Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

G.Q.

Two

CD-uudelleenjulkaisu vuodelta 2011, Funky Town Grooves (USA)

Albumi julkaistu alun perin 1981, US Arista
Soul Town Rating: 7/10

Tilaa levy Soul Express verkkokaupasta - Click here to buy

Huom. Sama levy saatavana nyt myös BBR-merkin uusintajulkaisuna - Click here to buy

1) Standing Ovation 2) Is It Cool 3) Someday (in Your Life) 4) Lies 5) GQ Down 6) Don't Stop This Feeling 7) Reasons For The Seasons 8) Sitting In The Park 9) It's Like That

G.Q.-yhtyeen kakkosalbumi ehti olla myynnissä vain pari kuukautta, kun painos loppui. Onneksi levyn julkaisi kesäkuussa 2012 myös Big Break Records - vielä kahdella bonus-raidalla varustettuna, ja nyt molemmat painokset saatavana Soul Townista!

G.Q. oli muutaman vuoden menestystä nauttinut disko/funk/soul-yhtye New Yorkista, ja sen muodostivat vokalisti/kitaristi Emanuel LeBlanc, kosketinsoittaja Herb Lane, basisti Keith Crier ja rumpali Paul Service. Viimeksi mainittu häipyi yhtyeestä vuonna 1980, ja sen jälkeen G.Q. jatkoi triona vierailevien muusikoiden tukemana.

Yhtye aloitti Rhythm Makers-nimellä, jolla se levytti ensimmäisen singlehittinsä Zone jo vuonna 1976. Läpimurto tuli kuitenkin kuumana diskovuonna 1979 Disco Nights (Rock Freak)-hitillä, joka myi kultaa ja ponnahti soul-listaykköseksi. Yhtyeen disko/funk-raidat olivat jostain Chicin ja Raydion sekä Brothers Johnsonin välimaastosta, eli usein sofistikoituneita riffailuja, joissa oli kuitenkin groovea ja lennokkuutta sekä diskotarpeisiin että kotikuunteluun. Kun menopaloja höystettiin kullakin albumilla vielä retro-henkisillä, 50- ja 60-luvun rhythm & bluesin ja doo wopin vaikutteisilla balladeilla tai covereilla, yhtye oli tyylillisesti omaperäinen ja usein nimensä G.Q. - Good Quality - veroinen.

G.Q.:lta on jatkuvasti ollut saatavana CD-formaatissa kokoelmalevyjä, mutta alkuperäisiä albumeita ei ole julkaistu CD-formaatissa ennen kuin nyt Funky Town Grooves otti pienet painokset yhtyeen kakkos- ja kolmosalbumeista vuosilta 1980 ja 1981. Debyytin, platinaa myyneen Disco Nightsin julkaisuoikeuksia FTG ei näytä ainakaan vielä saaneen.

GQ:n ongelma oli sama kuin muillakin soul/funk-yhtyeillä 1980-luvun alussa: diskohuuma laantui nopeasti, ja oli keksittävä jotain uutta disko-kappaleiden tilalle. GQ:n menestyskäyrä oli nopeasti laskeva, kun kakkos-sijalle yltäneen debyytin jälkeen tämä kakkosalbumi ylsi vielä sijalle yhdeksän, mutta kolmosalbumi jäi sijalle 18, ja sen jälkeen yhtye ei yltänyt enää listoille, vaikka levytti vielä 90-luvullakin yhden CD:n.

Tämän kakkosalbumin vetonaulaksi oli kaavailtu avausraita Standing Ovation, joka jäi varmasti levy-yhtiön suureksi pettymykseksi top tenin ulkopuolelle sinkkuna sijalle 12. Kappale on läpimurtosinglen vanavedessä seuraileva nopeatempoinen rytmikitara/kosketinsoitin- vetoinen disko-groove-raita, jossa CD-uusintajulkaisun liner notesit kirjoittanut Kevin L. Goins on kuulevinaan jopa Earth Wind & Fire -vaikutteita - tosiasiassa Chic on huomattavasti lähempänä, kun tästä raidasta puuttuvat mm. puhaltimet kokonaan.

