Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Ndugu & the Chocolate Jam Co.: Do I Make You Feel Better (1980 reissue)

Ndugu & Chocolate Jam Co: Do I Make You Feel Better album

July 6, 2013

Original release: US Epic 1980
Now available at CD Reissue: Funky Town Grooves USA 2013

Rating: 8/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) Shadow Dancing
2) Come Into My Life Again
3) Send You My Love
4) Take Some Time
5) Give Your Love
6) Space Connection
7) Make You Feel Better (Parts 1 And 2)
8) A Chance With You
9) Jungle Journey
10) Love Anew (What You Feel Inside)


Bonus tracks:
11) Shadow Dancing (7" Version)
12) Take Some Time (7" Version)
13) Love Anew (What You Feel Inside) (7" Version)


En tiennyt tästä rumpali/perkussionisti Ndugu Chanclerin vuoden 1980 Chocolate Jam Co.-projektista mitään ennen kuin Funky Town Grooves julkaisi levyn uudelleen. Nyt jälkikäteen olen kaivanut netistä tietoa, että Ndugu levytti kaksi albumia tällä kokoonpanolla Epicille, vuosina 1979-1980, ja tämä oli niistä jälkimmäinen. Levy on julkaistu CD:nä alun perin Japanissa, ja tuosta japskipainoksesta pyydetään tätä kirjoittaessa 145 puntaa. Hupaisana detaljina mainittakoon, että FTG-levyjä saa nyt myös japanilaisilla OBI-lipukkeilla, joissa siis levy esitelty japanin kielellä, jos niitä nyt jostain syystä kaipaa - näyttävät ainakin nostavan levyn hintaa, vaikka kyseessä on siis ihan sama amerikkalainen CD-painos, ei siis mikään japanilainen julkaisu.

Tämä Do I Make You Feel Better-albumi julkaistiin siis vuonna 1980 disko-soulin jälkimainingeissa, ja levykansiteksteissä Alex Henderson kovasti rinnastaa menon Earth, Wind & Fire:n musiikkiin noilta ajoilta. No, mukana on toki Al McKay ja Roland Bautista, mutta niin on kymmeniä muitakin huippuluokan studiomuusikoita, joita FTG:n painoksessa ei tuttuun FTG-tyyliin kreditoida lainkaan, mutta koko komean muusikkolistan voi luntata Discgs.com-saitilta.

Onhan tuo komeata luettavaa, ja esim. taustalaulajina levyllä esiintyvät The Jones Girls ja The O'Jays ovat mukana aivan tunnistettavissa ja kuuluvissa rooleissa. Taustat vilisevät sitten noita nimimiehiä (mm. David T. Walker, Hubert Laws, Byron Miller, Greg Phillinganes, Ronnie Laws, Gerald Albright, George Duke, Ronnie Foster, ja vaikka EWF:n torvisektio ei levyllä vierailekaan, kahdeksan miehen puhallinsektio vetelee komeita riffejä.

Laulupuolella Ndugu itse laulaa suurelta osin päävokalistina omalla hieman nasaalilla mutta melko sielukkaasti vääntelehtivällä tyylillään, ja Send Me Your Love -sinkulla on vierailevina solisteina Gwen Evans, Leo Miller ja Josie James.

Eihän tuolla kokoonpanolla voi juurikaan huonoa levyä tehdä, etenkin kun soundit ovat vuoden 1980 linjaa, eli aitojen soittimien juhlaa ilman vielä koneita tai liiallista syntetisaattorien valtaa. Sovitukset ovat tosiaan EWF-henkiset ja hyvin rikkaat. Painopiste on vielä disko-soul-funk-linjoilla, mutta myös raikkaita soul-henkisiä raitoja löytyy.

Avausraita Shadow Dancing on alun perin Andy Gibbin diskohitti, yhdessä Bee Gees-veljien kanssa kynäilty, mutta Ndugun versiona siitä tehdään svengaava soul-funk-versio, jolla Jones Girls ja O'Jays pursuttelevat laulussa taustoilla ja Hubert Laws vetäisee huilusoolon. Laatudiskoa.

Toinen suosittu diskoraita albumilta on Send You My Love, jolla on siis vierailevat solistit laulupuolella, ja tässä on nyt sitä levytekstien kuvailemaa EWF-vaikutetta rytmiikassa ja torvissa, laulupuoli on kuitenkin enemmänkin kuin Chiciä. Youtubesta voi kuunnella ääninäytteen.

Albumin varsinainen soul-kulttiraita on kuitenkin Take Some Time, jota samplasi sittemmin myös Erykah Badu kappaleelleen Umm Hmm (2010). Tässä on todella upea two step -tunnelma 80-luvun alun luksus-soul-soundein, ja sävelmä on myös hyvin mieleenpainuva. Tätä on katseltu Youtube-klippinäkin jo 50,000 kertaa. Pakkohankinta soul-diggarille!

Soul Chasers 2 -kokoelmalta tutuksi oli puolestaan tullut toinen hieno soul-raita Come Into My Life Again, joka myös loistaa sykkivän perkussiivisen taustansa ja soundien myötä, vaikka joku voikin vierastaa Ndugun nasaalista laulutulkintaa - vääntöähän siinä riittää soul-tarpeisiin.

Vinyylialbumin kääntöpuoli eli CD-levyn raidat 5-10 ovat jääneet tuntemattomimmiksi, mutta omat makupalansa sieltäkin löytyy. Love Anew käynnistyy pseudo-lattari-tunnelmissa, mutta vaihtuu sitten Jones Girlsien värikkäästi laulamaksi diskosouliksi, ja menon kruunaa pasunisti Clay Lawry soolollaan. Tässä on myös reilusti niitä mainostettuja EWF-vaikutteita. Toisena säveltäjänä on Ndugun ohella Reggie Andrews, joka oli vahvasti sittemmin mukana Dazz Bandin menestyksen takana. Yhdessä Ndugu ja Reggie tuottivat myös funk-yhtyettä Platinum Hook, jonka minialbumin Watching You FTG julkaisi vuonna 2010.

Tällä albumilla funkeinta menoa tarjosi nimikappale Make You Feel Better, jossa meno lähestyy jo Parliament-linjaa chanteineen, ja tällaiseen funk-menoon Ndugun nasaali ääni sopi tosiaan kuin nenä päähän. Kappale Space Connection jää minuutin mittaiseksi välisoitoksi Ndugun vibrafonien vetämänä, ja Give Your Love on foni-instrumentaali Ronnie Lawsin johdolla. Jones Girls laulaa taas kuuluvasti taustoja.

Jäljelle jää vielä albumin ainoa varsinainen balladi, A Chance with You, jolla kuuluu taas vahvoja Maurice White-vaikutteita. Tausta sykkii rikkaana ja maukkaana aitoon 80-luvun alun soulin malliin.

Olipa kaiken kaikkiaan positiivinen yllätys ja todellinen kulttuurityö uudelleenjulkaista tällainen aiemmin vain sikakalliina japski-CD-kopioina saatavana ollut albumi. Korjatkaa ihmeessä talteen, nyt kun levyä saa vielä mid price-hintaan.

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle