämä oli toinen perättäinen yhtyeen MCA-albumi aivan samalla "One Way featuring Al Hudson"-otsikolla. En keksi sille muuta selitystä, kuin että MCA:lla oli kova paine saada ABC:lle levyttäneelle Al Hudson & Soul Partnersille lanseerattua nyt tämä uusi One Way-yhtyenimi. Tämän toisen, vuoden 1980 albumin erottaa siis kansistaan helposti tuosta etukannen Mersusta - joka siis ajaa yksisuuntaista katua väärään suuntaan.

Tyylillisesti albumi jatkoi edeltäjänsä jalanjäljillä, eli mukana oli sekä diskofunkia mutta edelleen myös tyylikästä kevyemmän linjan soulia. Albumin ensimmäisenä sinkkuna julkaistiin tietenkin You Can Do It-hitin tyyliä kopioinut Do Your Thang, joka nousi soul-listan sijalle 36. Teema on siis aivan sama "get up and do your thang" eli ylös tanssilattioille, ja kyllä tätä innolla veivattiin diskolattioilla keväällä ja kesällä 1980. Aivan kuten esikuvansa, melodia jää hokemaksi, mutta taustalla kiertää monitasoista groove-kuviointia kaikilla soittimilla. Juonessa mukana rumpali, rytmikitaristi, basisti, trumpetti ja kosketinsoittajat, ja kyllähän tämä mallikkaasti groovaa.

Kesällä 1980 sinkkuna julkaistu Pop It nousi jopa yhtyeen toistaiseksi suurimmaksi hitiksi sijalle 20. soul-listoilla, mutta tämä oli jo P-Funk-linjaa lähestyvä syntiikkagroovailu, jonka piipittävät syntiikkakuviot eivät sytyttäneet levyn ilmestyessä ja vielä vähemmän nyt 30 vuotta myöhemmin. Copy This sisältää myös hyviä funk-aineksia, mutta yleisilme oli jo selvästi synteettisempi kuin yhtyeen aiemmilla hiteillä. Rytmikitaristi ja trumpetisti pitävät kuitenkin groove-henkeä hyvin yllä. Laulupuoli oli jo äärimmilleen vietyä toistoa.

Soul-puolella oli edelleen jopa ällistyttävän täysipainoista ja kunnianhimoista musisointia - siitä siis korkeat yleispisteet! Oma suosikkini on ultratyylikäs avausraita I'm in Love with Lovin' You, jossa on lähes maaginen, jälleen Barry White-vaikutteita musiikillisesti ilmentävä tunnelma, vaikka Barryn örinähymistelyn sijasta laulupuolella onkin nyt päävokalistina kirkasääninen sopraano (Angela Ward) - toki dialogiosuuksiin mukaan tulee matalaääninen miesääni, joten ilmeisesti Barry White -vaikutteet eivät ole ihan harhajäljillä... Säveltäjiksi on merkitty Al Perkins, Dave Roberson ja Valeria O'Neal.

Something in the Past jatkaa sitten executive producer Al Perkinsin johdolla Al Hudsonin 70-lukulaista falsettilauluperinteitä, hyvinkin tyylikkäästi ja 70-luvun hengessä. Kyllähän tämä oli katoavaa kansanperinnettä, sillä on vaikea kuvitella, että Pop It-sinkun P-funk-syntiikkagroovista innostuneet nuoremman sukupolven One Way -fanit jaksoivat enää näistä haikeista falsettiballadeista syttyä. Ja toisin päin: 70-luvun sweet soul-linjaa tältä levyltä hakeneille nuo syntiikkafunkit olivat myrkkyä. Toisaalta pitää muistaa, että jokin Isley Brothers ja tietyssä määrin myös Earth, Wind & Fire onnistui pitkään yhdistämään musiikissaan funkin ja falsettiballadi-laulun - ja vieläpä hyvin menestyksekkäästi.

Vielä viehkeämpi tuossa 70-lukulaisessa falsettiballadi-tunnelmassa on I Wanna Be with You, joka on basisti Ben Adkinsin käsialaa. Sama kaveri näköjään kirjoitti Norman Connorsin hienolle This Is Your Love -albumille kappaleen Wouldn't You Like To See - upea Eleanor Millsin (Stephanie Millsin sisko) laulama midtempolaulu. Ja kerrottakoon vielä, että sama I Wanna Be with You löytyy myös David Ruffinin vuoden 1980 albumilta Gentleman Ruffin. Sillä herrasmies Ruffinin duettoparina oli taivaallinen, Gladys Knight-tason gospel-soul-vokalisti Laverna Mason, ja kappaleen missanneet löytävät sen CD-formaatissa tuoreelta Expansion-kokoelmalta Ralph Tee's Luxury Soul. Ei muuta kuin levy tilaukseen!

Let's Go out Tonite kääntää tunnelman jälleen groove-puolelle, mutta nyt enemmän tuollaisen Music-tyylisen elegantin jammailun merkeissä. Al Hudson osasi olla yllättävänkin sielukkaan kuuloinen myös poikamaisella tenorillaan. Tätä samaa linjaahan pyrki jatkamaan sittemmin myös Oliver Cheatham, kun pääsi One Way -porukoiden tuotantoon. Kun säveltäjäpari on Al Perkins-Kevin McCord, selittyy sekä sweet soul- että groove-puoli, ja kombinaatio on hieno.

You're the One jatkaa samantyylisessä kevyen groovaavassa taustassa, mutta nyt Alicia Myers liittyy Al Hudsonin duettopariksi. Jälleen Kevin McCord säveltäjänä, nyt yksin. Miehellä oli kyllä kynää sekä grooveen ja riffeihin että soul-melodioihin.

Vinyl-Masterpiecen uusintajulkaisulla on bonus-raitana kappale Tonight, jolla ilmenevät selkeimmin One Wayn Chic-vaikutteet. Pitkän salapoliisityön jälkeen vasta selvisi, että tällainen kappale on alun perin ollut Music-maksisinglen B-puolena, ja tälläkin on mittaa reilusti yli 7 minuuttia. Varsin hyvä löytö bonus-raidaksi, vaikka toki vähän kuin väärällä albumilla, koska tämä oli jo vuoden 1979 satoa.

Soul Town Rating: ****

Reviewed by Ismo Tenkanen


Yhtyeen seuraava albumi:

One Way: Love Is - 1981 album One Way: Love Is (1981)

Takaisin etusivulle