Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

New Horizons: Something New / Gonna Have Big Fun (1983/1984 reissue)

New Horizons: Something New / Gonna Have Big Fun

January 2, 2015

Rating: 6/ 10

The original release on US Columbia, 1974
Now available at CD reissue by US Funky Town Grooves, 2010
Tilaa levy Soul Express-verkkokaupasta

Something New (1983):
1) Your Thing Is Your Thing
2) I Can't Tell You
3) Something New
4) Country Line
5) Reaching For New Horizons
6) Your Thing (Rap)
Gonna Have Big Fun (1984):
7) Big Fun
8) Searching for That Lady
9) Love to Spend the Night
10) Get Ready, Let's Party
11) Dance Frite
12) No One Ever Will
13) U Can Do (Watcha Wanna)
14) I See You There

Tämä New Horizons-yhtyeen Zapp-tuotantoinen kahden albumin 2on1-CD julkaistiin Funky Town Groovesilla jo vuonna 2010, mutta painos oli pitkään loppuunmyyty, ja hintapyynnöt pilvissä. Nyt levystä on otettu uusi tuhannen tai kahden erä, ja sitä saa tällä hetkellä normaali mid price -hintaan.

Jos Zapp-yhtyeen funk-menossa häiritsi vocoder-tehokeinoon itsepintaisesti pitäytyminen, mutta muuten diggaili yhtyeen rempseää funk-soundia, rymitkitara-riffittelyä ja groove-menoa, New Horizons-yhtye on miellyttävä tuttavuus. Mukana on Zapp-yhtyeen lisäksi mm. Billy Beck Ohio Players-yhtyeestä ja Maceo Parker, mm. James Brownin luottosaksofonisti, ja New Horizons-yhtyeen rooliksi jää laulupuoli - jota ei hoideta siis vocoderilla kuten Zappin levyillä. Hyvänä lisämausteena on jazzahtavaa kosketinsooloilua kappaleiden loppuhetkillä. Toki yleissoundi on aivan yhtä synteettinen kuin Zapp-levyillä aina.

Itse yhtyeen muodosti neljä Thomasin veljestä Mark, Vargas, Bart ja Art sekä heidän serkkunsa Timothy Abrams, jotka olivat kotoisin Daytonista, Ohiosta, tuosta tunnetusta funk-kaupungista. Vuoden 1983 albumin Something New on säveltänyt alusta loppuun Roger ja Larry Troutman, mutta vuoden 1984 albumilla Gonna Have Big Fun Thomasit ovat itse kynäilleet noin puolet albumin materiaalista. Etenkin tuo vuoden 1983 albumi on tyylipuhdasta Zappia vocoder suodatettuna, ja meno on suoraan sanoen sata kertaa suositeltavampaa kuin esim. FTG:n aiemmin julkaisema epäonnistunut, rock- ja elektrohenkinen Zapp-kokeilu The New Zapp IV U vuodelta 1985.

Kaupallinen menestys kiersi levyn kaukaa, sillä ainoa sinkku joka yhtyeeltä koskaan ylsi listoille asti oli albumin avaus Your Thing Is Your Thing, joka on hyvää perus-Zapp-funkia laulettuna ilman vocoderia: rytmikitara riffaa, syntikat mouruavat, ja 5-henkinen torviryhmä tykittää Maceon johdolla. Sinkku jäi kuitenkin black-listan sijalle 39 ja kääntyi siitä laskuun. Tästä tykkäävät taatusti kuitenkin kaikki Zapp-hittien menosta pitäneet.

Balladipuolella yhtye esitti usein falsettivetoista lauluyhtyeharmonisointia, jossa itse laulanta ei ole mitenkään häikäisevää, mutta yleistunnelma oli täyttä soulia sävelmistä lauluyhtyetyyliin. I Can't Tell You on melko mallikas balladi Roger ja Larry Troutmanin kynästä.

Toki on selvää, että levyn ostajista enemmistö oli groove-funkin perässä, ja siltä osastolta ihan kelpo kuultavaa ovat nimikappale Something New samoin kuin County Line. Sen sijaan rap-yritelmä Your Thing on aika tyypillinen oman aikakautensa floppi henkilöiltä, jotka ymmärsivät että rap tarkoittaa melodista (eikä rytmistä) puheenomaista rallattelua.

Debyytillä oli vain kuusi raitaa, kakkosalbumilla kaksi enemmän. Yhtye yritti toisella albumillaan ottaa enemmän ohjaksia omiin käsiin ja vain puolet raidoista on Troutmanin veljesten käsialaa. Yhtyeen omat raidat ovat pehmeäkulkuisempia ja melodisempia soul-raitoja, mutta kun laulupuolella yhtyeellä ei ollut yhtään suurta päävokalistia, vaan tunnelma rakentui harmonisointiin vaatimattoman falsetti- tai tenorilaulun taustalla, niin Zapp-funkin diggareilla ei ymmärrettävästi ollut tähän mitään mielenkiintoa, ja aika vaikea tätä on muillekaan suositella.

Myös funk-puolella ote alkoi lepsua, Zapp-henkisimmät funkit Get Ready, Let's Party ja Dance Frite ovat yhtä kliseisiä kuin otsikkonsa, ja terävyys ja funkin särmä olivat pahasti pehmenneet edelliseltä albumilta. U Can Do (Watcha Wanna) oli tehty ilman Troutman-perheen apua, ja riitti vain osoittamaan, että ei se funkin teko ihan niin helppoa ollut kuin ulkopuolinen kuvitteli. Kyllähän tästä kaikki spontaanius ja groovikkuus puuttui, ja tilalla oli hyvin teennäistä ähkyä ja ääntelyä ilman mitään ideaa.

Jäljelle jää pari balladia, joista No One Ever Will on Ohio Playersin Billy Beckin ja Larry Troutmanin käsialaa, ja aineksia olisi ollut sielukkaampaankin vääntöön kuin mihin New Horizonsin vaisuhko tenori ylsi. Päätösraita I See You There on sweet soul -henkinen klassinen lauluyhtyeballadi, joka vaatisi vahvempaa pääsolistia toimiakseen. Tunnelma on toki aitoa lauluyhtyesoulia monologeineen ja saksofoneineen.

Jos debyytti oli vielä seitsemän pisteen funk-kiekko, kakkosalbumi jää pehmeämpänä soul-yritelmänä viiteen pisteeseen, jolloin tuplan keskiarvo jää kuuteen pisteeseen.Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle Back to our (English) home page