Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Michael Henderson: Solid (1976 reissue)

Michael Henderson: Solid CD

April 12, 2014

The original release on US Buddah LP 5662, 1976
Now available at CD reissue by US Funky Town Grooves, 2013

Rating: 6/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme
Buy the CD from our CD shop


1) Make Me Feel Better
2) Time
3) Let Love Enter
4) Treat Me Like A Man
5) Solid
6) Be My Girl
7) You Haven t Made It To The Top
8) Valentine Love
9) Stay With Me This Summer

Bonus Tracks:
10) You Haven t Made It To The Top (7" Version)


Kun arvioin FTG:n julkaisemaa Norman Connors-albumia Saturday Night Special (1975), totesin, että "toivottavasti FTG saa päähänsä pistää Michael Hendersonin Buddah-albumit uusintajulkaisuiksi, sillä yhdenhän (Slingshot) FTG on jo julkaissutkin". Toiveeni toteutui, sillä FTG julkaisi tammikuussa 2014 viisi Michael Hendersonin Buddah-albumia miehen kaikkiaan seitsemästä Buddah-kiekosta. Slingshot-albumin FTG tosiaan oli julkaissut jo vuonna 2011, ja vaikka sen painos onkin ollut jo pitkään loppuunmyyty, FTG on alkanut julkaista uudelleen pieniä eriä loppuunmyytyjä vanhoja levyjään, ja jos Slingshot tulee uusintapainokseen, se kannattaa ilman muuta napata heti talteen. FTG:ltä on siis julkaisematta vain yksi Hendersonin Buddah-levy, In the Night-Time (1978), joka on puolestaan saatavana Cherry Redin Superbird-merkillä vuoden 2010 uusintajulkaisuna.

Kirjoitin Michael Hendersonista nelisivuisen esittelyn Blues News -lehteen jo vuonna 1986, ja mies kävi Luxury Soul Weekenderillä Englannin Blackpoolissa vuonna 2011 näyttämässä, että on edelleen dynaamisessa kunnossa, vaikka ääni ei falsettiin enää yltänytkään esim. tulkitessa You Are My Starship-klassikkoa. Viime aikoina miehen Facebook-päivityksistä on selvinnyt, että hän on kiertuoinut yhdessä Norman Connorsin kanssa.

Norman Connors oli siis auttamassa Hendersonia soolouralle 1970-luvulla, sillä ennen ensimmäistä sooloalbumiaan Henderson oli jo saavuttanut kolme isoa soul-hittiä Connorsin levyjen vierailevana vokalistina: Valentine Love, We Both Need Each Other ja You Are My Starship, vuoden 1976 huikea klassikko. Nuo hitit nimenomaan auttoivat Hendersonia luomaan soul-imagoa, kun aiemmin hänet tunnettiin Miles Davisin yhtyeen basistina. Michael ei kuitenkaan itse pitänyt itseään jazz-miehenä, vaan oli alun perin suostunut Miles Davisinkin matkaan vain siksi, koska Miles oli luvannut että ei soiteta jazzia vaan fuusiota!

Michael Henderson on soolourallaankin osoittanut olevansa myös tiukka funk-mies, mutta kyllä hänen ikimuistoisimmat esitykset ovat romanttisen lauletun soulin puolelta. Henderson oli taustoilla mukana Marvin Gayen What's Going on-klassikolla jo 20-vuotiaana, ja Marvin-vaikutteet kuuluivat paikoin tällä debyytilläkin, ennen muuta kappaleella Treat Me Like a Man. Myöhemminhän Henderson pyrki normaali tenorillaan enemminkin tuollaiseen Jerry Butler-linjaan, etenkin tuolla Slingshot-albumillaan.

Tämä vuoden 1976 debyytti ei ehkä vastannut korkeita odotuksia, joita miehen helmet Connorsin albumeiden vieraina olivat nostattaneet. Michael yrittää levyllä todistella monipuolisuuttaan, ja tarjota "jokaiselle jotakin", jolloin mukana on Miles Davis -kauden pohjalta jazz-fuusiota (ennen muuta nimikappale Solid), funkia, paikoin jopa rock-vaikutteita (mies oli kiertuoinut myös Rolling Stonesin kanssa) ja sitten noita Connors-vierailujen myötä tutuksi tulleita soul-balladeja. Avaussinglenä albumilta kokeiltiinkin Hendersonin omaa tulkintaa hänen omasta sävelmästään Be My Girl, josta The Dramatics -yhtye sai top 3 hitin. Ja mikä erikoista, sekä Dramaticsien versio että Hendersonin versio nousivat Billboardin viikkolistalle samaan aikaan, 18. päivä joulukuuta 1976! Eihän Michael vertailussa pärjää Dramaticseille laulupuolella, mutta Michaelin hillitty falsettiversio on silti miellyttävää kuultavaa, etenkin miehen You Are My Starship-laulutyyliin ihastuneille. Singlelistoilla Hendersonin versio ylsi sijalle 23. korkeimmillaan.

Kakkossinglenä kokeiltiin heikolla menestyksellä (sija 80. soul-listoilla) funk-raitaa You Haven't Made It to the Top, jossa on irtonaisesti groovaileva tausta, jossa on ripaus jazziakin, mutta ei Henderson tosiaan mikään jazz-artisti ollut, ja nämä miehen jazz-vaikutteiset raidat olivat tosiaan enemmänkin fuusiota, kun mukaan piti tunkea myös rock-aineksia.

Levyn soul-puolen kohokohta on kuitenkin jo Connorsin levyltä tuttu laulu Valentine Love, joka Connorsin levyllä ja top ten -singlehittinä duetto Jean Carnen kanssa. Tällä sooloalbumilla Michael kuitenkin sooloilee raidan yksin, tyylikkään fonitaustan tukemana. Päätösraita on myös hillitty soul-balladi, mutta sävelmänä harmaanpuoleinen. Parempia soul-esityksiä olivat Marvin-kopiointi Treat Me Like a Man ja rento midtempoinen svengailu Let Love Enter, jossa on kuultavissa jopa bossa nova -vaikutteita.

Albumin funk- ja fuusio-puoli jää tällä erää koko levyn heikoimmaksi osaksi, mutta tälläkin sektorilla Henderson paikkasi huomattavasti asemiaan tulevina vuosina. Nyt Parliament-vaikutteinen avausraita Make Me Feel Better jää tukevimmaksi yritykseksi lähestyä funk-faneja. Instrumentaaliraidat sotkivat tosiaan ahkerasti fuusioonsa mukaan myös rock-aineksia, ja jättävät soul/funk-fanin kylmäksi.

Paljon parempaa oli siis luvassa Michael Hendersonin tulevilla albumeilla, mutta tämänkin albumin uusintajulkaisulle oli ehdottomasti paikkansa, kun levyn aiemmista, 1990-luvulla julkaistuista kopioista pyydettiin Amazonissa äskettäin yli 250 puntaa!

Soul Town Rating: ***

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle