Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Gladys Knight & the Pips: The One and Only (1978 reissue)

Gladys Knight & the Pips: The One and Only CD

March 23, 2014

The original release on US Buddah, 1978
Now available at CD reissue by US Funky Town Grooves, 2013

Rating: 5/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme

1) Sorry Doesn't Make It Right
2) Come Back And Finish What You Started
3) All The Time
4) It's a Better Than Good Time
5) Butterfly
6) The One And Only
7) Saved By The Grace Of Your Love
8) Don't Say No To Me Tonight
9) Be Yourself
10) What If I Should Ever Need You
Bonus tracks:
11) It's Up To You (Do What You Do) (Single Version, non-album track)
12) It's Better Than Good Time (12" Version)
13) Saved By The Grace Of Your Love (12" Version)
14) I'm Still Caught Up With You (Single Version)
15) It's Better Than Good Time (Single Version)
16) Everybody's Got To Find a Way (Single Version, non-album track)
17) Stringman (Previously Unreleased)

Myös tämän albumin ehdin arvioida jo pari vuotta sitten esitellessäni Gladysin Buddah-kautta. Silloin kuitenkin albumista ei ollut saatavilla CD-painosta - nyt on ja peräti seitsemän bonus-raidan kera. Niistä kolme oli kappaleita, joita ei kuultu alkuperäisellä albumilla.

Hieman yllättäen FTG on ottanut Gladysin Buddah-levyjä vain selektiivisesti uusintajulkaisuun, sillä tätä albumia edeltänyt vuoden 1977 Still Together on edelleen julkaisematta CD-formaatissa. Se oli Van McCoyn tuottama diskolevy, joka menestyi keskinkertaisesti, korkein sija soul-albumilistalla oli 18. Tämä vuoden 1978 albumi oli kuitenkin vielä heikompi menestys, ja jäi sijalle 30. korkeimmillaan, joka on Gladysin mittapuun mukaan todella floppi. Ei ollut silloin vaikeaa arvata, että Buddah-yhteistyö oli tiensä päässä, ja Gladys hakeutui yhden sooloalbumin jälkeen Columbialle. Itse asiassa noita soololevyjähän oli kaksi, ensimmäinen vielä Buddahille - ja sitä FTG ei ole julkaissut, mutta toinen sitten Columbialle, jonka myös FTG nosti uusintajulkaisusarjaansa.

Siinä missä Still Together yritti tehdä Gladysistä diskoartistia, tällä albumilla yritettiin enemmän tarjota jokaiselle jotakin, ja tuotantotiimejäkin oli peräti kuusi. Niinpä mukana oli sekä diskotaustaan jousineen upotettuja ajanmukaisia diskoiluja kuin pop-henkisiä balladeja (avausraita oli Michael Masser-sävelmä, All the Time Barry Manilow:ia). Vaikea sanoa, miten tällä kombinaatiolla onnistuttiin floppaamaan, olihan esim. Diana Ross saavuttanut samanlaisella yhdistelmällä suurta kaupallista menestystä. Eiköhän kyse ollut lopulta vain sävelmistä, sillä tämän albumin lauluissa ei tosiaan ollut yhtään sellaista, joka ansaitsisi klassikko-statuksen.

Yksittäisiä kappaleita olen kuvaillut tarkemmin tuossa aiemmassa arviossani, enkä käy toistamaan tässä samoja, joten keskitytään tässä bonus-raitoihin. Tony Mccauleyn kirjoittamasta ja tuottamasta diskoraidasta It's a Better Than Good Time työstettiin peräti 12-minuuttinen maksiversio, jota ei kuitenkaan julkaistu eli tämä versio näkee päivänvalon vasta tällä uusintajulkaisulla. Singlenä kappale nousi sijalle 16, ja oli tämän albumin menestyksekkäin singlelohkaisu. Sitä ennen oli sinkkuna kokeiltu jo Mr. Masserin sokeriballadia Sorry Doesn't Make It Right, joka kuitenkin jäi sijalle 24. eikä siitä saatu toivottua suurta hittiä, joka olisi buustannut albumimyyntiä. Albumin paras balladi, Tony Camillon tuottama Butterfly jäi sen sijaan albumiraidaksi.

FTG:n uusintajulkaisulla on kolme albumilla julkaisematonta raitaa. Näistä ensimmäinen It's up to You oli julkaistu Englannissa Van McCoy-diskoilu Come Back And Finish What You Started-singlen B-puolena. Tämä It's up to You on rento Bruce Hawesin kirjoittama menopala, jonka taustalla kuullaan myös saksofonia, ja Pipsit ovat vahvassa roolissa svengaavine harmonioineen. Ei tämä kuitenkaan mikään mieleenpainuva esitys ollut, melkoinen rariteetti kuitenkin Gladys-faneillekin.

It's Better Than Good Time-diskosinglen B-puoli Everybody's Got To Find a Way on myös albumin ulkopuolinen raita, ja tämä on ihan mukiinmenevä, sykkivä puolinopea kappale, jonka olivat säveltäneet John & Mildred Spikes ja tuottaneet Bubba Knight ja Dominic Frontiere.

Kokonaan aiemmin julkaisematon raita on päätösraita Stringman, joka on myös Bruce Hawesin tuotantoa, laulun olivat kirjoittaneet Kenny & Yvonne Rankin. Tämä on kirjattu demo-esitykseksi, mutta kyllä tässä on ihan kunnon tuotanto ja taustat, mutta laulupuolella on vain The Pips, ja tämä kuulostaa leppoisalta elokuvamusiikilta.

Bonus-raita I'm Still Caught Up With You mainitaan myös 7 tuuman sinkkuna, mutta 3:54 mittainen kappale on suoraan Gladysin seuraavalta albumilta, Buddahilla julkaistulta sooloalbumilta Miss Gladys Knight. Albumilla vain alle kolmeminuuttinen gospel-henkinen läpsyttely Saved By The Grace Of Your Love venytettiin maksiversiona liki yhdeksään minuuttiin.

Kun albumia valmisteltaessa oli siis purkitettu yli tusinan verran erilaisia lauluja ja tyylilaji vaihteli pop-balladeista diskoon, niin voidaan tosiaan sanoa, että Buddahilla oli täysin hakusessa, millä ilveellä Gladys saataisiin uudelleen menestymään. Columbia teki todella viisaasti laittaessaan 80-luvun alussa (sen yhden soololevyn jälkeen) ohjakset yhdelle tuottajatiimille, ja Ashford & Simpson oli tuottajavalintana todella napakymppi.

Soul Town Rating: **1/2

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle