Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Gwen McCrae: On My Way (1982 reissue)

Gwen McCrae - On My Way album

August 15, 2013

The original release on US Atlantic 80019, 1982
Now available at CD reissue by Japan Atlantic, 2013

Rating: 7/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme
1) Hang in 2) Make Believe 3) Keep the Fire Burning 4) I Need to Be with You 5) Be for Real 6) Hey World 7) I Didn't Take Your Man 8) Doin' It

Gwenin ensimmäinen Atlantic-albumi, vuoden 1981 otsikoton Gwen McCrae oli kokonaan yhden tuottajan, Kenton Nix käsialaa sävelmineen, mutta tälle vuoden 1982 albumille saatiin useampia säveltäjiä, tuottajan pallille siirtyi Webster Lewis.

Albumi tunnetaan parhaiten singleraidasta Keep the Fire Burning, joka onkin mehevä Willie Hutchin kirjoittama shuffler, mutta se jäi minihitiksi sijalle 60. Tyylillisesti se oli ehkä enemmänkin tuollainen McFadden & Whitehead-henkinen soul-funk-tanssiraita, kun vuoden 1982 listatrendit suosivat jo paljon synteettisempiä menopaloja. Webster Lewis kun luotti vielä isoon studiomuusikko-joukkoon, jossa vierailivat mm. James Gadson, Nate Watts, David T. Walker, Michael Wycoff, Marc Russo ja Paulinho DaCosta. Olipa mukana vielä oikeat jousetkin. Erinomainen menopala, ja yksinkertaisesti vain liian hyvä listamenestykseen vuonna 1982. Loppuhetkiä ryyditetään vielä funk-bassottelulla.

Toinen Willie Hutch-kontribuutio Doin' It keinuu Russon fonin ja muiden puhaltimien terästämänä jo synteettisemmän keyboard-pohjan (kosketinsoittajina Webster itse ja Robbie Buchanan) yllä, ja vaikka sävelmä onkin keskinkertaisempi, tämäkin on mainio swayer. Webster todisti funk-menopalojen mestarituotantotaitojaan erityisesti Michael Wycoffin tuottajana.

Albumin avaukseksi sijoitettiin kuitenkin ehkä sitten ajanmukaisempi mäiske Hang in, vaikka se on paljon keskinkertaisempi kuin nuo Hutch-sävelmät. Tätä raitaa olivat kuitenkin sekä Gwen McCrae että Webster Lewis itse olleet kirjoittamassa.

Balladipuolen kärkenä on selkeästi Frederick Knightin klassinen deep-soul-balladi Be for Real jousitaustoineen. Tyylillisesti tämä oli suoraan 1970-luvulta ja korosti albumin perinteistä linjaa. Gwen on matalan ja verevän äänensä kera kotonaan tällaisen etelän souliin suoraan viittaavan materiaalin parissa.

Roy Obiedon sävelmä Make Believe on Marc Russon tyypillisen David Sanborn-maisella fonilla värittämä hyvin konventionaalinen balladi, mutta sävelmä ei ole kovinkaan mieleenpainuva. Hyvin perinteistä linjaa edustaa myös I Need to Be with You, jonka sävelmää viittaa jo MOR:iin, mutta Gwen pitää äreällä laulullaan tunnelmaan soulin puolella.

Maineikas Southern Soul -säveltäjä Earl Randle on ollut kynäilemässä kappaletta I Didn't Take Your Man - lyriikka jatkuu "you gave him to me", jolloin kappale olisi tietysti omiaan kolmiodraama-aiheeseen 70-luvulla erikoistuneelle Millie Jacksonille, mutta hyvin juurevan Southern soul -tunnelman myös Gwen McCrae luo tähän aidon puhallinsektion säestäessä. Jälleen tyylillisesti aivan suoraan 1970-luvulta, ja kappaleen onkin levyttänyt Ann Peebles jo vuonna 1978.

Samoin Hey World on cover-raita, jonka on alun perin levyttänyt Tony Drake, oikealta nimeltään Samuel Garner, toinen kappaleen säveltäjistä. Tässäkin on 70-lukulainen rento pohjavire, jota modernisoidaan funk-basson napsutuksin.

Kuten edellä kuvatusta saattoi arvata, menestystä ei albumille koitunut, vaan se ei noussut lainkaan Billboardin soul-albumilistalle. Erityisesti albumin taustajoukkoihin (Webster Lewis, Willie Hutch, huippumuusikot) nähden tämä oli varmasti suuri pettymys Atlanticille, jonka kärsivällisyys Gwen McCraen osalta päättyi tähän. Gwen taisi vain olla tyylillisesti liian juureva ja Etelän soul-henkinen vuoden 1982 syntiikkavetoisille listoille.

Reviewed by Ismo Tenkanen


Takaisin etusivulle