Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Jermaine Jackson: Dynamite (1984 reissue)

Jermaine Jackson: Dynamite album

April 20, 2013

The original release on US Arista, 1984
Now available at US Funky Town Grooves reissue CD, 2012

Rating: 4/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) Dynamite 2) Sweetest, Sweetest 3) Tell Me I'm Not Dreaming (Feat Michael Jackson) 4) Escape From The Planet Of The Ant Men 5) When The Rain Begins To Fall 6) Come To Me (One Way Or Another) 7) Do What You Do 8) Take Good Care Of My Heart (Feat Whitney Houston) 9) Some Things Are Private 10) Oh Mother
Bonus tracks:
11) Sweetest, Sweetest (Special US Remix) 12) Come To Me (One Way Or Another) - {12" Remix} 13) Do What You Do (12" Remix) 14) Dynamite (12" Remix) 15) When The Rain Begins To Fall (12" Vocal Version With Breakdown) - (Feat Pia Zadora)


Funky Town Grooves on julkaissut kolme Jermaine Jacksonin 1980-luvun Arista-albumia CD-uusintapainoksina. Levyt tulivat hieman erikoisessa järjestyksessä, ensimmäisenä vuoden 1989 Don't Take It Personal, sitten vuoden 1986 Precious Moments ja viimeisenä tämä vuoden 1984 Dynamite, joka oli kolmikon ylivoimaisesti menestyksekkäin kiekko. Levy nousi vuonna 1984 peräti soul-ykköseksi, myi kultaa ja oli pop-listoillakin melko korkealla (sija 19), toisin kuin nuo seuraajansa. Albumi julkaistiin alun perin USA:ssa otsikottomana, kun se oli Jermainen Arista-debyytti, mutta Euroopassa se ristittiin isoimman hitin Dynamite mukaan.

Niinpä ei ole taas suuri yllätys, että myös FTG:n rajoitetuista kahden tuhannen eristä juuri Dynamite on ensimmäisenä myyty loppuun, etenkin kun vuonna 1984 ei tietysti vielä myyty CD-levyjä, jolloin kultalevyostajista pari tuhatta lienee halunnut vaihtaa vanhan vinyylinsä CD-painokseen.

Levy taisi myydä kultaa ihan pikkuveli Michaelin Thriller-megamyynnin imussa, sillä musiikillisesti tämä oli megamenestykseensä nähden mielestäni yllättävänkin vaatimaton kiekko, kun Motownilla Jermaine oli tehnyt myös ihan varteenotettavaa soulia ja funkia mm. Stevie Wonderin tuotannossa. Toki tässä levyssä kuuluvat myös vuoden 1984 oireelliset muotitrendit rock-vaikutteineen, syntetisaattoripainotuksineen ja tasatahtirytmeineen.

Levyllä kuulee myös vaikutteita paitsi Thriller:stä myös muiden (entisten) soul-artistien kuten Lionel Richie, Pointer Sisters ja Ray Parker cross over -menestyksistä. Kun vielä duetoijina vierailevat Michael Jackson ja Whitney Houston (vuotta ennen omaa suurta läpimurtoaan) sekä bonus-raidoissa näyttelijä Pia Zadora, niin kyllähän Arista oli rakentanut todellisen pop-menestyspaketin, juuri valkoisia pop-markkinoita ajatellen. Jermaine itse on kuitenkin pääasiallisena tuottajana, joten ulkopuolisia miehen soundien valkaisemisesta ei päästä syyttämään.

Albumin kärkisinkku Dynamite oli samanlaista hölkkäpompottelua kuin Pointer Sistersien isot hitit samoihin aikoihin. Yhteinen nimittäjä Pointer Sistersien kanssa on säveltäjäpari Andy Goldmark - Bruce Roberts, joka tiesi tasan tarkkaan, millainen jumpse iski pop-junttiin. Tämä on sitä pahinta jööttiä, mitä aikakaudella levytettiin. Soul-listalla tämä nousi sijalle 8. ja pop-listoilla sijalle 15.

Kakkossinkuksi olisi voinut arvata Michael Jackson-duettoa Tell Me I'm Not Dreamin', mutta se oli itse asiassa B-kylkenä seuraavalle sinkulle, jonka A-puoli oli Do What You Do. Se oli vielä hieman suurempi pop-menestys (sija 13.), soul-listoilla jäi hieman top tenin ulkopuolelle. Kappale on Michael Sembellon jääkylmään syntiikkataustaan upottama herkkä balladi, jossa on välittömästi mieleen takertuva kaunis pop-melodia, ja siksi se olikin omiaan pop-sinkuksi. Jermaine oli kieltämättä kotonaan tällaisten hempeiden nättien melodioiden parissa.

Michael Jackson -duetto Tell Me I'm Not Dreamin':issä kaikuvat Thriller-vaikutteet, mutta kyllä Michaelin omiin menestyslevyihin verrattuna tämä oli vain kalpea varjo. Tuottajana, sovittajana ja kosketinsoittajana oli Michael Omartian, ja Ray Parker vierailee sotkemassa särökitarasoundeja sekaan.

Samoin The Jacksonsien vierailu Escape from the Planet of Ant Men matkii Thriller-tunnelmia efekteineen, ja musiikki on avaruusajan ohjelmointia ja syntiikka- sätkettä, johon sotketaan hieman pseudo-kalypso-Latin-sävyjä ilmeisesti Lionel Richien esikuvan innoittamana. Come to Me on rytmillisesti haastavin levyn haastavin, ja vaikutteet tulevat maailmanmusiikista. Lopussa Jermaine veteleekin swahilin-kielistä lyriikkaa. Erikoisesta jousisovituksesta vastaa George Del Barrio.

Whitney-duetto Take Good Care of My Heart on foni-soololla vahvistettu synteettinen medium, jolla Whitney pesee Jermainen laulajana mennen tullen. Mutta tuskinpa Arista-levy-yhtiön pomotkaan vielä arvasivat, millainen kultakimpale Whitney tuli heille olemaan.

Some Things Are Private rojahduttaa menon taas Pointer Sistersien pomppuhyppely- tunnelmiin. Päätösraita Oh Mother on pumpulinpehmeä äitienpäivä-laulelu, josta kaikki soul on kyllä huolellisesti suodatettu tieltä.

Olipa karsea levy, joka näin 30 vuotta myöhemmin kuulosti jopa vastenmielisemmältä kuin ilmestymisaikanaan. Albumi oli jo kymmenes Jermainen levy, ja ei todellakaan edusta Jermainen uran parasta tuotantoa, vaan juuri cross over -henkisintä sellaista.

Reviewed by Ismo Tenkanen


Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle