Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Kashif: Kashif (Expanded, 1983 debut)

December 31, 2012

The original release on US Arista, 1983
Now available at US Funky Town Grooves reissue CD, 2012

Rating: 8/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) Don't Stop My Love 2) Stone Love 3) I Just Gotta Have You 4) Help Yourself To My Love 5) Rumors 6) Say Somethin' Love 7) The Mood 8) All
Bonus tracks:
9) Help Yourself To My Love (12" Version) 10) I Just Gotta Have You (Instrumental Version) 11) I Just Gotta Have You (Single Version) 12) Stone Love (Instrumental Version) 13) Say Somethin' Love (Single Version)


Tämä Kashifin soolodebyytti vuodelta 1983 julkaistiin jo FTG:n ensimmäisten uusintajulkaisujen joukossa vuonna 1987 Bluebird-merkillä, mutta levy oli silloin vielä siis luvaton julkaisu ja vinyyliltä äänitetty, kun nyt FTG:llä on laillinen lisenssi Aristan alkuperäisiin master-nauhoihin. Myös Japanin Sony Music on julkaissut tämän albumin vuonna 2009, mutta nyt levyä saa siis mid price -hintaan eikä tarvitse pulittaa kolmea kymppiä japskikopiosta.

B.T. Express-yhtyeestä aikanaan irtautunut kosketinsoittaja Michael Jones alias Kashif ei totisesti ollut mikään kriitikoiden suosikki alkaessaan tuottaa megahittejä mm. sellaisille artisteille kuin Evelyn King, Melba Moore, Whitney Houston ja George Benson. Kashif on aina ollut selvästi keskitasoa parempi kosketinsoittaja, mutta hänen tuotantotyylinsä oli sellainen, että hän pisti artistin kuin artistin aivan samaan muottiin, eli omaan soundiinsa. Tuo soundi oli syntetisaattoreiden hallitsema, ja noilla eväillä oli turha odottaa kehuja ainakaan 80-luvun puolivälissä soul-kriitikoilta.

Kashifia alettiin arvostaa kuitenkin hiljalleen myös esittävänä artistina, ja huipentumana oli kriitikoiden pystyyn kehuma vuoden 1998 albumi Who Loves You?, joka on julkaistu ainoastaan Englannissa Expansionin toimesta, ja kyseinen kiekko olikin Soul Townin myydyin levy vuonna 1999! Levystä pyydetään parhaillaan Amazon.comissa yli 50 taalaa...

Nyt on enemmän kuin mielenkiintoista tarkistaa Kashifin oma debyyttisooloalbumi vuodelta 1983, ja huomata, että se oli edusti paljon vivahteikkaampaa ja kiehtovampaa musiikkia kuin mitä mies itse tuotti omille suojateilleen 80-luvun puoliväliä lähestyttäessä. Myöskään laulajana Kashif ei ollut ollenkaan hassumpi, itse asiassa hän muistutti tyylillisesti paljon tulevia tuotantoyhtiönsä artisteja kuten Fonzi Thornton tai Lillo Thomas.

Hyvästä malliesimerkistä käy avausraita Don't Stop My Love, jonka pohjalla on melko sähäkkä perkussioilla (Bashiri Johnson) ja kitaralla (Ira Siegel) kuorrutettu syntiikkagroove, ja Kashifin laulanta on sävyltään ja tyyliltään George Bensonia muistuttavaa, mutta ärhäkämpää ja ilmeikkäämpää. Taustavokalistina on juoksija-laulaja Lillo Thomas, jonka laulutyyli oli pitkälti samantyyppinen. Allmusic.com:in sivuilla on vaihteeksi hyvinkin onnistunut levyarvio albumista, jossa levy saa neljä tähteä viidestä, ja kuvailuna on mm. "His urgent delivery oozes with vibrancy accompanied by a poppin' rhythm arrangement and some solid change-ups."

Samassa arviossa kehutaan, että levyllä hyvä sävelmä seuraa toistaan, ja tämä pitää paikkansa, sillä sävelmissä ei todellakaan ole valittamista. Niistä ansio menee osin tuottajatiimin kumppaneille kuten Paul Lawrence Jones ja La La, mutta kaikissa Kashif on itse ollut mukana ainakin toisena säveltäjänä. Kashifin oma kosketinsoitinarsenaali on myös huomattavasti laajempi kuin miehen hittituotannosta saattoi päätellä, eli tutun bassosyntikan ohella Kashif soittaa tällä levyllä neo-soulista tuttua Fender Rhodesia, akustista pianoa ja moogia.

Sinkkuna julkaistiin levyltä ensin tyypillisempää Kahsif-soundia edustanut Just Gotta Have You (Lover Turn Me On), jonka pohjalla murahtelee Evelyn King -hiteiltä tuttu bassosyntiikka, ja tausta on aika ilmeetön, mutta sävelmä on tässäkin laadukas, ja top ten -sija (6.) oli ansaittu. Kakkossinkkuna julkaistiin Stone Love joka nousi sijalle 22. R&B-listoilla, mutta se on jo paljon tavanomaisempi kuin tuo ykkössinkku. Sen sijaan kolmas sinkku Help Yourself to My Love oli jälleen taustaltaan paljon eloisampi ja melodisesti laadukkampi midtempoinen soul-pala, jolla Kashif duetoi La La:n kanssa, ja taustalaulajina ovat mm. Lillo Thomas, Fonzi Thornton, Phillip Ballou (Revelation), Brenda White ja Tawatha Agee.

Say Something Love:lla vierailee Kenny G. yhden fonisoolon verran, kun taas The Mood on keskinkertainen syntiikkafunk-instrumentaali. Rumorsia värittää sitäkin saksofonisoolo, ja Kashif kieputtaa omaa lauluaan antaumuksella bassosyntiikkagrooven yllä. Ainoa balladi All on säästetty albumin päätösraidaksi, ja se on hyvä taidonnäyte Kashifin yllättävänkin sielukkaasta ja taitavasta vokalisoinnista.

Kashifin uran toiseksi paras albumi tuon edellämainitun vuoden 1998 Expansion-levyn Who Loves You jälkeen. ****

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle