Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Locksmith: Unlock the Funk (1980 CD reissue)

Locksmith: Unlock the Funk

February 6, 2015

Original release on US Arista, 1980
UK Expansion reissue CD, 2014

Rating: 8/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) Unlock The Funk
2) Blackjack
3) Groove Town
4) It's You
5) Cinnamon
6) TMI
7) Don't Hurt Yourself
8) Someone Like You
9) Far Beyond

Tässäpä sellainen hardcore funk -levy, jota ei ehkä ihan jokaiselle aloittelevalle soul/funk-diggarille uskalla suositella. Mutta kuuntele YouTube-klippi alta, ja jos kolahtaa, niin se on sitten menoa!

Locksmith oli alun perin Grover Washington, Jr.:n taustayhtye 70-luvun lopussa, joka halusi yhden albumin verran hurvitella omia funk- ja jazz-funk-juttujaan, ja tässä lopputulos. Kuulin itse Unlock the Funk-maksin ensi kertaa syksyllä 1980 helsinkiläisessä diskossa, ja groove vei heti mennessään. Uskomatonta, että tällaista kamaa on voinut soittaa täällä pohjan perukoillakin diskolattioille - ja toimi kuin häkä.

Funk oli parhaimmillaan juuri tällaista testosteronia uhkuvaa huumoripitoista irrottelua, jossa jokainen yhtyeen jäsen oli täysillä mukana luomassa hillitöntä funk-groovea, joka tosiaan svengasi kuin hirvi. Unlock the Funkin legendaariset lyriikat on myös mahdutettu CD-lipukkeelle, ja sanoituksissa lukkosepät saapuvat kaupunkiin vapauttamaan funkia:

The people saw the lock
The lock was on the funk
The people were in shock
'cause the couldn't find the key
The key to the lock
That locked up all the funk

When we came to town
The people all backed down
'cause we had the key
The key to the lock
That locked up all the funk

Chorus:
We're gonna unlock the funk
The funk of the future
We're gonna unlock the funk
The funk of the future

Unlock, unlock the funk
Unlucky to lock the funk

Jazz-viulisti John Blake, Jr. toi sähköviuluineen oman pikantin lisävärinsä tähän keitokseen, jossa muissa tähtirooleissa olivat basisti Tyrone Brown, monipuolinen perkussionisti Leonard "Doc" Gibs (congas, timbales, bongos, miscellaneous percussion, syndrums) ja rumpali Millard "Pete" Yinson. Pakko yhtyä YouTube-kommentteihin kuten "HELL YEAH.... 4 THOSE WHO LIKE 2 FUNK.. NUTHIN BUT THE FUNK!"Mutta itse albumilta löytyi sitten, jos mahdollista, vielä funkimpaa tavaraa. Hurjan bassonromputtelun saattama Far Beyond lähestyy jo P-funkin hulluutta, etenkin vokaalipuoleltaan. Kertosäelyriikka taitaa kuulua että "get the hunk funk shun shine up", joten siitä vaan sitten tulkitsemaan. Albumin tuottajana ja tämänkin raidan yhtenä kynäilijänä oli rumpalilegenda Harvey Mason.

Toki levyllä oli sitten perinteisempääkin jazz-funkia, ja Ralph Tee kertoo kansiteksteissä, miten instrumentaalista Black Jack muodostui saarivaltakunnassa jazz-funk-klassikko, joka jopa ylsi sinkkuna top 50-listalle. Kappale olikin mukana laadukkaalla kokoelmalevyllä The Sound of Jazz FM 2010. Onhan tuo lennokasta menoa, vaikka syntetisaattorisooloilu ei olekaan omaan makuuni. Doc Gibbsin perkussiotyöskentely on taas näyttävää.

Laulettua soulia levyyllä edusti raita It's You, Doc Gibbsin yhdessä John Blaken kirjoittama kuulas balladi, jonka vokalistiksi saatiin kirkasääninen sopraano Miss Stephanie Spruill. Tässä on Lonnie Liston Smith-mäistä eleganssia. Stephanie ei tainnut soolona levyttää koskaan, mutta diskoguru Michael Zager tuotti vuonna 1979 duettoalbumin Saint & Stephanie, jossa pyhimyksenä oli Roger St. Kenerly. Samoin Lonnie Liston Smith -linjoilla etenee ilmava akustisen pianon vetämä balladi Cinnamon.

Yksi Latin-henkinenkin raita eksyy joukkoon, Someone Like You laukkaa Latin-rytmeissä, mutta keulilla sooloilee John Blake sähköviuluineen. YouTubesta löytyy useita klippejä John Blakesta akustisen viulun taitajana. Blake poistui keskuudestamme elokuussa 2014 67-vuotiaana.

Vielä yksi tuhti funk-raita on mainitsematta. Groove Town yhdistelee Locksmithin uniikilla tavalla jykevää bassottelua, Blaken sähköviulua, Gibbsin perkussioiden kolistelua ja absurdia funk-vokalisointia.

Melkoinen kulttuuriteko Expansionilta pistää ulos tällainen pienten diggaripiirien suosikki. Varmaa on, ettei levy olisi USA:ssa koskaan saanut CD-uusintajulkaisua.

Reviewed by Ismo TenkanenTakaisin etusivulle