Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Muscle Shoals Horns: Born to Get Down (1976 reissue)

Muscle Shoals Horns: Born to Get Down

December 27, 2015

Rating: 7/ 10

The original release on US Bang, 1976
Now available at CD reissue by US Funky Town Grooves, 2015
Tilaa levy Soul Express-verkkokaupasta


1) Open Up Your Heart
2) Break Down
3) Where Im Coming From
4) Hustle To The Music
5) Who's Gonna Love You
6) Bump De Bump Yo Boodie
7) Born To Get Down (Born To Mess Around)
8) Get It Up
9) Give It To Me

Bonus Tracks:
10) Bump De Bump Yo Boodie (7" Version)
11) Where Im Comin From (7" Version)

Vain pari kuukautta Wynd Chymes-funk-albumin julkaisun jälkeen Funky Town Grooves jatkoi funk-albumien julkaisua kolmen albumin sarjalla Muscle Shoals Horns -levyjä. Tässä niistä ensimmäinen, alun perin vuonna 1976, Bang-merkillä ilmestynyt kiekko.

Muscle Shoals oli Alabamaan Rick Hallin aikanaan pystyttämä levytysstudio, jossa purkitettiin iso kasa Etelän soulin klassikoita, sittemmin myös pop- ja rock-levyjä. Fame- ja Muscle Shoals-studioiden muusikoita alettiin kutsua nimellä Muscle Shoals Rhythm Section a.k.a. the Swampers, kun taas puhallinsoittajia nimellä Muscle Shoals Horns. Sektiossa soittivat alun perin pasunisti Charles Rose, trumpetisti Harris Calloway, tenorisaksofonisti Harvey Thompson ja baritonifonisti Ronnie Eades. Wikipedia listaa nykyisin kaksi muuta jäsentä, Jim Horn ja Steve Herman.

Funk-musiikki eli parasta kauttaan juuri 1970-luvun puolivälissä, jolloin aidot soittimet ja erityisesti puhaltimet olivat vielä kunniassa, kun sitten molemmat korvattiin 80-luvun alkupuolella hiljalleen syntetisaattoreilla. Disko-musiikin paineessa vastaavasti 1970-luvun loppua kohti funkin synkopoidut rytmit tasoittuivat ja nopeutuivat, ja monet funk-yhtyeetkin latistivat musiikkinsa helpommin omaksuttavaksi disko-funkiksi. Tällä vuoden 1976 levyllä on jo paljon tanssittavaa party-menoa, mutta kyllä musiikki on aivan 100-prosenttista funkia.

Levyn musiikin rungon muodostava puhallinsektion ohella tuhti rytmisektio, jossa soittivat Barry Beckett (piano, urut), Ken Bell (kitara), Jimmy Johnson (rytmikitara), Bob Wray (basso), Roger Hawkins (rummut) ja Tom Roady (perkussiot). Kuten nimistäkin voi jo päätellä, joukossa oli sekä mustia että valkoisia muusikoita. Levy lienee myös ensimmäinen FTG-julkaisu, jolle ei ole kelpuutettu alkuperäisiä kansia, vaan britti Roger Williams (joka vastaa mm. Expansion-kansitaiteesta) on luonut uuden kannen, kun vanhoja ja alkuperäisiä voi käydä kurkistamassa vaikka Discogs.com-saitilta.

Yhtyeen kolmesta albumista tämä ensimmäinen oli menestyksekkäin. Siltä lohkottiin kolme singleä listoille asti, ensin melkoiseksi anthemiksi muodostunut otsikkoraita Born To Get Down (Born To Mess Around), josta saatiin soul-listan top ten -hitti, ja paikallisesti se oli kuulemma ainakin Miamissa R&B-listan ykkönen. Kappale on lennokas puoli-instrumentaali, jolla kosketinsoittaja maalailee avaruusajan sooloa, mutta muuten touhu on juurevaa funkia. Laulupuolella on vain mekastusta ja kertosäe-hokema. Barry Beckett oli levyn valkoihoinen kosketinsoittaja, joka lienee noiden avaruus-kurlausten takana, ja mies loi vahvasti uraa tuottajana myös rock-puolella.

Toinen verraton sinkkuhitti albumilta oli vahvassa Commodores / Ohio Players -hengessä groovaava Bump De Bump Yo Boodie, joka muistuttaa kovasti Commodoresien varhaista The Bump-iloittelua. Kolmas sinkku Open up Your Heart on jo diskokelpoisempi, puhdas instrumentaali, jossa on jo hieman sävyä Van McCoyn diskovipellysten kanssa. Albumilla oli myös yhtyeen vastine hustle-huumaan, nimeltään Hustle to the Music, jolla soundit muistuttivat kuitenkin vielä aikakauden Kool & the Gangia. Kansiteksteissä yhtyeen jäsenet kertoivat, miten hiteistä huolimatta he olivat täysin puhdas studiokokoonpano, ja ainoat konsertit, jotka yhtye esitti, olivat nekin Arthur Alexanderin ja Parliament/Funkadelicin lämmittelybändinä - keikkapalkkiona nelikko sai jakaa 25 taalaa!

Kaiken party-menon keskeyttää yhteiskunnallista rasisminvastaista sanomaa sisältävä Where I'm Comin' from, jota rinnastetaan osuvasti levykansissa War-yhtyeen musiikkiin. Muheva fonisoolo kruunaa raidan!

Kaikkiaan hatunnosto FTG:lle tällaisen kuriositeettina levytetyn funk-helmen uudelleenjulkaisusta, ja myös kaksi myöhempää Muscle Shoals Horns -albumia on nyt saatavana FTG:n reissue-katalogissa edulliseen mid price -hintaan!

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle Back to our (English) home page