Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Gwen McCrae: Melody of Life

September 20, 2015

Now available as UK BBR reissue CD, 2013

Rating: 7/ 10

Tilaa levy Soul Express verkkokaupasta / Click here to order
(Alkuperäinen albumi vuodelta 1979, US Cat)
UK BBR reissue, 2013

1) All This Love That I'm Givin'
2) I Can Only Think Of You
3) Maybe I'll Find Soembody New
4) I Found A Love
5) The Joy
6) Ease The Pain
7) The Melody Of Life
Bonus tracks:
8) All This Love That I'm Givin' (Single Version)
9) The Joy (Single Version)

Gwen McCraen tuotannosta olen jo aiemmin kehunut tämän verevän kuuloisen laulajattaren vuosien 1981-1982 uusintajulkaisut Gwen McCrae ja On My Way, joilta löytyivät sellaiset funk-soulin klubiklassikot kuin Funky Sensation ja Keep the Fire Burning. Nuo levyt olivat Gwenin Atlantic-kaudelta, jota edelsi viiden albumin jakso Cat-merkillä 1970-luvulla. Näitä Cat-levyjä on ollut myös saatavana CD:nä lähinnä Britti-levymerkeillä, ja nyt BBR on julkaissut tämän vuoden 1979 Gwen McCrae-albumin Melody of Life, jonka tuottajana oli Betty Wright.

Levy ei vuonna 1979 noussut lainkaan listoille, ja on helppo kuulla miksi. Kyseinen vuosi oli musiikinhistorian kuumin diskovuosi, ja tällä levyllä oli hyvin vähän myönnytyksiä nopeatempoiselle ja tasatahtiselle diskoläpsytykselle, johon moni kokenutkin soul-artisti sortui noihin aikoihin. Itse asiassa nimikappale Melody of Life kuulostaa siltä, että on vesitetty Gwenin tuttua, tummaa ja maanläheistä tyyliä diskoilun suuntaan, ja kappale on albumin selvästi heikoin, mutta se on jätetty koko albumin hännille. Kappale oli myös albumin kakkossinkku, ilman mitään listasijoitusta. Gwen ei tosiaan ollut mikään diskotypy, kaukana siitä.

Melkoinen vastakohta sille onkin albumin avausraita All This Love That I'm Givin', joka on jyhkeä funk, maanläheinen ja hidastempoinen, kuten funkin kuuluukin olla. Kappale on sittemmin noussut brittein saarilla melkoiseksi rare groove -anthemiksi, ja hieno teko BBR:ltä julkaista CD:nä tämä olankohautuksella aikanaan ohitettu albumi.

Omaksi suosikikseni albumilta on noussut kuitenkin midtempoinen soul-raita I Can Only Think of You, jossa on maukas keyboard-tausta, erinomainen Betty Wrightin yhdessä Richard "Dimples" Fieldsin kanssa kirjoittama soul-sävelmä, ja Gwenin tuttuun tapaan sielukas tulkinta. Erityisesti Gwenin irrottelu ja adlibbailu loppuhetkillä on nautinnollista. Upea raita!

Seuraava kappale Maybe I'll Find Somebody New on mainio yhdistelmä sydäntäsärkevää soul-pursutusta ja juurevaa hidastempoista soitantaa, jossa on sekä blues- että funk-sävyjä, mikä ei tosiaan Etelän soulille ollut koskaan harvinaista. I Found a Love ja Latimoren sävelmä The Joy tuovat keitokseen mukaan annoksen gospelia, ja kansiteksteissä Gwen kuvaileekin, että tavoitteena oli Staple Singersien I'll Take You There-henkinen tunnelma. Eipä valittamista tässäkään, etenkin kun Gwen vetelee nuo raidat melkoisella hurmoksella ja vimmalla.

Perinteistä soul-balladitulkintaa tarjoillaan vielä kappaleella Ease the Pain, ja vaikka kappaleen tunnelma on levyn levollisin, on silläkin syvällinen Etelän soulin sävy.

Reviewed by Ismo Tenkanen

P.S. Tämän albumin julkaisun jälkeen BBR:ltä ilmestyi tuo aiemmin jo japanilaisena importina saatavana ollut vuoden 1981 Atlantic-kiekko Gwen McCrae, mutta se näkyy saaneen paljon kuraa niskaansa epäonnistuneesta remixauksesta. Pitäydymme siis Japanilais-painoksiin tältä osin!

Takaisin BBR-arviosivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page