Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Gladys Knight & the Pips

Visions

CD-uudelleenjulkaisu vuodelta 2010, Superbird (UK)

Albumi julkaistu alun perin 1983, US Columbia 36387
Soul Town Rating: 8/10

Tilaa levy Soul Express verkkokaupasta - Click here to buy

1) When You're Far Away 2) Just Be My Lover 3) Save the Overtime (For Me) 4) Heaven Sent 5) Don't Make Me Run Away 6) Ain't No Greater Love 7) Seconds 8) You're Number One (In My Book) 9) Oh La De Da 10) Hero (Wind Beneath My Wings)

Hieman vaatimattomaan menestykseen jäänyt edellinen Gladys Knight & the Pips -albumi Touch johti siihen, että Columbia päätti vaihtaa tuotantotiimiä, ja executive producer Larkin Arnold jakoi tälle seuraavalle, vuoden 1983 albumille Visions tuotannon kahteen tiimiin. Menopaloista päävastuun sai Solar-tiimi, mutta toisaalta Sam Dees yhdessä Gladys ja Bubba Knightin kanssa varmistivat sen, että myös balladeilla riitti juurevuutta ja sielukkuutta.

Kombinaatio oli enemmän kuin onnistunut, niin musiikillisesti kuin kaupallisestikin, sillä nyt albumi myi kultaa, itse asiassa tämä oli Gladysin ja Pipsien ensimmäinen kultalevy sitten vuoden 1975. Myynnin vauhdittajana oli neljä singleä, joista kaksi oli isoja hittejä ja kaksi jäi pienemmiksi hiteiksi.

Suurin menestys oli listaykköseksi asti yltänyt single Save the Overtime (For Me), jonka oli tuottanut Solar-tuottaja Rick(e)y Smith, mutta kappaleen kirjoittajina olivat mukana myös tiimi Knight-Knight-Dees ja sovittajana Leon Sylvers. Smith oli ollut lähes kaikkien Solar-merkin artistien (The Whispers, Dynasty, Shalamar, Carrie Lucas) levytyksillä vähintäänkin kosketinsoittajana ja kappaleen mouruava keyboard-pohja oli listoille riittävän moderni ja melodia tietenkin tarttuva kuin mikä. Ei tämä mikään soulin mestariteos ollut, mutta ihan kelpo Solar-linjan tanssi-soul-raita, ja auttoi Gladysin listaykköseksi ensi kertaa sitten vuoden 1974.

Menopuolelta oma suosikkini oli kuitenkin Edmund Sylversin tuottama When You're Far Away, jonka kirjoittajina olivat vielä tuolloin verraten tuntemattomat James "Jimmy Jam" Harris ja Terri Lewis yhdessä Monte Moir:in kanssa. Tämä oli täysosuma tanssiraitana, sillä nyt on taustassakin groovea ja instrumentaali- koukkua rytmikitaran muodossa, syntetisaattorikuviot harvinaisen onnistuneet ja jälleen supertarttuva melodia. Gladysin omaa osuutta ei tule myöskään vähätellä, sillä hän on tuttuun tapaansa äärimmäisen sielukas ja onnistuu saamaan valtavasti tunnetta lyhyisiinkin melismoihin ("my love for you is stro-o-ng" "life is much too sho-o-rt", "when you're go-o-ne" etc.). Napakymppi.

Sinkkuna When You're Far Away julkaistiin vasta albumin neljäntenä singlepoimintana, ja menestys jäi varmasti jo sen takia vaisuksi (sija 42.). Toinen albumin top ten -sinkku oli toisena lohkaisuna poimittu You're Number One (In My Book, joka oli varsin tyylikäs balladisävelmä Solar-tiimiltä. Kappale on rakenteellisesti klassinen soul-balladi, joka oli upotettu moderniin taustaan. Gladys värittää antaumuksella kaunista sävelmää, ja niinpä tästä saatiin ansaittu singlehitti, joka nousi Billboardin soul-listan sijalle 5.

Kolmantena sinkkuna kokeiltiin albumin päätösballadia Hero, joka tunnetaan paremmin otsikolla The Wind Beneath My Wings, säveltäjinä Larry Henley ja Jeff Silver, tuottajina Knight-Dees-Knight. Samaa laulua ovat levyttäneet kymmenet artistit, soul-puolellakin Gladysin ohella mm. Lou Rawls, Patti LaBelle ja Eddie & Gerald Levert. Sävelmä ja sanoitus ovat sellaiset, että tästä oli hää-anthemiksi, ja kappaleesta saa yhtä helposti country-version kuin soul-balladin. Suurimman hitin siitä levytti Bette Midler vuonna 1989, jolloin kappale nousi USA:n pop-ykköseksi. Tämä Gladysin versio oli siis levytetty jo kuusi vuotta aikaisemmin, ja vaikka se ei ollut ensimmäinen ko. laulun levytys, tämä lienee soul-väelle se "ainoa oikea" tulkinta, sillä Gladys pursuttaa lauluaan tuttuun tyyliinsä sydänverellä. Singlemenestys oli kuitenkin vaatimaton, korkein sijoitus 64.

Soul-väelle oli albumilla kuitenkin vielä sielukkaampiakin sävelmiä. Sam Dees oli kirjoittanut todella klassisen soul-balladin Heaven Sent, joka oli myös sovitettu albumin yleislinjasta poiketen perinteisillä instrumenteilla ja niinpä meillä on tässä täysin ajaton upea soul-balladi.

Lisäksi nostaisin vielä esiin balladin Just Be My Lover, joka oli Solar-tiimin tuotos, mutta erittäin onnistunut Gladys Knight & the Pips -balladi: hyvin kaunis sävelmä ja Gladysin tulkinta on täyttä soulia ensimmäisestä viimeiseeen sekuntiin. Minusta tämä on ilman muuta vielä parempi esitys kuin top ten -sinkuksi lohkottu Solar-tiimin balladi You're Number One (In My Book, ja olisi ansainnut radiosoittoa ja mainetta vähintäänkin yhtä paljon. Mutta nyt kappale nostaa edelleen albumin arvoa.

Aivan loppuun asti ei albumin taso kuitenkaan säilynyt timanttisena, sillä pari vaatimatonta menoraitaa osuu joukkoon. Terhakoilla vaskiriffeillä terästetty funkahtava Don't Make Me Run Away on kyllä minun makuuni vielä aivan mukiinmenevä raita, mutta sitten taso alkoi pudota. Popahtava Solar-diskoilu Ain't No Greater Love olisi ollut syytä jättää Dynastylle tai Shalamarille. Ron Kerseyn Seconds oli ollut pikkuhitti Wilson Pickettin ja Jackie Mooren duettona, ja nyt siitä tehtiin kankean kuuloinen uusi versio Bubba Knightin laulamana tälle levylle. Erikoinen ratkaisu, ja täydellinen täyteurahan tämä on albumilla. Kakkosdivisioonaan valahtaa myös Dees-Knight-yhteistyönä syntynyt menopala Ooh La La, jonka olisin kernaasti raakannut koko albumilta naiivine kertosäkeineen.

Albumin ilmestyessä rankkasin sen edeltäjäänsä heikommaksi ja annoin kolme ja puoli tähteä viidestä. Levyn balladit ovat kuitenkin hyvin ajattomia, ja kun menopaloissakin on omat tähtihetkensä, niin nyt antaisin tälle kahdeksikon asteikossa yhdestä kymmeneen, kun edeltäjälle Touch huippuhetkien niukkuuden vuoksi pisteen vähemmän. -IT

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page