Laadukkaita ja sähäköitä groovailuja ovat myös Is It Cool - tähän on upotettu myös torviriffejä - ja enemmän melodian varaan nojaava Someday (In Your Life). Lies rauhoittaa tempo-luvut jo keskinopeaan, ja tarjoaa enemmän tilaa Emmanuel LeBlancin hieman Smokey Robinson-maiselle nuorekkaalle tenoriäänelle. Miehen fraseeraus on varsin sielukasta, joskin tuo poikamainen sävy piti varmaankin deep soul-väen visusti erossa GQ:n ostajakunnasta, vaikka yhtye balladeillaan suosikin 50-60-vaikutteista retrolinjaa.

Yllättäen kuitenkin tuosta jälkimmäisestä tyylistä Arista sitten nappasi levyn suurimman hitin, sillä kakkossinkkuna julkaistu Billy Stewart-cover Sitting in the Park nousi varsin yllättäen kesällä 1980 soul-listan top teniin sijalle 9. Emmanuel LeBlancin Billy Stewart-idolisointi oli kuitenkin tullut suurelle yleisölle tutuksi jo edellisenä vuonna, sillä Disco Nights-hitin vanavedessä kakkossinglenä oli julkaistu niin ikään Billy Stewartin levytyksenä tuttu I Do Love You, ja se oli noussut myös soul-listan top teniin ja oli sievoinen pop-hittikin (USA:ssa sijalla 20). Ei ihme, että Arista veti samasta narusta siis tällä kakkosalbumilla, ja pisti Sitting in the Park:in singleksi. Saman laulun oli coveroinut samana vuonna 1980 myös Bobby Thurston Prelude- albumilla You Got What It Takes. Mikäs siinä, sävelmä on mainio ja kesäinen, ja vaikka GQ:n version tausta on jotenkin turhan steriili liukuvine syntetisaattoritaustoineen, LaBlancin tulkinta on aivan mukiinmenevä.

Balladit jäävät tosin albumilla vain kahteen raitaan. Yhtyeen oma uusi melodia Don't Stop This Feeling on kuitenkin yhtyeen linjan mukaisesti sekin hyvin konventionaalinen ja itse asiassa aivan erinomainen sävelmä, joka on turhaan hautautunut albumiraidaksi.

Niinpä lähes koko loppu levy jatkaa sitten disko-groovailulinjoilla, ja näistä on syytä nostaa vielä jalustalle raita nimeltä GQ Down, jonka sanoissa kerrotaan että "disco nights are here again", mutta kyllähän tuo aikakausi soul-musiikissa oli ja meni parissa vuodessa, kun 1980-luvun alussa biitit nopeasti rauhoittuivat, ja ajan henki oli enemmänkin "two stepper" -midtempo-poljento, kuten britit noita post-disko-aikoja kuvailevat. Tuossa GQ Down-raidassa on paljolti samoja piirteitä kuin 80-luvun alun Solar-levymerkin disko/soul-hiteissä.

Kuten Allmusic-sivustolla todettiin, GQ oli joka tapauksessa "one of disco's finest", ja tämän albumin nopea loppuunmyynti Funky Town Groovesin rajoitettuna CD-uusintajulkaisuna kertoo, että moni yhtyeen vanha fani haluaa vaihtaa kuluneet vinyylinsä digitaaliseen formaattiin. Albumi on äänitetty alkuperäisiltä master-nauhoilta, ja soundit ovatkin erinomaiset. Hienoa, että BBR julkaisi levyn heti perään, niin siitä ei tarvitse maksaa kiskurihintoja!

(Soul Town Rating: 7/10)

G.Q.: Face to Face (yhtyeen kolmosalbumi)

Takaisin Funky Town Grooves -esittelysivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page