Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Muscle Shoals Horns: Doin' It to the Bone (1977 reissue)

Muscle Shoals Horns: Doin' It to the Bone

February 27, 2016

Rating: 7/ 10

The original release on US Ariola 1977
Now available at CD reissue by US Funky Town Grooves, 2015
Tilaa levy Soul Express-verkkokaupasta


1) Dance To The Music
2) Addicted To Your Love
3) I Just Wanna Turn You On
4) A Love For You (And A Love For Me)
5) What's Goin Down
6) Sexual Revolution
7) Cant Break The Habit
8) Keep On Playin That Funky Music
9) Doin It To The Bone
10) Beware Of The Rip-Off


Viime joulukuussa arvioin Muscle Shoals Horns-torvisektion oman debyyttialbumin Born to Get Down, joka edusti funky-soulin kulta-ajan rohevaa täysipainoista funk-menoa. Yhtye purkitti kaikkiaan kolme omaa albumia uransa aikana, ja kaikki kolme ovat nyt Funky Town Groovesin uusintajulkaisusarjassa saatavana edulliseen mid price -hintaan - ostakaa ennen kuin myydään loppuun!

Tämä yhtyeen kakkosalbumi Doin' It to the Bone on vuodelta 1977 ja alun perin Ariolan julkaisema kiekko. Levy starttaa jälleen huippuluokan funk-iskulla Dance to the Music, jota etukäteen pelkäsin Sly & the Stone -coveriksi, mutta kyllä tämä on ihan eri sävelmä. Cover kuitenkin, mutta ei Sly Stonea vaan originaali on Enchantment-lauluyhtyeen albumilta Enchantment (1977), joka sekin siis uusintajulkaisuna Soul Townin valikoimassa. Tämän Muscle Shoals Hornsin version kruunaa - kuten saattoi arvata - upea puhallinosuus kahden ja puolen minuutin kohdalla dynaamisen trumpetin johdolla. Tällaista kuuntelisin vaikka koko päivän!

Vuosina 1976-1978 levytettiin joukko funk-musiikin kulmakiviä, ja vaikka silloin saattoi tuntua, että tällaisia kiekkoja on kolmetoista tusinassa, kovin lyhyeksi tuo funkin kulta-aika jäi musiikin historiassa, ja tällaiset uusintajulkaisut ovat tänä päivänä todellisia aarteita funk-diggarille.

Albumin muusikkotiedot on kerrankin printattu FTG:n CD-lipukkeeseen asti, ja ne voi luntata myös Discogs-saitilta. Tuolta siis selviää, että albumi on purkitettu Muscle Shoals Sound Studiosin tiloissa, ja tuottajana oli syntetisaattori-soittaja Barry Beckett, mutta onneksi pääroolissa ovat puhaltajat (neljä fonia, trumpetti, kaksi vetopasuunaa).

Meno ei ole ehkä niin funk-painotteista, kuin itse olisin toivonut, vaan joukossa on pehmeämpiä soul-ralleja ja tietenkin myös pari disko-henkisempää raitaa. Esimerkiksi I Just Wanna Turn You On kuulostaa hyvin paljon Trammps-linjan Philly-henkiseltä diskofunk-rullailulta, mutta tässäkin tuhti fonisoolo ryydittää diskotunnelmaa. Kahden perkussionistin ja kahden rumpalin myötä rytmipuoli oli myös enemmän kuin kunnossa.

Soul-puolen rajoitteena on tietenkin laulupuolen keskinkertaisuus, sillä päävokalistina kosketinsoittaja Harrison Calloway on ihan kuuntelukelpoinen mutta kaukana soul-tähtien loistokkuudesta. Siihen nähden levyn soul-puoli on ihan mukiinmenevää, mutta funk-diggarien mielestä syö tietenkin turhaan soittoaikaa funk-rutistukselta, jota varmaan moni tämän albumin hankkineista kuitenkin eniten odotti.

Parilla raidalla yhtyeen musisointi ja laulumelodiatkin muistuttavat Average White Band:ia, mikä on vain positiivinen asia, sillä AWB oli juuri 70-luvun puolivälissä kovassa iskussa. Ja heillähän oli soul-laulupuolikin ja laulujenkirjoittaminen vielä molemmat tikissä. AWB on ensi kesän Pori Jazz -vieraita, ja mielenkiintoistahan olisi tarkistaa yhtyeen nykykunto.

George Jackson vierailee laulunkirjoittajana tällä levyllä yhdellä kelpo rullauksella Can't Break the Habit. Tausta rullaa kuin hyvin rasvattu masiina, ja torvet raikaavat mallikkaasti kuvioitaan!

Loppupuolen raidoissa otsikot puhuvat jo puolestaan. Keep On Playin That Funky Music, Doin' It to the Bone, Beware Of The Rip-Off. Viimeksi mainitussa on blaxploitation soundtrackien tunnelmaa wah wah -kitaroineen ja huilusooloineen.

FTG:n kunniaksi vielä kansilipukkeisiin on haastateltu yhtyeen napahahmoja, jotka kertovat, miten he soittivat sekä FAME studioilla että Muscle Shoals Sound -studioilla, ja näissähän vieraili pitkä rivi eteläisen soulin tähtiä purkittamassa levyjään. Bobby Womack, Candi Staton, Clarence Carter, Staple Singers, Wilson Pickett...

Hatunnosto FTG:lle, sillä tämä on yhtiön viime vuoden uusintajulkaisusadon arvokkainta päätä. Näitä Muscle Shoals Horns -albumeita ei tosiaan kukaan muu ole katsonut CD-uusintajulkaisun arvoisiksi, ja nyt kun levyt ovat parin tuhannen rajoitettuna painoksena liikkeellä, kannattaa korjata omansa talteen, ennen kuin painos loppuu ja hinnat moninkertaistuvat saman tien.

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle Back to our (English) home page