Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat
ERYKAH BADUN TAUSTALAULAJA NÄYTTI KYKYNSÄ KAKKOS-CD:LLÄÄN:

N'DAMBI Tunin up & Cosignin
(UK Soul Brother CD, 2003) CD 22 e
1) Daydreamer
2) Lonely Woman / Eva's Song
3) Call Me
4) People
5) See U in My Dreams
6) Bitter Bitter Blue
7) I Think 4 Sure
8) What's Wrong with U
9) Soul from the Abyss
10) Picture This / Can This Be Love
11) The Sunshine
12) Ode 2 Nina

Alun perin Erykah Badun taustalaulajana tutuksi tullut N'Dambi osoitti jo debyyttialbumillaan Little Lost Girls Blues olevansa varteenotettava tekijä omillaankin, mutta silti tämä Tunin up & Cosignin -tupla löi ällikällä ja ylitti rohkeimmatkin odotukset. N'Dambi seurasi Badun esimerkkiä tekemällä kakkoslevynsä suurelta osin samojen live-muusikoiden kera (tosin studiossa) ja hip hop -elementit on korvattu svengaavalla funk- ja jazz-soitannalla. Mukana olivat siten mm. Badun Bag Lady:llä soittaneet Gino "Lockjohnson" Iglehart (rummut), Braylon Lacy (basso) ja Geno "Junebugg" Young (Rhodes), jotka muodostavat levyn todella loistokkaan rytmiryhmän, ja heitä täydentävät mm. saksofonisti Jason Davis ja trumpetisti Leon Devers.

Alun perin yli 2 tunnin mittaisella tuplalla - jonka Soul Brother on nyt tiivistänyt yhdelle CD:lle - N'Dambi esitti uusiksi myös lähes kaikki debyyttinsä kappaleet, mutta mitään toiston makua ei silti synny, koska uudet tulkinnat ovat aivan eri maailmasta kuin hip hop -henkisen debyytin versiot.

Vokalistina N'Dambi ei ole mikään uusi Ella Fitzgerald tai Billie Holiday (joka on vaikuttanut erityisesti Erykah Badun musiikkiin), mutta on ihailtava tätä asennetta, jolla nämä nuoret naisartistit (Ledisi, Erykah Badu, N'Dambi, Karen Bernod, Jill Scott) viskaavat trendikkäät street- ja hip hop-vaikutteet uusilla levyillään romukoppaan ja heittäytyvät autenttiseen jazz-ympäristöön pystybassoineen, saksofoneineen ja trumpetteineen - aito rumpali nyt on jo itsestään selvyys.

Edellä kuvatun perusteella on jo selvää, että Tunin Up & Cosignin ei ole perinteinen soul-levy, vaan vaatii kuulijaltaan myös jazz-orientaatiota, sillä niin taustat kuin N'Dambin laulanta ovat vähintäänkin yhtä paljon kallellaan jazziin kuin souliin. Monet levyn parhaat raidat ovat silkkaa jazzia, mutta toisaalta groovaavat niin mallikkaasti, että kiehtovat varmasti monia soul/funk-diggareita jotka eivät normaalisti kuuntele jazzia.

Albumi sisältää useita todellisia helmiä jazz-soulin ihalijoille. Ode 2 Nina on Nina Simonelle omistettu vahvasti latautunut balladi, joka alkaa rauhallisesti, mutta tunnelma tiivistyy taustan alkaessa samalla sykkiä jazz-sävyissä, ja loppua kohti N'Dambi tulkitsee vahvaa sävelmää todella värikkäästi.

Toinen todellinen makupala People on kiehtovan rumpukuvion ylle rakennettu midtempo-groove - kappale muistuttaa Fertile Groundin parhaita kappaleita.

Bitter Bitter Blue on puolestaan upea jazz-balladi hämyisessä tunnelmallisessa pianon hallitsemassa taustassa - Gino "Lockjohnson" Iglehart täydentää tunnelman lämpimänsävyisellä tenorisaksofonisoolollaan, ja Jason Davis väläyttää vielä mukaan trumpettisoolonkin. See U In My Dreams oli mukana jo N'Dambin debyytillä, mutta uusi versio on täysin erilainen kuin alkuperäisversio - nyt N'Dambi heittäytyy lähes big band -jazz-henkiseen tunnelmaan lennokkaan jazz-taustan saattelemana - ja kappale tosiaan svengaa kuin hirvi, kuten jazz-piireissä on tapana sanoa... Tämä kappale taitaa olla N'Dambin tunnetuin ja kehutuin kappale hänen tähänastisella urallaan, eikä syyttä.

Soul/funk-painotteisemmat kappaleet hyödyntävät tuttuja soul/funk-teemoja, jotka tunnustetaan myös "sample"-krediiteissä (Earth Wind & Fire, Roy Ayers, Stevie Wonder, George Clinton). Tuhdin tenorisaksofonisoolon kruunaama uusi, svengaava versio debyytin What's Wrong With You'sta on tältä osin parasta antia, samoin kuin EW&F:n Can't Hide Loven torviriffiä lainaava Can't This Be Love. Debyytin ehkäpä paras raita Lonely Woman on nyt muokattu vielä funk-painotteisemmaksi lähes 12-minuuttisessa uudessa versiossaan.

Kaiken kaikkiaan Tunin up & Cosignin oli aikanaan merkittävin ns. "neo-soul"-tyylin julkaisu sitten Erykah Badun Mama's Gun-CD:n, ja viimeistään tämän "best-of-uusintajulkaisun" myötä levy nousee todelliseksi neo-soul-klassikoksi.
*****


N'Dambi Andreas Hellinghin haastattelussa (Soul Express 1/2003):
A Jazz singer? That's a title too high to uphold. But I'm learning to become one

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page