Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Norman Connors: Invitation (1979 reissue)

Norman Connors: Invitation

October 19, 2013

The original release on US Arista, 1979
Now available at CD reissue by UK Funky Town Grooves, 2013

Rating: 7/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme

1) Your Love
2) Handle Me Gently
3) Be There In the Morning
4) Invitation
5) Together
6) Disco Land
7) I Have a Dream
8) Beijo Patrido
9) Kingston
Bonus tracks:
10) Your Love (7" Version)
11) She's Gone (7" Version)

Funky Town Groovesin Norman Connors -uudelleenjulkaisuista mielenkiintoisin taitaa olla vuoden 1979 albumi Invitation, jota ei tietääkseni ole aiemmin ollut saatavilla cd:nä.

Levy ilmestyi tuottajalegendan soulpitoisimpien albumikokonaisuuksien eli This Is Your Lifen (Arista, 1978) ja Take It to the Limitin (Arista, 1980) välissä, mutta ei kuitenkaan materiaalinsa osalta yllä samalle tasolle.

Soundit ja tuotanto sitä vastoin ovat huippuluokkaa. On harmillista, ettei kansiteksteihin ole mahdutettu soittaja- ja sovittajatietoja. Nimilista olisi kieltämättä pitkä.

Avausraita Your Love on Al Johnsonin laulama mutta basson dominoima funkahtava jolkottelu, josta on maukkaampi versio Donald Byrdin albumilla Thank You for Funkin’ Up My Life (Elektra, 1978). Tämä ei siis ole Johnsonin Take It to the Limit -albumille laulamien kappaleiden tai miehen Back for More -sooloalbumin parhaiden palojen veroinen soulhelmi. Näin keskinkertaisen sävelmän valinta singleksi oli hölmöä: kappale jäi kokonaan ilman listanoteerausta.

Connors tunnettiin laulajalupausten bongarina, ja tämän albumin löytö oli parikymppinen chicagolaissopraano Adaritha Dyer, joka oli äänittänyt demona laulunkirjoittaja-manageri Paul David Wilsonin kanssa muun muassa tämän sävelmän Invitation. Connors piti kuulemastaan ja kelpuutti Adarithan laulajaksi kahdelle seuraavalle albumilleen.

Invitationin huippuhetket ovatkin kolme Adarithan tulkitsemaa laaturaitaa. Niistä Handle Me Gently on huikean sielukas McKinley Jacksonin ja Jones Girls -kolmikon kirjoittama balladi, jolla Adarithan ekstaattisen tulkinnan epäpuhtaus hieman häiritsee. Ideaalitulkitsija kappaleelle olisi ollut joko taustalaulajana toimiva Shirley Jones tai laulusovituksesta vastannut Jean Carne. Onkin kummaa, ettei Jones Girls levyttänyt näin sielukasta sävelmää samana vuonna ilmestyneelle debyyttialbumilleen. Kappale olisi kannattanut lohkaista singleksi kehnon Your Loven sijaan.

Seuraava kappale Be There in the Morning on varsinkin sovitukseltaan todellinen luksussoulin klassikko. Hitusen viihteellistä mutta kaunista puolinopeaa sävelmää luulisi Leon Waren kirjoittamaksi, mutta sen takaa paljastuukin australialainen sinisilmäsoulartisti Renee Geyer ja hänen yhtyeensä kosketinsoittaja Mel Logan. Nyansseja pursuava sovitus on jokaista yksityiskohtaansa myöten moitteeton, ja kliimaksina on Gary Bartzin lyhyt saksofoniosuus.

Adarithan ja säveltäjä Paul David Wilsonin työnäytteenä toiminut nimikappale Invitation on viihdejazziin kallellaan oleva hidas balladi, jonka Adaritha tulkitsee vahvasti eläytyen. Kappaleen levytti vuotta myöhemmin vakuuttavasti myös Dee Dee Sharp kolmannelle Philly-albumilleen.

Pari seuraavaa kappaletta meneekin sitten diskon ehdoilla. Together on karmean syntikkavinguttelun lopullisesti tärvelemä surkea jumputus, ja sinfoninen Disco Land vie limboilun eurodiskotasolle.

I Have a Dream on smooth jazz -versio Herbie Hancockin sävellyksestä, jonka ensilevytys oli Hancockin vuoden 1969 Blue Note -albumilla The Prisoner -albumilla. Sovituksen tyylikkäistä detaljeista voisi mainita vaikkapa trumpetisti Eddie Hendersonin ja kosketinsoittaja Onaje Allen Gumbsin soolo-osuudet.

Hissijazzin parissa jatketaan kappaleella Beijo Partido, joka on brasilialaisen kitaristin Toninho Hortan tunnetuimpia sävelmiä. Saksofonisti Ralph Jones piristää tunnelmaa improvisoinnillaan.

Albumin päätöskappale Kingston on kosketinsoittaja Jacques Burvickin ja saksofonisti Marion Meadowsin kynäilemä keskinkertainen funkgroovailu, jolla parasta on rytmiryhmän työskentely.

Cd:n bonuskappaleina tarjotaan singleversiot Your Lovesta sekä Connorsin vuoden 1981 Mr. C -albumilla julkaistusta She’s Gonesta, joka oli Beau Williamsin sielukkaasti tulkitsema tanssikappale.

Kokonaisuutena Invitation jää eräänlaiseksi kenraaliharjoitukseksi lähes samalla kokoonpanolla toteutetulle Take It to the Limit -albumille, mutta Adarithan tulkitsema sävelmäkolmikko Handle Me Gently – Be There in the MorningInvitation on mid-price-hintaan sangen hyvä kauppa.

Reviewed by Kimmo HeikkinenTakaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle