Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

MARVA KING Soul Sistah
(UK Expansion CD, 2006) 22 e
1) Soul Love 2) Every Night 3) Yo-Attitude 4) Sistah 5) Super Fly 6) Baby This Love 7) My Life 8) You Know 9) Be Thankful 10) Mellow 11) Trippin’ 12) You Know 13) The Flesh 14) Lovely 15) Singing Whoah 16) Big Ups 17) Tomcat Skit 18) Wanna Be

Marva King on kesän 2006 kuumin soul-sisko, jolla on kaikki edellytykset nousta samanlaiseksi modernin soulin keulakuvaksi kuin Angie Stonella muutama vuosi sitten. Aivan kuten Angie Stone, Marva King on todellisuudessa pitkän linjan artisti, joka on ehtinyt levyttää monissa yhteyksissä ja myös soololevyjä ennen tätä merkittävää läpimurtoaan. Siinä missä Angie oli ollut jo 80-luvun alussa mukana Sugarhillille levyttäneessä rap-yhtyeessä Sequence, päävokalistina laatu-soul-triossa Vertical Hold ja levyttänyt soolona Garry Deveauxin suojissa, Marva puolestaan aloitti soolouransa Planet-levymerkillä vuonna 1981, oli sitten naissolistina yhtyeissä Madagascar ja Answered Questions, ja vieraili 90-luvulla useilla jazz-funk-projekteilla. Oma tähänastinen Marva King -suosikkini oli edesmenneen jazz-funk-saksofonisti George Howardin vuoden 1998 Midnight Mood-albumilta löytyvä Find Your Way, joka on upea sopraanosaksofonin sävyttämä balladihelmi.

Noilla aiemmilla levytyksillään Marva opittiin tuntemaan aistikkaana, sielukkaasti kieputtelevana taitavana sopraanolaulajana, mutta Angie Stonen tavoin Marva nousee nyt nuoremman sukupolven suosioon neo-soulin väreissä, esittäen funkia, R&B:tä ja neo-soulia. Uudella albumilla on peräti 17 täyspitkää esitystä, joiden joukossa on todellisia makupaloja myös perinteisemmän soulin ystäville.

Pääpaino on kuitenkin toki Angie Stone -tyyppisessä funk/R&B-henkisessä neo-soul-menossa, jotka on kuitenkin tehty erittäin hyvällä tyylitajulla, ja kappaleet tuovat mieleen Karen Bernodin tuhdin, funk-henkisen neo-soul-debyytin Some Othaness for U, joka onkin Soul Townin kaikkien aikojen myydyimpien levyjen top 20:ssä. Malliksi hyvin maukkaasta tuoreesta funk-menosta käyvät aitojen rumpujen ja rohevan torvisektion ryydittämä svengaava Every Night, niin ikään torvien terästämä Yo Attitude, hitaan intensiivisesti groovaava nimikappale Sistah (jolla kuullaan mausteena harvoin kuultua, Karen Briggsin soittamaa sähköviulua) sekä maukkaan funk-basson ja tyylikkäiden jousien sävyttämä Super Fly, joka on siis uusi Marva Kingin sanoittama sävelmä, ei vanha Curtis Mayfield-klassikko.

Laatu-soul-balladien diggareitakaan ei siis ole unohdettu, ja niillä avustavat mm. sellaiset huippumuusikot kuin Najee (saksofoni), George Duke (akustinen piano) ja Stanley Clarke (bassokitara). Baby This Love I Have on sykkivä versio Minnie Ripertonin vuoden 1975 albumin raidasta, jonka Marva laulaa todella antaumuksella. Vastaavanlaista, yllättävänkin rajua balladivääntöä tarjoaa seuraava balladi My Life, jolla Marva pääsee esittämään koko ääniskaalansa ja kykynsä vaihdella sävyjä laidasta laitaan. Vaikuttava esitys - sääli että kappaleen pituus on vain 3 ja puoli minuuttia!

Yksi suurimmista suosikeistani levyllä on melodinen soul-duettoesitys Know You, jonka kruunaa Najee verrattomalla saksofonisoolollaan Marvan kannustaessa "Play your sax, man!". Jostain kumman syystä tuota miesvokalistia ei ole kreditoitu.

Väliin seuraa miellyttävä cover-versio William DeVaughnin anthemista Be Thankful for What You Got, joka oli soul-listojen ykkössinkku vuonna 1974 ja iso pop-hittikin. Tämän jälkeen kuullaan albumin todellinen huipentuma, unohtumaton balladi Mellow, joka vaikuttaa välittömältä soul-klassikolta. Marvan itsensä kirjoittama sävelmä on äärimmäisen mieleenpainuva ja sielukas, ja Marva kieputtaa hienoja ad-lib-osuuksia kertakuulemalla tajuntaan iskostuvan kertosäemelodian ympärillä. Kuten usein, sielukkaimmat osuudet ovat kuitenkin säkeistöosissa, jotka edustavat tämän päivän soulia parhaimmillaan. Kappale vetää vertojaan hyvin myös Alicia Keysin parhaille balladisävelmille.

Levyn ensimmäiset kymmenen raitaa ovat oikeastaan täyden viiden tähden soul-musiikkia, ja vaikka levyn loppupuoli omistetaankin hip hop- ja funk-henkiselle R&B:lle – joukossa jopa yksi ragga-raita (Know You) – kyseessä on taatusti vuoden 2006 top 5 -kiekko. Marva King on tosiaan ansainnut menestyksensä. -IT ****

P.S. Lue Marva Kingin tuore haastattelu Soul Expressin nettilehdestä!
P.P.S. Sittemmin paljastui tuo Know You -kappaleen kreditoimaton duettopartneri - hän on Marva itse! Tietenkään jujua ei haluttu paljastaa levykansissa, mutta Expansion-levy-yhtiön Ralph Tee kertoi asiasta.

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page