Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Millie Jackson: An Imitation of Love (1986 reissue)

Millie Jackson: An Imitation of Love

October 13, 2013

The original release on US Jive, 1986
Now available at CD reissue by UK Funky Town Grooves, 2013

Rating: 6/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme
1) Hot Wild Unrestricted Crazy Love
2) Wanna Be Your Lover
3) Love Is A Dangerous Game
4) An Imitation Of Love
5) Mind Over Matter
6) It's A Thing
7) I Need To Be By Myself
8) I Fell In Love
Bonus tracks:
9) Hot Wild Unrestricted Crazy Love (7" Version)
10) Love Is A Dangerous Game (Extended Mix)
11) Wanna Be Your Lover (7" Version)
12) It's A Thing (Extended Mix)
13) Hot Wild Unrestricted Crazy Love (Instrumental)
14) Love Is A Dangerous Game (Instrumental)

En äkkiseltään keksi huonompaa levymerkkiä Millie Jacksonille kuin 80-luvun puolivälin steriileistä konetaustoistaan tutuksi tullut Jive. Levyn taustat ja laulajatar kun olivat toistensa vastakohtia: äärimmäisen juureva Etelän koulukunnan rehevä-ääninen, jopa ronski laulajatar, ja sitten kylmänkalseat konetaustat, joista on rumpukoneiden ja syntikoiden ohella liki kaikki oli karsittu pois. Jos tällä oli tarkoitus "modernisoida" Millie Jacksonin soundi, niin kysymys kuuluu, mikä oli levyn ajateltu kohderyhmä? Se Jiven hip hopia ja sliipattua Urban radio-soundia (Billy Ocean, Precious Wilson, Jonathan Butler) suosinut nuorisoko - vaiko jo keski-ikäistynyt Millien vanha fanikunta? En usko, että kumpikaan innostui tästä Jiven kompromissista.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Millie olisi edelleen pystynyt raastaviin tulkintoihin, mutta ei hän siltikään ollut läheskään parhaimmillaan levyn materiaalin parissa, vaan pikemminkin oli selvästi jo uransa ehtoopuolella, vaikka jatkoikin levyttämistään vielä 15 vuotta tästä eteenpäinkin.

Tietenkin yksi syy levyn keskinkertaisuuteen on sävelmateriaalissa, sillä Jive-kaartin kirjoittajat eivät toki yltäneet siihen, mihin Etelän soulin legendat 70-luvulla. Prince Phillip Mitchell on kuitenkin ollut mukana kirjoittamassa kappaletta I Need To Be By Myself, joka edustaakin albumin perinteisintä soulia, ja on tämän kiekon parasta antia. Mutta eihän tätäkään voi vertailla samana päivänä niihin sydänverellä revittyihin Millien 70-luvun bravuureihin.

Albumin sinkkuhitit toki kaivettiin ajanmukaisemmilla balladeilla. Hot Wild Unrestricted Crazy Love on upotettu Loose Ends-mäiseen nakuttelevaan beat-pohjaan, jonka ylle Millie revittää yhdessä Tim Allenin kanssa kirjoittamaansa kohtalaista soul-melodiaa. Kappale nousi syksyllä 1986 black-listan sijalle 9. Vielä isompi top ten -hitti leivottiin laulusta nimeltä Love Is A Dangerous Game, jota oli kirjoittamassa Jiven taustakvartetti Wayne Brathwaite, Jonathan Butler, Billy Ocean, Joylon Skinner, ja sävelmässä on häivähdys 70-luvun Springiä, joka on sitten tuotu Freddie Jackson -henkiseen Urban radio-soul-ympäristöön, ja ympätty hieman reggae-rytmiäkin sekaan. Huonoksihan näitä hittejä ei voi väittää, mutta riippuu kuitenkin mihin vertaa.

Menopuolta ei samalla tavoin voi millään rinnastaa Millien 70-luvun rehevään funkiin. Nyt "funkeinta" antia on Wanna Be Your Lover, jolla Millie on pantu coveroimaan Princen 70-luvun kiimainen funk, ja lopputulosta voi kuvailla lähinnä väsähtäneeksi. On mielenkiintoista lukea Alex Hendersonin kansitekstit, jossa hän kertaa Millien uran alun ja kohokohdat - ja on varsin hiljaa itse levystä, jonka kansitekstejä kirjoittaa!

Jos joku tässä vaiheessa ajattelee, että pakkohan levy-yhtiön oli ajanmukaistaa perinteikkään artistin musiikkia, niin muistutetaan nyt vielä kertaalleen, että juuri samana vuonna 1986 Anita Bakerin johdolla naisartistit aloittivat oikeiden soittimien sävyttämien balladien vyörytyksen takaisin listakärkiin, ja samana vuonna ykköshittejä kirjasivat itselleen huippuluokan balladi-esityksillä mm. sellaiset artistit kuin Stephanie Mills, Jean Carne, Shirley Jones ja Meli'sa Morgan. Eli Millielle olisi voitu toki valita muunlainenkin linja kuin tämä hissukkainen konehipsuttelu. Levyn loppuun lisätyt "instrumentaaliversiot" ovat todella oikea korniuden huipentuma, koska ainoa inhimillinen väri, joka tällä levyllä on kuultavissa, on Millien tulkinta, mutta joku juppi on senkin halunnut suodattaa, pystyäkseen paremmin ihailemaan steriilejä konetaustoja...

Soul Town Rating: ***

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle