Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

LORI JENAIRE Within' Reach (US Goddess CD 22 €)

Lori Jenairea on kutsuttu nimellä "Best kept secret" soul-piireissä, sillä näin Internet-aikakaudellakin hänen upea laatu-soul-debyytttinsä Within' Reach on pysynyt käsittämättömänä salaisuutena ja sitä on soul-lehdistössäkin käsitelty vain muutamissa kolumneissa. Levyn tuntemattomuus perustuu tietysti siihen, että levy on ollut saatavana vain artistin omilta nettisivuilta eikä sitä ole ollut missään yleisemmässä jakelussa, ja pitkään levyä ei saanut artistilta itseltäänkään tilattua kuin yksittäisinä kopioina. Soul Town sai nyt kuitenkin hankittua laatikollisen tätä helmeä, joka kannattaa tosiaan korjata talteen, ennen kuin siitä tulee samanlainen keräilijän aarre kuin nykyisin esim. Ledisin levyistä, joista Amazon.com:in sivuilla pyydetään käytettyinäkin uskomattomia hintoja (esim. Soulsinger $ 29.99-60.00 Feeling Orange, $ 89.99-189.99!)...

Levykanteen Lori Jenairesta on laitettu mustavalkoinen valokuva, jonka perusteella häntä voisi luulla valkoihoiseksi laulajattareksi, mutta viimeistään artistin nettisivuilta ja CD-lipukkeen sisäsivujen kuvista ilmenee, että tummaihoisesta soul-laulajattaresta on toki kyse. Laulajana Loria on verrattu Phyllis Hymaniin ja Angela Bofilliin, mikä tietysti suurelta osin selittyy sillä, että Lori coveroi yhden kappaleen molemmilta näiltä artisteilta, mutta modernia soulia ja jazzia hyvin tunteville voisi vertailukohdaksi laittaa myös Fertile Groundin, jonka tunnelmallisia balladeja Lori Jenairen levyn parhaat kappaleet muistuttavat myös lauluosuuksiltaan, sillä Lorilla on samankaltainen tumma ja kypsä ääni kuin Fertile Groundin Navasha Daya:lla. Tunnetummista tämän päivän vokalisteista ehkäpä Maysa Leak on tyylillisesti lähimpänä.

Vaikka Lori Jenairen debyytti onkin omakustanne pienellä Goddess Records/Nouveau Bleu Entertainment -merkillä (lienee oma label), se välttää tyypilliset indie-levyn karikot soundien ja soitannan osalta. Levyllä on muutama taustoiltaan riisutumpi kappale, joilla on ohjelmoidut rytmit ja keyboard-kuviot, mutta niiden vastapainoksi on rikkaasti sovitettuja kappaleita, joilla soittavat mm. Rayford Griffin (rummut) ja Sekou Bunch (basso), joiden ohella kuullaan saksofonia, perkussioita, sähköpianoa jne.

Levyn kehutuimpia kappaleita ovat Phyllis Hymania suuresti muistuttavat You're As Right As Rain ja Magic Mona. Edellinen on Thom Bellin ja Linda Creedin kirjoittama, alun perin Stylisticsien esittämä balladi, jota ovat coveroineet myös Johnny Mathis, Phil Perry ja Nancy Wilson. Magic Mona on sitten tuttu Phyllisin omasta ohjelmistosta, ja löytyy mm. tuoreelta Expansionin Phyllis Hyman -kokoelmalta In Between the Heartaches - The Soul of a Diva. Molemmat kappaleet Lori esittää täyteläisessä, saksofonintäyteisessä sovituksessa omaan varmaan tyyliinsä.

Noita covereita vielä selvästi korkeammalle nostaisin kuitenkin Lorin version Angela Bofillin bravuurista Under the Moon and Over the Sky. Erityisesti sen tausta on aivan jumalainen, ja muistuttaa Norman Connorsin ylevää, sovituksellisesti nyansseja täynnänsä olevaa tyyliä. Kun Lori on tuolla kappaleella vielä itsekin upean kuuloinen värittäessään klassista melodiaa, on esitys tosiaan parhaita viime vuosina levytettyjä soul-balladeita. Tuottajana on Rayford Griffin, jolle kaikki kunnia täydellisestä toteutuksesta.

Toinen Rayford Griffinin tuottama kappale levyllä on Anything, joka on tuollainen Phyllis Hyman -tyyppinen aikuiseen makuun sopiva balladi täyteläisessä taustassa, jota väritetään hienolla puhallinsovituksella. Sekou Bunchin bassottelu on myös tuttuun tyyliin maukasta kuultavaa.

Noiden covereiden joukossa on kuitenkin myös laadukkaita Lori Jenairen itsensä kirjoittamia sävelmiä, kuten tyylikäs beat balladi For Love's Sake, samantyyppinen kuulas balladi I Do tai jälleen saksofonilla maustettu kaunismelodinen Don't Need to Know.

Midtempo-osastolta kannattaa erikseen kehua tarttuvaa avauskappaletta If You Were Mine. Joissain arvioissa levyä on kuvailtu jazz-levyksi, mutta jazz-osastoon kuuluu koko albumilta vain yksi kappale, vanha standardi Wish You Love, jonka Lori Jenaire tulkitsee klassisessa jazz-ympäristössä (rummut, basso ja saksofoni) ja osoittaa, että tämäkin genre luonnistuu häneltä tyylikkäästi. 13 raidan levy on kuitenkin siis 12 kappaleen osalta silkkaa soulia, ja todellinen pakko-ostos kaikille laatu-soul-diggareille. ****1/2

Lori Jenairen oma Web-sivu: http://www.lorijenaire.com


Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page