Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

KC & the Sunshine Band: Part 3

KC & the Sunshine Band: Part 3

April 5, 2013

Now available at UK BBR reissue CD, 2012

Rating: 9/ 10

Tilaa levy Soul Townin verkkokaupasta / Click here to order
(Alkuperäinen albumi vuodelta 1976)
1) Baby I Love You (Yes I Do) 2) Wrap Your Arms Around Me 3) I Like To Do It 4) Shake Your Booty (Shake Shake Shake) 5) Let's Go Party 6) Come On In 7) I'm Your Boogie Man 8) Keep It Comin' Love
Bonus tracks:
9) I'm Your Boogie Man (Single Version) 10) Keep It Comin' Love (Single Version)

Floridainen disco/party-ryhmä KC and the Sunshine Band saavutti 70-luvun puolivälissä valtavan menestyksen, joka ei suinkaan rajoittunut disko/klubi-listoille vaan yhtye napsi ykkössijoja niin soul- kuin pop-listoiltakin. Varmasti joillekin rock-miehille yhtye edusti rappio-diskoilua ja "perseenpyöritysmusiikkia" pahimmillaan, mutta ainakin soul/funk-kriitikon näkökulmasta en näe tässä Part 3-levyssä mitään haukuttavaa. Aivan päin vastoin: kun ilmiselvästi herra Harry Wayne Caseyn (Casey => KC) tarkoitus oli luoda lennokasta, groovikasta party-tavaraa funkin tehokeinoin, niin siinä tämä toimii kuin häkä.

Jos taas joku soul-puristi suhtautuu levyyn että sehän oli enemmän purkkapoppia ja diskoa kuin soulia tai funkia, niin kannattaa kyllä tarkistaa yhtyeen kokoonpano, jossa oli lähes järjestään Miamin TK-labelin mustia ammattimuusikoita, ja taustasoitanta esimerkiksi sellaisilla diskofunk-klassikoilla kuin I'm Your Boogie Man tai Keep It Comin' Love on mallikelpoista soul/funk-svengittelyä.

BBR on julkaissut nyt kolme ensimmäistä KC & the Sunshine Bandin albumia CD-formaatissa; vuoden 1974 Do It Good, seuraavan vuoden otsikottoman albumin ja sitten tämän vuoden 1976 julkaisun Part 3, joka on ehdottomasti suositeltavin diskofunk-kiekko. Yhtyeen kolme ensimmäistä listasinkkua olivat minihittejä (sijoilla 21-57 soul-listoilla, ei pop-sijoituksia), ja löytyvät tuolta vuoden 1974 albumilta. Ensimmäinen sinkku Blow Your Whistle oli samalla T.K.-levymerkin ensimmäinen single eli TK 1001. TK-levymerkin suuri kansainvälinen diskoläpimurto tulikin sitten neljännestä sinkusta TK 1004, joka oli George McCraen Rock Your Baby. TK-levymerkille levytti sittemmin jopa James Brown.

Vuonna 1975 sitten rysähti myös KC & the Sunshine Bandille, kun Get Down Tonight ja That's the Way You Like It ponnahtivat niin soul- kuin pop-listojen ykkösiksi USA:ssa. Albumi KC & the Sunshine Band, jolla nuo sinkut olivat, nousi samoin soul-listan ykköseksi ja myi kultaa. Pop-listoillakin se ylsi sijalle 4.

That's the Way You Like It-hitillä yhtyeen jankkaava, simppeli kertosäkeen veivaus saattoi jo mennä överiksi, mutta tällä Part 3-levyllä homma toimii "aivot narikkaan" -melodioista huolimatta juuri mukaansatempaavan tausta-groovailun ja torviriffien myötä. KC todella osasi poimia funkista ne koukuttavimmat elementit, eli lauluhokemat, svengaavat torvikuviot ja irtonaiset piano- ja kitarakuviot. Raskaasta funkysta olivat poissa ne valkoisille vaikeammat jutut eli vahvasti synkopoidut rytmit oli tasoitettu kepeämmiksi ja diskokelpoisemmiksi poljennoiksi, ja mitään rohevaa funk-bassottelua ei myöskään tarjottu - kaikki tämä tietysti teki yhtyeen soundia helpommaksi radiosoittoon ja pop-listoille.

KC & the Sunshine Band Muistan itse vinyylialbumista erityisesti taittuvan LP-kannen keskiaukeaman, jonka kuva on yllä ja se on otettu myös BBR:n 16-sivuisen lehtisen keskiaukeamaksi. Joskus tosiaan kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa, sillä nuo kuvat yhtyeen lava-show'sta kertovat oikeastaan tyhjentävästi KC & the Sunshine Bandin meiningistä - erityisen riemastuttavaa oli tuo torviryhmän "koreografia". YouTubesta löytää lisää makupaloja yhtyeen riehakkaasta menosta.

I'm Your Boogie Man:stä tuo hyvin esiin, miten yhtyeen tyyli oli yhdistelmä kepeää Miami-soulia tamburiineineen ja kevytkulkuisine diskorytmeineen sekä funkin elementtejä puhallinsektioineen. Lähes kaikki instrumentit kiertävät funk-hegessä kehäkuvioitaan ja luovat välittömästi mukaansatempaavan tunnelman. Videolta on hauska katsella, miten Casey itsekään ei malta pysytellä keyboard-pallillaan. Aivan - tässä menossa jopa jähmeän suomalaisen varvas taitaisi varovaisesti tapailla rytmiä...

I'm Your Boogie Man ylsi pop-ykköseksi, mutta seuraava sinkku Keep It Comin' Love puolestaan soul-listaykköseksi. Se on tyylillisesti taas lähempänä Miami soulia ja Rock Your Baby-sävyjä, vaikka soitanta on taas intensiivistä groovailua ja torvet heittävät riffejään irtonaisen piano/tamburiini-rytmin ylle.

On suorastaan harmi, ettei yhtye jatkanut samalla linjalla 70-luvun loppuvuosina, vaan Casey intoutui jopa balladivetistelyihin, vaikka miehen ansiot olisivat nimenomaan olleet tällaisten railakkaiden party-rallien parissa. Tältä albumilta ei löydy balladin balladia - suosittelen levyä nonstop-soittoon esim. vappu- tai uudenvuoden-pippaloihin... Let's go party - kuten yhden raidan otsikko kuului!

Reviewed by Ismo Tenkanen
Takaisin BBR-arviosivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page