Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Melba Moore

Peach Melba

CD-uudelleenjulkaisu vuodelta 2012, Funky Town Grooves (USA)

Albumi julkaistu alun perin 1975, US Buddah
Soul Town Rating: 6/10
Tilaa levy Soul Townin verkkokaupasta

1) Must Be Dues 2) Get Into My Mind 3) If You Can Believe 4) Sunshine Superman 5) My Soul Is Satisfied 6) I Am His Lady 7) Green Birds Fly 8) Natural Part Of Everything 9) Love Can Be Good To You 10) A Million Years Before This Time 11) If I Lose


Funky Town Groovesin julkaisemat rajoitetut painokset Melba Mooren 1980-luvun albumeista menivät kuumille kiville, ja koko painos myytiin loppuun muutamassa kuukaudessa. Ehkä tästä innostuneena FTG julkaisee nyt viisi 70-luvun Melba-albumia, kaikki ensi kertaa CD-formaatissa saatavana, ja useimmat olivat itsellenikin ennenkuulemattomia.

Omasta mielestäni Melban uran huipentuma ainakin soul-laulajana oli 80-luvun puolivälissä. Uran alku sai nosteen Broadway-musikaalitähtenä, ja ensimmäiset albumit 1970-72 julkaistiin Mercuryllä. Vuonna 1975 Melba pääsi Buddah-levymerkille, jolla ensimmäinen albumi oli tämä Peach Melba. Sen tuottajana oli Eugene McDaniels, joka 70-luvun alussa tuotti Roberta Flackia, ja Melbaa yritettiin tässä selkeästi tuoda samaan aikuishenkiseen soul/jazz-tunnelmaan. Jazzia sinänsä musiikki ei juurikaan muistuta, mutta taustamuusikot olivat pitkältä CTI-levymerkin jazz-funk-muusikoita, mm. Bob James, Dave Grusin, Richard Tee, Tom Scott, jotka loivat rikkaat ja nyansseja täynnänsä olevat taustat.

Laulullisesti Melbaa yritettiin selvästi hillitä koukeroistaan ja musikaalimaisesta teatraalisuudestaan, eikä hän tällä levyllä päästele myöhemmin tavaramerkiksi nousseita 30 sekunnin vokaalipiikkejään. Musiikki on todella hillittyä ja aikuismaista, Melba itse laulaa pätevästi ja voimakkaasti, mutta joku voisi toki sanoa, että tyyli ei ole kovinkaan tyypillistä soulia. Ehkä juuri Roberta Flackin musiikin ystävät tästä eniten pitäisivät, eli musiikki on hyvin aikuismaista ja osin viihteellistä pop-soulia. Mutta samoilla linjoillahan oli 70-luvun alkupuolella ja puolivälissä myös esim. Stevie Wonder.

Keväällä 1975 julkaistu albumi oli listoilla vain viisi viikkoa, korkeimmillaan sijalla 49., ja päällimmäisenä syynä tietenkin singlehitin puuttuminen. Ainoa ja samalla Melban uran ensimmäinen listoille asti yltänyt single albumilta oli I Am His Lady, joka sekin nousi listoille vasta kesäkuun lopulla ja jäi sijalle 82. Sitä edelsi Must Be Dues / Natural Part of Everything, joka ei yltänyt lainkaan listoille - kuten ei siis ollut yltänyt yksikään Melban Mercury-kauden singlejulkaisu 70-luvun alussa.

Tuo I Am His Lady on hyvin hillitty, miellyttävä balladi, ja se on myös oma suosikkini levyltä. Tyylillisesti kappale on enemmän tuollaista Deniece Williams-linjaa, ja ei todellakaan tyypillistä Melbaa, mutta hieno single kaiken kaikkiaan. Nuo sinkkuna flopanneet kappaleet ovat musiikillisesti värikkäämpiä ja Melban musikaalitaustalle tyypillisempiä pop-soul-kappaleita, mutta niiden on todella vaikea kuvitella saavuttaa radiosoittoa, kun ne eivät olleet millään tavalla mieleenpainuvia esityksiä.

My Soul Is Satisfied nousee albumin muusta annista edukseen, kappale on Mary McCrearyn kirjoittama ja Melban vahvasti tulkitsema balladi. Loppuhetkillä kun Melba intoutuu rankemmin fraseeraamaan, tuottajilla olikin jo kiire feidata kappale kuulumattomiin. Aineksia siis Melballa oli jo vuonna 1975, ja sen varmasti kuulivat Buddahin napamiehetkin, sillä Melban Buddah-kausi jatkui vielä vuosia, vaikka kaupallinen menestys olikin vaatimatonta.

(Soul Town Rating: 6/10)

Melba Moore -albumidiskografiaTakaisin Funky Town Grooves -esittelysivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page