Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

JANITA Seasons of Life
(US IMPORT Lightyear CD, 2006)
22 euroa sis. postikulut!
Klikkaa tästä verkkokauppaamme

1) No Words
2) I Miss You
3) That's How Life Goes
4) More Than Fantasy
5) Let Me Love You
6) Bear with Me
7) Enjoy the Silence
8) I Only Want You
9) I Can't Get Enough of You
10) Too Late
11) Seasons of Life

Janitan edellinen levy I'll Be Fine oli erinomainen nimenomaan sovituksiltaan ja soundeiltaan, ja ensikuulemalta tämä uutuus Seasons of Life ei aivan samalla tavalla sävähdyttänyt, ja tuntui ehkä turhankin tasaiselta alusta loppuun. Jo muutaman kuuntelukerran jälkeen vaikutelma kuitenkin parani, ja kun sävelmiin pääsee paremmin tutuksi, CD todella vakuuttaa. Yli kymmenen kuuntelukerran jälkeen olen jo valmis nimeämään albumin parhaaksi koskaan suomalaisen artistin levyttämäksi soul-levyksi.

Se mitä tässä levyssä eniten arvostan, ovat levyn tekijöiden ääretön tyylitaju ja laadukkaat sävelmät. Myös Janita itse on kasvanut laulajana, ja jos häntä vielä muutama vuosi sitten saattoi pitää kohtuullisena, Saden tyyliä jäljittelevänä vokalistina, niin nyt Janita alkaa jättää jo vanhoja esikuviaan taakseen, siksi varmasti ja persoonallisesti hän laulujaan tulkitsee. En missään tapauksessa vaihtaisi tämän levyn tulkiksi sen enempää Sade Adua kuin hänen monia muita musiikillisia seuraajiaan, sillä Janitan äänessä on oma kiehtova soundinsa ja erittäin persoonallisia, miellyttäviä piirteitä, jotka juuri tekevät levystä niin mieleenpainuvan.

Vaikeinta albumilta on ollut löytää yksittäisiä helmiä, joka ei kuitenkaan johdu siitä, että levy olisi tasapaksu, vaan että taso säilyy niin samanlaisena ja korkeana läpi levyn. Lukemattomien soittokertojen jälkeen omat suosikit kuitenkin hiljalleen erottuvat joukosta. Avausuraksi on sopivasti valittu levyn yksi tarttuvimmista melodioista, otsikoltaan No Words, jonka pehmeä syke ja keväinen tunnelma jaksavat kiehtoa uusia ja taas uusia soittokertoja. Neo-souliin kallellaan oleva I Can't Get Enough of You viehättää myös ensikuuntelusta alkaen niin rytmiikaltaan, melodialtaan kuin tunnelmaltaan.

Balladeista muutama nousee hiljalleen ylitse muiden. Erityisesti lyriikaltaan valloittava I Only Want You on todella äärettömän tyylikäs, kun Janita laulaa rauhallisesti kehräävällä äänellään erinomaista sävelmää maukkaan kosketin/puhallin-taustan tukemana. Vielä sitäkin suuremmaksi omaksi suosiksi on levyltä nousemassa kappale That's How Life Goes, jota tasokkaampaa balladia en suomalaiselta artistilta koskaan muista kuulleeni: tässä yhdistyvät unohtumaton tausta ja melodia sekä Janitan omaleimainen, kaunis tulkinta. Olisin itse pistänyt 3:10 minuutin kohdalle saksofonisoolon, jota kappale suorastaan kutsuu, mutta tyylikäs on jousitaustakin. Olipa ilo lukea brittiläiseltä soul-saitilta kehuja juuri samasta kappaleesta: "Kicking off with the gentle Latinesque No Words, the warm melodic journey continues with the brilliant and slightly more upbeat I Miss You, which is followed by the album's killer, a floater of breathtaking proportions, the amazing That's How Life Goes which has a stunning melody lifted even higher by the genius string arrangement."

Enpä olisi uskonut näkeväni tosiaan sitä päivää, jolloin ei paitsi englantilaiset soul-spesialistit ja soul-kriitikot suitsuttavat erikoispalstoillaan suomalaista laulajatarta ja hänen uutuuslevyään - vaan jolloin itsekin nostan suomalaisen soul-artistin kiistatta monen oman, ulkomaisen esikuvansa yläpuolelle.

Vasta monesta ulkomaisesta arviosta luettuani oikeastaan havahduin itse levyn Latin-vaikutteisiin, jotka ihmeen luontevasti istuvat levyn yleistyyliin soul- ja jazz-vaikutteiden joukkoon. Todellakin, kappaleet kuten Let Me Love You ja ultra-tyylikäs Too Late pohjautuvat voimakkaasti Latin-rytmeihin, ja voisivat hyvin olla peräisin vaikkapa Gabriela Andersin levyiltä, mutta jälleen kerran - ylittävät esikuvansa, sillä Janita nousee vokalistina jo Gabrielan edelle.

Lue Janitan haastattelu Soul Express -lehdestä 1/05! -IT

****1/2

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page