Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Muscle Shoals Horns: Shine On (1983 reissue)

Muscle Shoals Horns: Shine On

May 22, 2018

Rating: 7/ 10

The original release on US Monument 1983
Now available at CD reissue by US Funky Town Grooves, 2015
Tilaa levy Soul Express-verkkokaupasta


1) Celebrate, Recreate, Participate
2) Don't Bust Yo' Bubbles
3) She Was Once My Woman
4) Get Down Tonight
5) We Can Work It Out
6) Shine On
7) Shoalin' (Funky 'N Half-Hip)
8) More Than Ever Now
9) If You Don't Want My Lovin' (Give It Back)


Olin jotenkin kuvitellut, että Muscle Shoals Hornsin tuhdit funk-albumit olisivat menneet kuumille kiville, mutta kaksi vuotta meni FTG:llä saada ensimmäiset painokset myytyä loppuun, ja nyt ensimmäisestä albumista Born to Get Down on saatu uusintapainos markkinoille, mutta kaksi seuraaavaa albumia eli Doin' It to the Bone ja tämä Shine On vuodelta 1983 on myyty loppuun. Mutta eiköhän uudet painokset tule näistäkin ennen pitkää.

Odotukseni tästä vuoden 1983 albumista olivat etukäteen ehkä liian korkeat, ja levy oli aluksi pettymys, etenkin kun siitä tuntui selkeästi puuttuvan funk-puolen huippuhetki. Niinpä albumilla ei ollut mitään asiaa listoille, ja ainoa sinkkujulkaisu She Was Once My Woman / Shoalin' (Funky N' Half-Hip) ei sitäkään noteerattu listoilla millään tavalla. Sinänsä tuo on varsin laadukas sinkkujulkaisu, sillä A-puoli She Was Once My Woman on huippusoundinen soul-raita, jonka pohjalla on terävästi napsutteleva basso, rento midtempo-groove ja fonia, joka keskeyttää haikean keskitasoisen soul-melodian, joka on perustaltaan balladi. Vastaavasti kääntöpuoli Shoalin' (Funky N' Half-Hip) oli Average White Band-henkinen funk-instrumentaali, ja albumin funk-puolen parasta antia. Tenorisaksofonisti Harvey Thompson lienee kappaleen varsinainen sooloartisti foneineen. Kelpo musisointia, mutta ei siis mikään killer cut tämäkään, enkä pidä mitenkään ihmeellisenä, ettei tuo instrumentaali noussut listoille sinkun B-kylkenä.

Mutta jos albumilta puuttui selkeä kärkiraita, niin muuten tasossa ei ole valittamista, sillä mitään floppejakaan ei ole joukossa, jollei joku inhoa vocoderia sydämensä pohjasta, sillä simppeli tuhti torvivetoinen funk Don't Bust Yo' Bubbles on vokaalipuoleltaan tylsistyttävää kahden rivin jankkaamista vocoderilla yhtyeen syntiikkavelholta. Muuten elektroaikakauden 1983 oireet eivät onneksi ole albumia myrkyttäneet, vaan soundit ovat tuttua 80-luvun funkia ja soulia. Ja tuota vocoder-raitaakin komistaa roteva pasuunasoolo.

Olisin itse kokeillut albumilta sinkkukärkenä avausraitaa Celebrate, Recreate, Participate, joka edustaa albumilta perinteistä 70-lukulaista funkia tietenkin vahvasti torvilla varustettuna. Toki siitäkin puuttuu listahiteille tarvittava iskevyys, ja kertosäe kuulostaa vähän kuin firman henkilöstöjohtajan kirjoittamalta teemapäivän sloganilta. Mutta soitanta on toki ihan ehtaa funkia, ja laulupuoli puolestaan funkille luonteenomaista uhoamista ja hokemaa.

Nimikappaleella Shine On voi aistia jo Earth, Wind & Fire-vaikutteita, joskaan torviriffeissä ei ole aivan samaa sähäkkyyttä kuin EWF:n Phoenix Hornsilla. Get Down Tonight ei ole mikään cover vaan Muscle Shoals Hornsin originaali, ja kappale on ehkä letkeämpi ja rennompi funk-soul-raita kuin otsikosta olettaisi. Ehkä ennemminkin leppoisaa autoilumusiikkia kuin tanssilattioiden räjäyttäjä.

Balladilla We Can Work It out vierailee loppuhetkillä duetoimassa sielukas naissolisti, joka lienee Donna McElroy, joka julkaisi sooloalbumin vuonna 1990 otsikolla Bigger World.

Ei siis millään muotoa heikko albumi, mutta kun ne sinkkuhitit ja ehdottomat huiput puuttuivat, levy on jäänyt hyvin tuntemattomaksi.

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle Back to our (English) home page