Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

The New York Community Choir (1977 reissue)

The New York Community Choir: 1980 album

August 4, 2013

Original release: US RCA 1977
Now available as CD Reissue: Funky Town Grooves USA 2013

Rating: 6/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) Tell It All 2) Since You Came In My Life 3) Changed 4) Reborn 5) Nothing Can Seperate Me 6) Draw Now Closer 7) Express Yourself 8) Have A Good Time

Bonus tracks:
9) Express Yourself (Extended Version) 10) Have a Good Time (Extended Version) 11) Easy To Be Hard (Non Album Cut)

Tämän albumin uudelleenjulkaisu CD:nä FTG:llä kuvastaa hyvin soul-levymarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan lakeja. Tämä vuoden 1977 gospel-soul-levy oli nimittäin julkaistu aiemmin vain Japanissa CD:nä, ja kun pieni painos oli loppunut, levyn hintapyynnöt olivat sadan punnan luokkaa. Mutta nyt kun Funky Town Grooves julkaisi ilmeisesti 1000 kappaleen erän levyä, ja yrittää myydä sitä omassa huutokaupassaan 99 USA:n sentin hintaan, niin viikkotolkulla ei löydy siihen hintaan levylle ostajaa!

No, odotetaanpa taas että tuo 1000 kappaleen erä myydään loppuun, niin eiköhän levy ole välittömästi nettihuutokaupoissa 30 punnalla myynnissä. Ja kyse on siis kuitenkin varsin marginaalisen harrastajakunnan levystä, josta pelkän harvinaisuuden takia muodostuu äkkiä "kulttilevy".

Musiikillisesti tavallaan ymmärrän levyn hetkellisen kulttiaseman, koska levy edustaa vuoden 1977 soundein sen aikakauden New York -soul-klubimusiikin - vai pitäisikö sanoa diskomusiikin - trendisoundia, jota levykansiteksteissä Alex Henderson oikeutetusti rinnastaa esim. sellaisiin nimiin kuin Trammps, Double Exposure, Loleatta Holloway etc. Kaikkien noiden tunnetumpien 70-luvun loppupuolen soul-diskoartistien levyjä on prässätty jatkuvalla syötöllä uusiksi, jolloin levyjen hinnat ovat säilyneet järkitasolla, mutta äkkiäkös joku levy jota ei viiteen vuoteen ole yleisesti saatavilla, muodostuu taas "kulttiklassikoksi", josta hintapyynnöt nousevat pilviin.

Juuri tällaisen levyn kohdalla olennainen lisäinfo olisi se, ketkä soittavat levyllä, mutta uskolliseen tapaansa FTG ei saa mahdutettua kansiteksteihin muuta kuin 3-sivuisen artistiesittelyn, levyn etu- ja takakannen ja yhden sivun kappale- ja säveltäjätietoja - mutta ei muusikoiden ja laulajien nimiä. Discogs-sivustolta voi kuitenkin taas kaivaa nämä tiedot, ja sieltä selviää, että albumilla soittavat osin tunnetut studiomuusikot kuten Steve Gadd, Richard Tee, mutta myös joukko tuntemattomampia nimiä. Sovittajina ovat kuitenkin soul-väellekin kovin tutut Leon Pendarvis ja Benny Diggs, joka oli mukana myös Revelation-lauluyhtyeessä. Henderson ei oikein tunnu tietävän yhtyeestä mitään, ja miehen kansitekstien litaniat esim. tämän päivän suosituista inspirational-nimistä ovat ihan tarpeettomia, sillä heillä ei ole tämän musiikin kanssa mitään muuta yhteistä kuin uskonnolliset lyriikat.

Musiikki on siis poljennoltaan menopaloilla em. vuoden 1977 newyorkilaista diskosoul-linjaa, mutta toki vahvasti gospel-väritteistä ison kuoron myötä. Päävokalisteja ei mainita erikseen, enkä tunnista ketään tunnettua laulajaa ääneltään - esim. Luther Vandrossin olisi voinut kuvitella olevan joukossa. Itse arvostan levyllä eniten rytmisovituspuolta, joka oli Leon Pendarvisin käsialaa, sillä pianokuviot, perkussiot, torvet todella svengaavat, kun taas laulupuoli on ehkä jo liiankin perinteistä gospel-kuorolaulua omaan makuuni. Sinänsä rytmit ovat todellakin enemmän disko-shufflea ja lähempänä esim. Philly-soulia kuin funkya. Jänteviä bassokuvioita mahtuu kyllä joukkoon (esim. Express Yourself), ja ymmärrän levyn arvon samplaajien lähteenä.

Jonkinlaiseksi kuriostiteetiksihan tämä jää ainakin soul-diggarille, enemmän levystä on iloa gospel-faneille, joilta varmaan sitten ropisisi enemmän pisteitäkin albumille.

Yhtyeen seuraava albumi Make Everyday Count vuodelta 1978 on myös julkaistu Japanissa CD-formaatissa, ja sen hintapyynnöt liikkuvat nyt sadan punnan molemmin puolin. Albumin nimikappale oli mukana Expansion-kokoelmalla Dedicated to Soul, joka on saatavana verkkokaupastamme.

Reviewed by Ismo Tenkanen


Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle