Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Odyssey: Odyssey - Native New Yorker

August 10, 2014

Now available as UK BBR reissue CD, 2010

Rating: 5/ 10

Tilaa levy Soul Express verkkokaupasta / Click here to order
(Alkuperäinen albumi vuodelta 1977)
1) Native New Yorker
2) Ever Lovin' Sam
3) Weekend Lover
4) You Keep Me Dancin'
5) The Woman Behind The Man
6) Easy Come, Easy Go /Hold De Mota Down
7) Golden Hands
8) Thank You God For One More Day


Bonus tracks:
9) Native New Yorker (12" Disco Remix)
10) Weekend Lover (7" Remix)

Odyssey oli melkoinen outolintu 1970-luvun ja 1980-luvun alun soulissa. Yhtye oli perustettu jo vuonna 1968 perheyhtyeeksi The Lopez Singers, kun sen muodostivat Lopezin siskot Carmen, Lillian ja Louise, jotka olivat alun perin kotoisin Neitsytsaarilta, mutta muuttivat USA:n Connecticutiin, jossa päätyivät Sandy Linzerin suojattiyhtyeeksi, ja saivat levytyssopimuksen RCA-majorilta. Yhtye levytti kaikkiaan viisi albumia RCA:lle, ja BBR on julkaissut nyt ne kaikki. Yhtyeen kokoonpanossa Carmen Lopez oli jo debyytillä siirtynyt syrjään ja hänen tilalle rekryttiin miespuoliseksi solistiksi hyvin pieneen sivurooliin Tony Reynolds, joka oli kotoisin Manilasta Filippiineiltä. Disko- ja pop-pitoisen tyylinsä myötä yhtye menestyi paremmin Englannissa ja Euroopassa kuin Yhdysvalloissa, ja yhtye jatkaa edelleen esiintymistä Englannissa, mutta ilman yhtään alkuperäisjäsentä.

Sandy Linzer oli valkoinen veteraanituottaja, joka tunnettiin parhaiten 1960-luvun säveltäjänä ja tuottajana mm. sellaisten artistien kuin The Toys, Frankie Valli & Four Seasons, The Monkees hittien takana. BBR:n levykansissa on 8-sivuinen historiikki yhtyeen varhaisajoista, ja Linzer päätyi 1970-luvun major-levymerkeille tuottajaksi ja sotkeentui diskokauden voimistuessa myös diskomusiikkiin ensin vuoden 1976 Dr. Buzzard's Original Savannah Band:n levyllä. Tuo levy edusti tuollaista musikaalimaista lillutteludiskoilua, jolla yhdisteltiin Latin-pop-aineksia tasatahtiseen eurodiskomusiikkiin. Ei minun teekuppiani, sanoisi britti tähän.

Noista lähtökohdista tämä Odyssey-yhtyeen nimetön debyytti vuodelta 1977 oli kuitenkin yllättävänkin kuuntelukelpoinen albumi, ja tuotti yhtyeelle heti ison hitin Native New Yorker, jolla Lillian Lopezin (s. 1935, k. 2012) persoonallinen kaunis sopraanoääni värittää rentoa Latin- ja jazz-vaikuttein väritettyä rennosti svengaavaa diskolaulelmaa. Kappaleesta saatiin iso hitti, kun se nousi loppuvuonna 1977 soul-listan kuudenneksi ja pop-listoillakin top 30:een. Luulenpa, että laulun suurin suosio esim. New Yorkin diskoissa perustui vain lyriikkaan, kun kappale oli nimetty Native New Yorker, jolloin laulusta tuli kestosuosikki esim. Studio 54 -diskossa.

Albumille Linzer sai koottua melkoisen kaartin tunnettuja jazz-muusikoita (mm. The Brecker Brothers, Lew Soloff, Richard Tee), joiden tehtäväksi jäi kuitenkin soittaa Calypso-vaikutteisia pop-soul-lauluja, enkä millään tavalla luonnehtisi levyä diskolevyksikään. Päällimmäinen vaikutelma on musikaalimaisuus ja ison orkesterin kepeä musiikki-iloittelu (mm. vibrafonia, marimbaa, iso puhallinsektio). Lillian Lopezin sävykäs sopraano on paras puoli, mutta eihän materiaali mitenkään mahdollistanut hänellekään mitään syvällisempiä tai sielukkaampia tulkintoja.

Hyvin pärjännyt debyytti loi kuitenkin Odysseylle mahdollisuuden jatkaa RCA:lla yli viiden vuoden ajan, ja tulevaisuus toi yhtyeelle myös komeita soul-funk-disko-hittejä. Palataan niihin yhtyeen myöhempien albumien myötä.

Reviewed by Ismo Tenkanen


Takaisin BBR-arviosivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page